Apicultorii din nord-estul Franţei s-au trezit într-o situaţie încurcată, după ce albinele din stupii lor au început să producă miere albastră şi verde.

Mierea colorată nu a putut fi vândută, deoarece nu îndeplinea standardele Franţei în ceea ce priveşte producţia de miere.

Această miere albastră nu a fost obţinută din nectarul plantelor şi este deviată de la standardele de culoare a mierii.[NationalGeographic]

Acestea erau mult sub calitatea obişnuită pentru o regiune care produce o mie de tone de miere pe an.

De asemenea, regiunea fusese deja nevoită să facă faţă unei rate a mortalităţii albinelor foarte mare şi a unei producţii reduse după o iarnă grea.

miere albastră
sursa foto: National Geographic

De ce au produs albinele miere albastră

O investigaţie realizată de apicultorii din oraşul Ribeauville au descoperit cauza problemei.

S-a organizat un “filaj” la care au fost supuse “suspectele” albine.

Astfel s-a descoperit că “lucrătoarele”, în loc să se ocupe de culegerea nectarului oferit din abundenţă de livezile şi viile din regiune, parcurgeau 4 kilometri în plus.

Acolo se afla o uzină de biogaz.

Aici erau depozitate deşeuri zaharoase provenite de la o fabrică de bomboane M&M. Aceasta din urmă producea pastile de ciocolată acoperite cu glazură colorată (verde, albastru, galben).

Unitatea de procesare a fost obligată să cureţe rapid orice spaţiu deschis sau orice container care deţinea resturi de bomboane M&M.

Publicitate

Resturile de bomboane sunt acum depozitate într-o hală acoperită.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele