Broasca ţestoasă Jonathan este cel mai bătrân animal terestru descoperit până în prezent, având o vârstă de circa 190 de ani. Acest exemplar face parte din specia Aldabrachelys gigantea hololissa şi trăieşte pe Insula Sfânta Elena, din Oceanul Atlantic.

Ţestoasa Jonathan i-a fost făcută cadou lui Sir William Grey-Wilson, guvernatorul britanic al insulei Sfânta Elena. De atunci, Jonathan a supraviețuit altor 32 de guvernatori care au administrat această insulă.

Faimosul animal s-a născut înainte ca prima fotografie să fie făcută, înainte ca becul să fie inventat sau înainte ca Turnul Eiffel să fie terminat. La naşterea Reginei Elisabeta a II-a, în anul 1926, avea deja 94 de ani. Între timp, Regina a murit, însă Jonathan îşi continuă viaţa.

Când a venit pe lume broasca ţestoasă Jonathan

Broasca ţestoasă Jonathan s-ar fi născut în anul 1832, la 11 ani după moartea împăratului Napoleon Bonaparte. Vârsta lui Jonathan este o estimare bazată pe faptul că la momentul sosirii pe insulă era deja o ţestoasă matură. Acest lucru înseamnă că avea cel puțin 50 de ani atunci când a sosit pe insulă din Seychelles, în anul 1882.[sursa]

broasca ţestoasă Jonathan
Jonathan (în stânga) în anul 1886 şi în prezent (dreapta)

Jonathan se bucură din plin de atenția care i se acordă. După cum povestește Joe Hollins, veterinarul care l-a îngrijit în ultimii 13 ani, țestoasa trăiește alături de alte 3 ţestoase gigante, David, Emma și Fred, devorând împreună cantități uriașe de morcovi, conopidă sau fructe. Și la această vârstă, animalul a fost văzut cum se împerechează.

„După toate probabilitățile, este chiar mai în vârstă decât credem.”, a spus Joe Hollins.

• CITEŞTE ŞI:  Stâlpul lui Aşoka, misterioasa construcţie veche de 1.600 de ani, ce nu poate fi explicată de ştiinţa modernă

Broaștele țestoase sunt printre cele mai longevive fiinţe din întreg regnul animal. În anul 2006, a murit țestoasa mascul Adwaita, care trăia la Calcutta, India. Se spunea că Adwaita ar fi avut în jur de 250 de ani. Cu toate acestea, recordul nu a putut fi dovedit cu dovezi concrete.

Înaintea lui Jonathan, recordul aparținea țestoasei Tu’i Malila. Aceasta a fost dăruită familiei regale din Tonga. Tu’i Malila ar fi trăit 188 de ani.

„Este extraordinar să ne gândim că acest gigant blând a supraviețuit tuturor celorlalte creaturi vii de pe uscat, inclusiv, desigur, întregii rase umane. Jonathan are o stare de sănătate bună și toate indiciile din prezent ne fac să sperăm că va ajunge la al treilea secol – dacă nu a făcut-o deja!”, a mai declarat Hollins.

Joe Hollins spune că Jonathan și-a pierdut văzul și mirosul. În ciuda acestor lucruri, broasca ţestoasă Jonathan aude foarte bine, având destulă energie pentru vârsta sa.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.