Broasca ţestoasă Jonathan este cel mai bătrân animal terestru descoperit până în prezent, având o vârstă de circa 190 de ani. Acest exemplar face parte din specia Aldabrachelys gigantea hololissa şi trăieşte pe Insula Sfânta Elena, din Oceanul Atlantic.

Ţestoasa Jonathan i-a fost făcută cadou lui Sir William Grey-Wilson, guvernatorul britanic al insulei Sfânta Elena. De atunci, Jonathan a supraviețuit altor 32 de guvernatori care au administrat această insulă.

Faimosul animal s-a născut înainte ca prima fotografie să fie făcută, înainte ca becul să fie inventat sau înainte ca Turnul Eiffel să fie terminat. La naşterea Reginei Elisabeta a II-a, în anul 1926, avea deja 94 de ani. Între timp, Regina a murit, însă Jonathan îşi continuă viaţa.

Când a venit pe lume broasca ţestoasă Jonathan

Broasca ţestoasă Jonathan s-ar fi născut în anul 1832, la 11 ani după moartea împăratului Napoleon Bonaparte. Vârsta lui Jonathan este o estimare bazată pe faptul că la momentul sosirii pe insulă era deja o ţestoasă matură. Acest lucru înseamnă că avea cel puțin 50 de ani atunci când a sosit pe insulă din Seychelles, în anul 1882.[sursa]

broasca ţestoasă Jonathan
Jonathan (în stânga) în anul 1886 şi în prezent (dreapta)

Jonathan se bucură din plin de atenția care i se acordă. După cum povestește Joe Hollins, veterinarul care l-a îngrijit în ultimii 13 ani, țestoasa trăiește alături de alte 3 ţestoase gigante, David, Emma și Fred, devorând împreună cantități uriașe de morcovi, conopidă sau fructe. Și la această vârstă, animalul a fost văzut cum se împerechează.

„După toate probabilitățile, este chiar mai în vârstă decât credem.”, a spus Joe Hollins.

• CITEŞTE ŞI:  Lupta lui Ştefan cel Mare pentru Cetatea Hotin: 2 ani pentru recuperarea "celei mai bogate vămi a ţării"

Broaștele țestoase sunt printre cele mai longevive fiinţe din întreg regnul animal. În anul 2006, a murit țestoasa mascul Adwaita, care trăia la Calcutta, India. Se spunea că Adwaita ar fi avut în jur de 250 de ani. Cu toate acestea, recordul nu a putut fi dovedit cu dovezi concrete.

Înaintea lui Jonathan, recordul aparținea țestoasei Tu’i Malila. Aceasta a fost dăruită familiei regale din Tonga. Tu’i Malila ar fi trăit 188 de ani.

„Este extraordinar să ne gândim că acest gigant blând a supraviețuit tuturor celorlalte creaturi vii de pe uscat, inclusiv, desigur, întregii rase umane. Jonathan are o stare de sănătate bună și toate indiciile din prezent ne fac să sperăm că va ajunge la al treilea secol – dacă nu a făcut-o deja!”, a mai declarat Hollins.

Joe Hollins spune că Jonathan și-a pierdut văzul și mirosul. În ciuda acestor lucruri, broasca ţestoasă Jonathan aude foarte bine, având destulă energie pentru vârsta sa.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.