Armata de Teracotă reprezinta o colecție de sculpturi din teracotă care reprezintă armatele lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei. Aceasta este o formă de artă funerară îngropată alături de împărat în perioada anilor 210-209 î.Hr. cu scopul de a-l proteja pe monarh în viața de apoi.

Statuile din teracotă, datând din urmă cu peste 2.200 de ani, au fost descoperite în anul 1974 de către un grup de țărani locali în districtul Lintong, în afara orașului Xi’an, Shaanxi, China.

Armata de Teracotă şi misterele sale

Statuile variază în înălțime în funcție de rangul lor, cei mai înalți fiind generalii. Figurile includ războinici, care și cai. Estimările din anul 2007 erau că cele trei gropi care conțin armata de teracotă dețin mai mult de 8.000 de soldați, 130 de care cu 520 de cai și 150 de cai de cavalerie, majoritatea rămânând in situ (adică în locul în care obiectul a fost descoperit la săpături) în gropile din apropierea mausoleului împăratului Qin Shi Huang. Alte figuri de teracotă, care nu erau militare, au fost găsite în alte gropi, inclusiv oficiali, acrobați, forțoși și muzicieni.

armata de teracotă
Armata de Teracotă cuprinde peste 8.500 de piese în mărime naturală, respectiv soldaţi, care şi cai

Armata de Teracotă a primului împărat al Chinei a fost denumită „a opta minune a lumii” de către fostul președinte francez Jacques Chirac, fiind introdusă pe lista patrimoniului UNESCO în anul 1987.

Construcția mormântului a fost descrisă de istoricul Sima Qian (145-90 î.Hr.) în „Însemnările istoricului”, prima dintre cele 24 de istorii dinastice ale Chinei, scrise la un secol după finalizarea mausoleului. Lucrările la mausoleu au început în 246 î.Hr., imediat după ce împăratul Qin (atunci în vârstă de 13 ani) i-a succedat tatălui său ca rege al Qin, iar proiectul a implicat în cele din urmă 700.000 de muncitori recrutați, care au lucrat vreme de 40 de ani la realizarea statuilor.

• CITEŞTE ŞI:  Sfârșitul lumii: când cred adepții teoriei conspirației că va avea loc Apocalipsa?

Qin Shi Huang a înființat primul stat centralizat din China și a devenit primul împărat al întregii națiuni. Replicând trupele invincibile ale dinastiei Qin, Armata de Teracotă avea misiunea glorioasă de a-l proteja pe marele împărat în lumea de dincolo. Cu toate acestea, unii cercetători spun că există dovezi că adevăratul proprietar al armatei a fost împărăteasa văduvă Xuang, stră-străbunica lui Qin Shi Huang. Xuang a fost mama regelui Zhao (306 -251 î.Hr.) al statului Qin și a controlat curtea imperioală vreme de 41 de ani. Aceste dovezi indică faptul că celebra armată de teracotă ar fi fost construită cu o jumătate de secol mai devreme.

Curiozităţi despre Armata de Teracotă

Armata de Teracotă ste o reprezentare a formațiunii militare a statului Qin, iar soldații și carele de luptă sunt aranjați strategic în gropi. În jur de 8.000 de războinici, 100 de care de luptă, 400 de cai și peste 100.000 de arme au fost excavate până acum din cele trei gropi.

Armata de teracotă a fost construită cu o tehnică avansată pentru vremea sa. Fiecare figură a fost realizată din bucăți separate de teracotă, care au fost asamblate și fixate cu clei. Apoi, figurile au fost vopsite și coapte în cuptoare mari. Armele au fost făcute din bronz și au fost tratate cu un strat de crom, care le-a protejat de coroziune.

Ca un detaliu interesant trebuie menţionat faptul că fiecare soldat are un chip unic, cu expresii faciale şi gesturi care arată nivelul ridicat al muncii depuse. Se crede că sculptorii au folosit ca modele soldații reali ai armatei Qin. De asemenea, soldații de teracotă au fost vopsiți în culori vii, dar acestea s-au estompat sau au dispărut în timp.

armata de teracotă
Astfel ar fi arătat în varianta originală soldaţii din Armata de Teracotă

Armata de Teracotă a fost descoperită întâmplător de către un grup de țărani care săpau un puț în martie 1974. Unul dintre aceştia, pe nume Yang Zhifa, a dat peste un cap de teracotă și a crezut că este un spirit rău. Evident, omul a spart capul și l-a aruncat. Mai târziu, bărbatul și-a dat seama că a făcut o greșeală și a anunțat autoritățile. Astfel, a început o săpătură arheologică de amploare, care a scos la iveală una dintre cele mai mari comori ale Chinei.

• CITEŞTE ŞI:  Mircea Ciobanul: de la vânzarea de oi, ajuns pe tronul Ţării Româneşti

Gropile în care au fost descoperiţi soldaţii de teracotă se află la aproximativ 1,5 km est de mausoleul lui Qin Shi Huang, care este un mormânt subteran uriaș, încă neexplorat. Arheologii se tem se deschidă acest mormânt, întrucât se consideră că ar putea conţine capcane mortale.[Citeşte mai multe detalii]

Publicitate

Se spune că mausoleul conține palate, turnuri, artefacte prețioase și obiecte minunate. Potrivit lui Sima Qian, 100 de râuri curgătoare au fost simulate folosind mercur, iar deasupra lor tavanul a fost decorat cu corpuri cerești, sub care zăceau caracteristicile Pământului.

Armata de Teracotă este expusă într-un complex muzeal care cuprinde trei pavilioane și un cinematograf. Vizitatorii pot admira soldații de teracotă de aproape și pot afla mai multe despre istoria și cultura dinastiei Qin. De asemenea, pot vedea și alte exponate, cum ar fi arme, bijuterii, monede și obiecte de ceramică.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele