Arca lui Noe reprezintă una dintre cele mai cunoscute dar şi cele mai controversate povestiri biblice. Arca era o corabie imensă pe care Noe a construit-o la porunca lui Dumnezeu pentru a salva familia și animalele de un potop global. Conform Bibliei, arca s-a oprit pe un munte numit Ararat după ce apele s-au retras. Însă locația exactă a acestui munte și existența arcei nu sunt clare și au fost subiectul multor cercetări și controverse.

Unele surse susțin că muntele Ararat se află în estul Turciei, aproape de granița cu Armenia și Iranul, și că este cel mai înalt vârf din Turcia, având o altitudine de aproximativ 5.137 de metri. Alte surse afirmă că muntele Ararat se află în Iran, pe vârful Takht-e-Suleiman, care are o altitudine de aproximativ 4.800 de metri.

Ce se ştie despre Arca lui Noe

Cei care au dezbătut pasajele biblice din Cartea Genezei susţin că Marele Potop a avut loc în jurul anului 3300 î.Hr. Cu toate aceste, am un potop global cum este descris în cartea Genezei nu este conform cu datele fizice ale geologiei și paleontologiei.

arca lui noe
Foto stânga: locul în care s-ar afla resturi pietrificate din Arca lui Noe, de pe Muntele Ararat, din Turcia

Dimensiunile corabiei, prezentate în Biblie, erau următoarele: lungimea de trei sute de coți, lățimea de cincizeci de coți iar înălțimea de treizeci de coți, dimensiuni care, conform cercetărilor istoriografice, echivalau cu 140 de metri lungime, 23 de metri lățime și 14 metri înălțime. Arca avea un singur geam și o singură ușă aflată la mijlocul corabiei. Ar fi fost construită din lemn de gofer (chiparos), fiind era împărțită în cămăruțe, tencuită cu smoală pe dinăuntru și pe dinafară. Arca avea trei punți, sau trei nivele, ceea ce i-a mărit rezistența.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea bizară a lui Dennis Hope, omul care vinde teren pe Lună

Potopul și salvarea lui Noe de către Dumnezeu sunt descrise în Biblie, în cartea întâi a lui Moise (Cartea Facerii): „Văzând Domnul stricăciunea oamenilor, I-a părut rău că a creat omul, așa că a decis să distrugă tot ce a creat până atunci”. Dumnezeu a văzut că Noe este om bun și cinstit așa că s-a gândit să-l salveze pe el și pe familia lui, mai exact nevasta și fiii săi Sem, Ham și Iafet, împreună cu nevestele acestora. Domnul a poruncit lui Noe să ia din fiecare animal câte o pereche, din păsări câte șapte perechi și să-i ducă pe arcă, ca să fie din nou animale pe pământ și după potop. Se spune că potopul a durat 365 de zile, alții spun că au trecut 371 de zile până când arca a eșuat pe vârful muntelui Ararat.

Controverse privind existenţa Arcei lui Noe

Mitul biblic al Potopului este cel mai recent (prima jumătate a mileniului întâi î.e.n.) dintre miturile potopului în Orientul Mijlociu: cel mai vechi dintre ele fiind cel sumerian, datat la finele mileniului trei î.e.n., menţionat şi în Epopeea lui Ghilgameş. În ceea ce priveşte sugestiile privind descoperirea pe muntele Ararat a resturilor Arcei lui Noe, cei mai mulţi cercetători resping orice posibilitate ca lemnul unei ambarcațiuni construită acum mii de ani să fi supraviețuit până în zilele noastre.[sursa]

Iată câteva idei care pun în dezbatere ipoteza potopului biblic:

  • Noe n-ar fi avut cum să aducă câte două animale din fiecare specie, având în vedere dispunerea lor din punct de vedere geografic;
  • Din punct de vedere fizic, animalele nu ar fi încăput pe o corabie cu dimensiunile precizate mai sus;
  • Chiar şi aşa, animalele nu ar fi putut supraviețui toate în același loc. Diferența de temperatură ar fi fost o problemă majoră. Animalele adaptate la viața polară nu ar fi avut cum să conviețuiască în același loc cu animalele tropicale;
  • Pentru a ploua 365 sau 371 de zile încontinuu ar fi trebuit ca de undeva să provină o cantitate foarte mare de apă, și dacă ar fi plouat, acea cantitate de apă s-ar fi întors în locul de unde a venit, și nu ar fi inundat Pământul în modul descris. Dar pe atunci se credea că apa precipitațiilor provine din rezervoarele aflate undeva deasupra boltei rigide și transparente a cerului;
  • Dacă apa a ajuns peste toți munții, ea ar fi trebuit să se ridice peste 8.848 m (vârful Everest). La acea înălțime aerul este rarefiat și respirația câtorva milioane de specii ar fi fost imposibilă;
  • Geologii și paleontologii nu au găsit dovezi care să sugereze că întreaga suprafață a Pământului a fost acoperită de apă în același timp.
• CITEŞTE ŞI:  Ştiinţa a aflat ce vedem înainte de a muri. EEG-ul unui pacient de 87 de ani dezvăluie misterul

Unde s-ar afla Arca lui Noe

Cei care cred că Arca lui Noe a existat cu adevărat au încercat să găsească dovezi tangibile ale existenţei acesteia. Cu toate acestea, cele două posibile locații în care susţin unele voci că s-ar afla Arca lui Noe sunt Muntele Ararat din Turcia și Muntele Takht-e-Suleiman din Iran. Aceste locații au fost propuse de diferiți cercetători și exploratori care au încercat să găsească dovezi ale existenței arcei.

Muntele Ararat este cel mai înalt vârf din Turcia, având o altitudine de aproximativ 5.137 de metri. Este un vulcan stins și este compus din două vârfuri majore: Araratul Mare și Araratul Mic. Conform tradiției iudaico-creștine, acesta este muntele pe care s-ar fi oprit Arca lui Noe după Marele Potop. În Cartea Genezei se spune că arca a aterizat pe “munții Ararat” în a 150-a zi a potopului (Facerea 8:4).

De-a lungul secolelor, numeroase expediții au încercat să găsească urme ale Arcei lui Noe pe Muntele Ararat, dar fără succes. Condițiile meteo extreme, avalanșele și restricțiile politice au făcut căutările dificile și periculoase. Unele expediții au pretins că au găsit fragmente de lemn sau structuri de lemn care ar aparține arcei, dar aceste afirmații nu au fost confirmate de analize științifice sau de alte surse independente123.

Muntele Takht-e-Suleiman este un alt vârf situat în Iran, la granița cu Azerbaidjan. Are o altitudine de aproximativ 4.800 de metri și este considerat un loc sacru în tradiția zoroastriană. Un grup de cercetători de la Bible Archaeology, Search & Exploration Institute (BASE) susține că ar fi găsit Arca lui Noe pe vârful acestui munte.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  S-au aliniat vreodată toate planetele din sistemul solar?

Cercetătorii susţin că au găsit bârne din lemn pietrificate, care arată ca niște grinzi din lemn și care seamănă cu corpul unei nave de lemn. Aecştia susțin, de asemenea, că au descoperit în mostrele de rocă fragmente microscopice de viață marină, care ar fi dovezi ale potopului global. Ei mai afirmă că regiunea “Ararat” menționată în Biblie nu se referă la Muntele Ararat din Turcia, ci la o regiune montană din vechiul Babilon, unde se află Muntele Takht-e-Suleiman.

Aşadar, nu se poate spune cu certitudine unde se află Arca lui Noe și ce dovezi există în acest sens. Povestea arcei rămâne în sfera credinței și a tradiției, mai degrabă decât în cea a faptelor istorice sau științifice verificabile.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele