Paleontologii egipteni au descoperit o specie dispărută de balenă antică, ce a trăit acum 41 de milioane de ani, când strămoșii balenelor abia își încheiau trecerea de la uscat la mare.

Echipa de cercetători a numit specia Tutcetus rayanensis, după numele regelui egiptean Tutankhamon și după zona protejată Wadi El-Rayan din Oaza Fayoum din Egipt, acolo unde a fost găsit specimenul tip.

Cea mai mică specie de balenă antică

Cu o lungime estimată de 2,5 metri și o masă corporală de aproximativ 187 de kilograme, Tutcetus este cea mai mică specie descoperită până acum din rândul basilosauridelor, cele mai vechi balene cunoscute care trăiau exclusiv în apă.

Șeful echipei, Hesham Sallam, de la Universitatea Americană din Cairo, a declarat că este vorba despre o „descoperire remarcabilă care documentează una dintre primele faze ale tranziției către un stil de viață complet acvatic”.[sursa]

balenă antică
Reconstituirea balenei dispărute Tutcetus rayanensis înotând în Oceanul Tethys din actualul Egipt, acum 41 de milioane de ani

Basilosauridele „au dezvoltat caracteristici asemănătoare cu cele ale peștilor, cum ar fi un corp aerodinamic, o coadă puternică, înotătoare și o aripioară de coadă, și aveau ultimele membre posterioare suficient de vizibile pentru a fi recunoscute drept „picioare”, care nu erau folosite pentru mers, ci, probabil, pentru împerechere”, a declarat Sallam într-un comunicat al universităţii.

Erik Seiffert de la Universitatea din Carolina de Sud, coautor al rezultatelor echipei publicate în revista Communications Biology, a declarat că siturile fosile din Eocen din deșertul de vest al Egiptului sunt de mult timp cele mai importante din lume pentru înțelegerea evoluției timpurii a balenelor și a tranziției lor către o existență complet acvatică.

Oaza Fayoum, situată la aproximativ 150 de kilometri sud-vest de Cairo, se mândrește cu Wadi al-Hitan, Valea Balenelor, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, care a scos la iveală sute de fosile ale unora dintre cele mai timpurii forme de balene.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Vincent van Gogh şi sfârşitul său dramatic

În prezent o oază în Deșertul Vestic (o regiune a deşertului Sahara), Fayoum se afla sub o mare tropicală în perioada eocenă, în urmă cu 56 până la 34 de milioane de ani.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele