Amazoanele Dahomey au reprezentat o unitate militară exclusiv feminină din Regatul Dahomey, care a existat între secolele XVII-XIX, în regiunea care este în prezent Republica Benin, din Africa de Vest. Aceste femei luptătoare erau recrutate din rândul populației pentru a-l sluji pe rege și a proteja regatul. Ele au fost considerate de mulți drept cea mai temută și eficientă forță militară din regiunea Africii de Vest.

Amazoanele Dahomey: Originea şi înfiinţarea armatei de femei

Amazoanele, în mitologia greacă, erau femei războinice care trăiau într-o societate matriarhală, guvernată de femei. Acestea erau adesea descrise ca trăind în afara lumii civilizate și erau temute pentru curajul și abilitățile lor de pe câmpul de luptă. În acelaşi stil au fost înfiinţate şi Amazoanele Dahomey.

Amazoanele Dahomey au început să fie pregătite în secolul al XVII-lea, la ordinul regelui Wegbaja și au continuat să crească în număr sub domnia regilor următori.

Există mai multe teorii și relatări despre cum au apărut aceste femei războinice în cadrul regatului. Una dintre teoriile cele mai acceptate este că regele Wegbaja a creat inițial această unitate ca o gardă regală personală, care să-i asigure protecție și să-i ofere loialitate deplină. Mai târziu, regii care i-au succedat lui Wegbaja, în special regele Gezo, au extins și consolidat rolul Amazoanelor Dahomey, acestea devenind o forță militară completă și activă. Amazoanele reprezentau aproape jumătate din forţa totală a regatului.

amazoanele dahomey

O altă teorie sugerează că Amazoanele Dahomey au fost la început un grup de „vânătoare” al regelui. Acestea s-ar fi ocupat iniţial cu prinderea elefanților și a altor animale mari pentru distracție și ceremonii regale. Cu timpul, amazoanele au evoluat într-o forță militară care a devenit esențială în cadrul armatei regatului.

• CITEŞTE ŞI:  Rudolf Hess, mâna dreaptă a lui Hitler şi gestul său bizar de a zbura în Marea Britanie

Amazoanele Dahomey erau alese din rândul tinerelor din regat, de multe ori de la vârste fragede, începând cu vârsta de 8 ani. Fetele erau supuse unui antrenament riguros, care includea lupta corp la corp, manevrarea armelor, tacticile de ambuscadă și supraviețuirea în sălbăticie. În plus, amazoanele trebuiau să depună un jurământ de celibat și să renunțe la posibilitatea de a avea copii sau o familie.

Testul suprem pentru fetele care urmau să facă parte din această armată era uciderea unei persoane. Astfel, fetele erau puse să-şi facă iniţierea ucigând un prizonier de război în faţa regelui. Cele care treceau testul, erau primite în armată, iar viaţa lor devenea una foarte bună pe timp de pace.

Atunci când amazoanele ieşeau din palat, erau precedate de o sclavă care avea un clopoţel. Atunci când un bărbat apărea înaintea lor, sclava suna din clopoţel. În acel moment, bărbatul trebuia să se îndepărteze şi să se uite într-o direcţie opusă. Dacă nu făcea acest lucru, era pedepsit cu moartea.[sursa]

amazoanele dahomey
O clasă de amazoane

Confruntarea cu forţele colonialiste franceze

Amazoanele Dahomey luptau în războaie și campanii militare, inclusiv în războaiele de cucerire ale regatului și în luptele împotriva sclaviei. Ele erau cunoscute pentru curajul și ferocitatea lor în luptă și erau respectate și temute de adversarii lor. A fost spus că erau chiar mai eficiente și disciplinate decât trupele masculine.

Confruntarea dintre Amazoanele Dahomey și forțele colonialiste franceze a avut loc în contextul expansiunii coloniale europene în Africa și în cadrul competiției dintre puterile europene pentru controlul teritoriilor și resurselor de pe continentul african.

• CITEŞTE ŞI:  Frane Selak: adevărata poveste a celui mai norocos ghinionist din lume

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Franța a început să-și extindă prezența și influența în Africa de Vest. Această expansiune a dus în cele din urmă la conflicte cu Regatul Dahomey, care era o putere regională importantă în zona Golfului Guineei. Amazoanele Dahomey au jucat un rol esențial în armata regatului în timpul acestor confruntări.

Publicitate

Unul dintre cele mai notabile conflicte dintre Amazoanele Dahomey și forțele coloniale franceze a fost Războiul Franco-Dahomean, care a avut loc în două etape între anii 1890 și 1894. Primul război, din anul 1890 a avut loc din cauza disputelor privind controlul și taxele aplicate asupra comerțului din regiune. Confruntarea s-a încheiat cu o victorie de scurtă durată pentru Regatul Dahomey. Tensiunile dintre cele două părți, însă, au continuat să crească.

Al doilea război, dintre anii 1892-1894, a fost declanșat de ambițiile coloniale franceze și de dorința lor de a controla Regatul Dahomey, cu scopul de a-l integra între coloniile franceze din Africa de Vest. În timpul acestui conflict, Amazoanele Dahomey s-au luptat alături de forțele masculine și au fost implicate în mai multe bătălii și ciocniri violente cu armata franceză.

În ciuda curajului și abilităților de pe câmpul de luptă, Amazoanele Dahomey și armata regatului nu au reușit să reziste forțelor franceze. Acestea din urmă erau mai bine echipate și instruite. Franța a câștigat în cele din urmă războiul și a anexat Regatul Dahomey în anul 1894, transformându-l într-o colonie franceză.

După înfrângerea regatului, Amazoanele Dahomey s-au dispersat și au încetat să existe ca forță militară organizată. Cu toate acestea, moștenirea lor a supraviețuit și a fost comemorată în continuare în cultura Africii de Vest.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele