Două bilete pe care Albert Einstein le-a scris pentru un curier, în care explică teoria sa pentru o viaţă fericită, au fost făcute publice după 95 de ani. Acestea au fost vândute pentru o sumă fabuloasă de o casă de licitaţie, conform BBC.

În 1922, fizicianul născut în Germania, faimos pentru Teoria Relativităţii, se afla într-un turneu în Japonia, unde susţinea mai multe conferinţe.

După vestea că va primi Nobelul pentru Fizică, celebritatea lui depăşise graniţele cercurilor ştiinţifice.

Un curier japonez a ajuns la hotelul Imperial din Tokyo, pentru a-i înmâna lui Einstein un mesaj. În loc de bacşiş, omul de ştiinţă i-a oferit două bilete cu mesaje scrise de mână.

Biletul care conţine „teoria fericirii”, scris de Albert Einstein

„Poate că, dacă ai noroc, aceste notiţe vor deveni mai valoroase decât bacşişul în sine”, i-ar fi spus Einstein mesagerului, potrivit vânzătorului, rudă a curierului, care locuieşte în Hamburg şi a dorit să rămână anonim.

teoria fericirii einstein

Pe unul dintre bilete, o foaie cu antetul hotelului, scrie:

„O viaţă simplă şi liniştită aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului într-o nelinişte constantă”

Acest bileţel a fost vândut cu 1,56 milioane de dolari.

Pe celălalt, o foaie simplă de hârtie, cercetătorul a notat: „Unde există o dorinţă, există un drum”, acesta fiind adjudecat cu suma de 240.000 de dolari.

Nu este cunoscut dacă mesajele erau cugetări ale lui Einstein faţă de propria celebritate, după cum a afirmat Roni Grosz, cel care se ocupă de cea mai mare colecţie Einstein din lume, cea de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Ramses al II-lea, cel mai mare faraon din istoria Egiptului antic: a avut 200 de neveste şi 100 de copii

„Deşi celor două bilete le lipseşte valoarea ştiinţifică, ele pot dezvălui gânduri intime ale fizicianului, al cărui nume a devenit sinonim cu geniul”, a spus Roni Grosz.

„Ceea ce facem aici este să pictăm un portret al lui Einstein – bărbatul, omul de ştiinţă, efectul lui asupra lumii – prin scrierile sale. Acestea reprezintă piese ale mozaicului”, a mai declarat Grosz.

Publicitate

Cele două bilete au fost licitate împreună cu alte obiecte care i-au aparţinut lui Albert Einstein.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele