În timp ce noi ne mirăm dacă dăm peste un drum mai bun, ori dacă cele construite sau refăcute rezistă mai mult de un an, alţii s-au gândit să construiască autostrăzi pe sub apă.

Este vorba de Norvegia, care a lansat un proiect îndrăzneţ de infrastructură. Întrucât pare desprins din filmele SF, nu este tocmai ieftin, bugetul alocat fiind în jur de 25 de miliarde de dolari.

Guvernul norvegian a alocat banii necesari pentru acest proiect

Norvegia va avea tunele construite în întreaga ţară, Guvernul anunţând că investeşte 25 de miliarde de dolari pentru acest proiect. Inginerii propun construirea unor „poduri” subacvatice, fiecare conţinând 2 tunele aflate în paralel şi pot susţine traficul în ambele direcţii.

Spre deosebire de tunelele normale, acestea ar urma să fie suspendate la aproximativ 30 de metri sub apă de către nişte pontoane care plutesc la suprafaţă.

Pentru că Norvegia are ape foarte adânci, existând adevărate gropi subacvatice ce ajung până în jur de 1,5 km adâncime, un tunel subacvatic obişnuit este imposibil de construit. Construirea unor poduri deasupra apei nu reprezintă o soluţie viabilă din cauza dimensiunilor fiordurilor, iar clima le face să fie susceptibile la daune.

Din moment ce astfel de tunele nu au fost construite niciodată, proiectul ar urma să fie finalizat abia în 2035. Asta dacă planul va fi implementat pentru că fondurile ar putea fi relocate dacă inginerii au probleme prea mari.

Totuşi, sunt convins că proiectul va avea o finalitate într-un mod sau altul, pentru că tehnologia avansează zilnic cu paşi din ce în ce mai mari.

• CITEŞTE ŞI:  Intuitive Machines a ajuns cu succes pe Lună. Prima companie privată care reuşeşte aselenizarea
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele