Brigitte Bardot a sedus publicul cu senzualitatea sa, devenind una dintre cele mai cunoscute actriţe franceze şi un sex-simbol al cinematografiei mondiale. Dar drumul său spre faimă a fost presărat cu multe obstacole şi dezamăgiri.

Brigitte Anne-Marie Bardot s-a născut în data de 28 septembrie 1934, în Paris, fiind fiica lui Louis Bardot și a Annei-Marie Mucel. Tatăl său, originar din Ligny-en-Barrois, a fost inginer și proprietar al mai multe fabrici industriale din Paris. Şi-a petrecut vacanţele în Alpi, iarna, şi la Saint Tropez, vara. Micuţa localitate de pe Coasta de Azur, în trecut un sat de pescari, a rămas până astăzi locul ei de suflet. Tânăra Brigitte a crescut într-o familie catolică conservatoare, fiind nemulţumită de aspectul său fizic.

„În copilărie am fost timidă și urâtă. Aveam părul rar, ochelari și purtam aparat de îndreptat dinții.”, spunea despre ea Brigitte Bardot, în memoriile sale Initiales B.B. Transformarea sa într-o superbă femeie și inițierea unei cariere de o deosebită strălucire s-au produs treptat. A lucrat mai întâi ca manechin pentru marile case de modă pariziene. La vârsta de 15 ani a apărut pentru prima dată pe coperta revistei Elle și a început să facă cinematografie la 17 ani.

Brigitte Bardot a trecut prin numeroase depresii, a avut patru soţi şi tot atâtea încercări de a-şi pune capăt vieţii. În total, a avut peste o sută de iubiţi de ambele sexe şi o sarcină pe care nu şi-a dorit-o niciodată.

Brigitte Bardot
Brigitte Bardot la începutul carierei sale

Brigitte Bardot, o carieră strălucită

Tânăra Brigitte a făcut balet, apoi a lucrat ca model, având înălţimea ideală pentru acea perioadă, respectiv 1,70 metri. Spre deosebire de rivalele sale Marilyn Monroe şi Elizabeth Taylor, nu a avut niciodată probleme de greutate. La doar 15 ani a apărut pe coperta revistei Elle, iar un an mai târziu l-a întâlnit pe viitorul regizor Roger Vadim, de care s-a îndrăgostit nebuneşte.

„Mi-a lăsat impresia unui lup: s-a uitat la mine, m-a speriat, m-a sedus, nu mai ştiam unde sunt şi ce e cu mine.”, povestea tânăra despre această primă întâlnire.

• CITEŞTE ŞI:  Frumoasă chiar şi iarna!

Mai întâi s-au iubit în secret, apoi nu şi-au mai ascuns relaţia, în ciuda faptului că părinţii tinerei s-au opus tot timpul şi chiar au ameninţat-o că o trimit în Anglia. Au renunţat abia atunci când Brigitte a încercat pentru prima oară (dar nu şi ultima) să-şi ia viaţa. Însă nu i-au permis să se căsătorească cu Vadim până ce nu a împlinit 18 ani.

Roger Vadim, care era, de asemenea, fotograf şi jurnalist, avea toate relaţiile în media pentru a o promova pe tânăra sa soţie. Dincolo de asta, carisma şi senzualitatea ei au propulsat-o şi mai mult. După patru ani în această industrie, Brigitte Bardot avea deja în palmares mai multe filme, fiind remarcată pentru puterea de seducţie, dar nu pentru jocul actoricesc, descris drept „fals şi neprofesionist“.

Brigitte Bardot în diverse roluri

„Şi Dumnezeu…a creat femeia”

Cu toate acestea, filmul „Et Dieu… créa la Femme” („Şi Dumnezeu… a creat femeia”) (1956), regizat chiar de Roger Vadim, în care Brigitte Bardot joacă rolul principal, alături de Jean-Louis Trintignant, avea să schimbe definitiv lucrurile. Actriţa a devenit imediat un star, iar pelicula s-a bucurat de un succes imens la nivel internaţional. Filmul a doborât tabuuri contemporane privind nuditatea și a stabilit recorduri la box-office, atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii.

Totodată, filmul a marcat şi finalul mariajului dintre cei doi, pentru că Brigitte s-a îndrăgostit de colegul ei de platou, Jean-Louis Trintignant. La patru ani de la cununia religioasă desfăşurată chiar în celebra catedrală Notre Dame de Paris, Vadim şi Bardot au divorţat. Amândoi fuseseră infideli. „Ştiam că asta se va întâmpla. Dar am preferat întotdeauna să am o soţie cu un spirit de aventură, cu acel «joi de vivre».”, spunea Vadim.

La vremea aceea Bardot era îndrăgostită nebuneşte de Trintignant, care a divorţat, la rându-i, pentru a fi împreună cu actriţa franceză. Peste numai doi ani, însă, aceasta l-a părăsit pentru cântăreţul Gilbert Bécaud, care era, de asemenea, căsătorit. Aventură după aventură. Acesta a devenit un fel de tipar în viaţa divei franceze. Însăşi Brigitte Bardot a recunoscut că a avut peste 100 de relaţii, chiar şi cu femei.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Prinţesa Qajar, femeia cu mustaţă care a fost considerată o mare frumuseţe

Relaţia cu Jacque Charrier, partenerul ei din filmul „Babette pleacă la război“, a fost însă oficializată. Acesta a devenit al doilea soţ al actriţei şi tatăl singurului ei copil, Nicolas.

Din cauza numeroşilor paparazzi care o aşteptau în stradă, Brigitte Bardot nu a putut ajunge la spital şi a născut acasă. O naştere lungă şi dficilă. Nu-şi dorise oricum copilul, iar cei care au convins-o să-l păstreze au fost socrii ei. În anul 1960, la doar 26 de ani, chiar de ziua ei, Bardot avea a doua tentativă de a-şi lua viaţa după ce a luat somnifere şi a încercat să-şi secţioneze venele în vila ei, din Nisa.

Brigitte Bardot: „nu am fost făcută să fiu mamă”

Fiul ei, Nicolas, a rămas în custodia tatălui. „Nu am fost făcută să fiu mamă. Nu eram îndeajuns de matură pentru a avea grijă de un copil. Eu însămi am nevoie de cineva care să aibă grijă de mine.”, a mărturisit, mai târziu, actriţa.

În aceeaşi perioadă, secretarul ei personal, Alain Carré, a vândut câteva secrete presei din Franţa. Care, până la urmă, s-au dovedit a nu fi atât de senzaţionale pe cât aştepta publicul.

Le-am dat tinereţea şi frumuseţea mea bărbaţilor. Acum le dau înţelepciunea şi experienţa mea animalelor.

Brigitte Bardot era foarte cumpătată, chiar zgârcită, şi îşi gestiona averea ca „o casnică burgheză“. Verifica atent facturile de la piaţă, ura să risipească mâncarea şi, în ciuda faptului că primea milioane de franci pentru un film, nu cheltuia niciodată pe lucruri scumpe precum caviar sau diamante, şi purta haine simple şi balerini.

Brigitte Bardot

Înainte de cel de-al treilea mariaj, cu milionarul german Gunter Sachs, a avut relaţii pasagere cu Mike Sarne, Warren Beatty, Serge Gainsbourg şi Nino Ferrer. Brigitte Bardot şi Sachs s-au căsătorit în anul 1966, în Las Vegas. Omul de afaceri german a cucerit-o după ce i-a „îmbrăcat“ casa din Saint Tropez cu trandafiri aruncaţi dintr-un elicopter. Cei doi au petrecut o aventuroasă lună de miere în insulele Tahiti, dar nici această căsnicie nu avea să dureze.

• CITEŞTE ŞI:  10 imagini despre cum arătau femeile din Iran înainte de Revoluţia Islamică

În această perioadă era considerată cea mai fotografiată femeie din lume. Avea o notorietate pe care uneori o resimțea ca un infern, fiind urmărită continuu de admiratori și de paparazzi. În mijlocul acestui haos reușește să facă poate cel mai bun film al ei, „Le mépris” („Disprețul”), în regia lui Jean Luc Godard.

Lupta pentru drepturile animalelor şi afirmaţii controversate

În anul 1973, Brigitte Bardot s-a retras din lumea filmului, iar din anii ’80 şi-a dedicat viaţa protejării animalelor. În acest sens a înfiinţat o fundaţie care-i poartă numele şi care se ocupă cu protejarea animalelor. Actriţa a intervenit și pentru protejarea câinilor vagabonzi din București.

Unul dintre scandalurile în care a fost implicată a fost legat de afirmațiile ei rasiste și xenofobe împotriva imigranților musulmani din Franța. Pentru asta a fost chemată de mai multe ori în instanţă, fiind şi amendată.[sursa]

De asemenea, a avut mereu poziţii puternice şi nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume. De exemplu, în anul 2018, Brigitte Bardot a criticat mișcarea #metoo, afirmând că actrițele care se plâng de hărțuire sexuală caută doar publicitate și că „marea majoritate sunt ipocrite şi ridicole”.

Actriţa nu a recurs niciodată la operaţii estetice, aşa cum au făcut multe dintre colegele ei de generaţie, de la Sophia Loren la Jane Fonda. În prezent, se deplasează cu dificultate, cu ajutorul unui baston, şi trăieşte pe proprietatea ei din Saint Tropez, numită La Madrague, alături de cel de-al patrulea soţ Bernard d’Ormale, cu care s-a căsătorit în anul 1992.

„Abia mai pot să merg. Nu mai pot înota. Dar îmi dau seama cât de norocoasă sunt în comparaţie cu animalele care suferă. Le-am dat tinereţea şi frumuseţea mea bărbaţilor. Acum le dau înţelepciunea şi experienţa mea animalelor.”, a spus Brigitte Bardot.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele