Ambra cenuşie (sau chihlimbarul cenușiu) este o substanță aromatică de culoare cenușie cu aspect de ceară, care se formează în intestinele unor specii de cașalot.

Ambra cenușie a fost considerată, în Evul Mediu, un medicament și folosită drept un tonic și afrodiziac, iar ocazional era utilizată pentru a da o aromă aparte unor mâncăruri.

În prezent, ambra se întrebuințează la fabricarea țigărilor și mai ales în parfumerie, o industrie ajunsă la o valoare de piaţă de peste 2 miliarde de dolari anual.

Are un miros plăcut de mosc și fixează celelalte substanţe odorante volatile, făcând mirosul lor mai persistent.

Ambra gri este folosită ca notă de bază în majoritatea parfumurilor orientale şi florale.

Din cauza preţului uriaş, ambra a fost înlocuită în mare parte cu fixatori artificiali.

Cum se formează ambra cenuşie

Amrbra cenuşie

Când caşaloţii înghit obiecte tăioase, precum ciocurile cornoase ale calmarilor – care constituie hrana lor obişnuită, intestinele lor secretă o substanţă lipicioasă ce înveleşte aceste resturi ascuţite.

Acest lucru se întâmplă pentru a nu răni mucoasa intestinală.

Cu timpul, aceste resturi se aglomerează sub formă de bulgări de diferite dimensiuni. Aceste resturi sunt eliminate fie odată cu materiile fecale, fie sunt pur şi simplu vomitate.

Sub influenţa soarelui şi a apei marine, aceste amestec se transformă într-o materie dură, cu un miros aromatic specific.

Bulgării de ambră cenuşie sunt colectaţi, de obicei, de pe plajele din zonele unde există populaţii de caşaloţi.

Publicitate

Ambra cenuşie este un produs rar şi foarte scump, utilizat la fabricarea unor parfumuri pretenţioase. Din cauza limitării vânătorii de balene, preţul pe kilogram a crescut foarte mult. Astfel, ambra cenuşie a fost înlocuită în mare parte de producătorii de parfumuri cu materiale artificiale precum ambroxanul.

• CITEŞTE ŞI:  Cum funcţionează un calculator cuantic şi cum va schimba acesta omenirea. Poţi cumpăra un astfel de computer?

Trei pescari norocoşi

În Oman, trei pescari au dat peste o bucată uriașă de conglomerat ciudat care s-a dovedit a fi ambră cenuşie.[1]

Este vorba despre o bucată imensă de ambră cenuşie, care cântăreşte 80 kg şi este evaluată la aproape 3 milioane de dolari.

ambra cenuşie
Ambra cenuşie în valoare de 3 milioane de dolari

Comoara a fost gasită în largul coastei Qurayat, o regiune din nord-estul Omanului, de un grup de trei prieteni.

Unul dintre bărbaţi, Khalid Al Sinani, a pescuit toată viaţa în zona respectivă, sperând ca într-o zi să dea peste un astfel de “loz câştigător”.

“Am folosit o frânghie pentru a-l lega şi a-l urca în barcă”, a declarat Al Sinani pentru Times of Oman.

Pescarul a fost foarte norocos ca a depistat bucata de ambra cenusie in apele marii, intrucat de cele mai multe ori acestea sunt gasite pe plaja dupa ce se retrage mareea.

Prima ofertă a fost a unui comerciant saudit, care a oferit 13.500 de riali din Oman pe kilogram, ceea ce duce totalul la putin peste un milion de riali. Asta înseamnă în jur de 2,8 milioane de dolari.

Al Sinani si prietenii lor nu sunt singurii oameni care au găsit o astfel de bucată valoroasa de ambră cenuşie.

Un cuplu din Marea Britanie a reuşit să găsească pe plajă o bucată de 1,57 kg de ambră cenuşie. Aceasta a fost evaluată la circa 70.000 de dolari.[2]

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Hedy Lamarr, inventatoare şi actriţă care a fascinat Hollywood-ul

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele