Agha Mohammad Khan Qajar a fost regele Iranului ÅŸi întemeietorul dinastiei Qajar, însă a sfârÅŸit într-un mod neaÅŸteptat, fiind ucis de doi servitori pe care tocmai el îi condamnase la moarte.

Åžahul Agha Mohammad a condus Iranul între anii 1789 – 1797, având o domnie plină de conflicte, controverse ÅŸi cuceriri de teritorii. A fost mai mult un lider militar, decât un conducător politic. Per total, domnia sa a fost relativ scurtă, însă încununată cu multe reuÅŸite.

În copilărie, Agha Mohammad, care făcea parte din tribul Qajar, a fost răpit de către şahul Adel Afshar, a cărui domnie era pe punctul de a se prăbuşi. Deşi intenţia era de a-l ucide, şahul Adel Afshar a decis ca viaţa lui Agha Mohammad să-i fie cruţată. În schimb, şahul a ordonat să fie castrat, pentru a nu pune în pericol succesiunea la tron. Astfel, Agha Mohammad a devenit eunuc, neavând succesori.

După ce a devenit şah al Iranului, Agha Mohammad a purtat numeroase războaie. S-a luptat pentru teritorii cu Imperiul Rus, Azerbaidjan, Georgia şi cu alte popoare mai mici. A fost un comandant militar abil și un diplomat priceput.

Regele Agha Mohammad a fost ucis de doi servitori pe care îi condamnase la moarte

În anul 1797, şahul Agha Mohammad se afla în oraşul Shusha, care era capitala hanatului Karabah, un teritoriu cucerit de armata iraniană.

Într-o seară, la trei zile de la cucerirea oraşului, un conflict a izbucnit între un servitor de origine georgiană, pe nume Sadegh Gorji şi un valet, numit Khodadad-e Esfahani. Cei doi s-au certat zgomotos, deranjându-l pe şah. Agha Mohammad s-a înfuriat atât de tare, încât i-a condamnat pe cei doi servitori la moarte.[sursa]

• CITEÅžTE ÅžI:  Care este cel mai dur metal din lume, la ce se foloseÅŸte ÅŸi ce preÅ£ are: Wolfram (Tungsten)

Un emir pe nume Sadeq Khan-e Shaghaghi a încercat să intervină pe lângă şah, pentru a le cruţa vieţile celor doi servitori, însă Agha Mohammad nu l-a ascultat. Totuşi, a ţinut cont de menţiunea emirului, care i-a spus că era o zi de vineri şi că nu ar fi fost bine ca cei doi servitori să fie executaţi atunci. În Islam, vinerea este considerată zi sfântă.

regele ucis de doi servitori

Astfel, şahul a decis ca execuţia să fie amânată pentru a doua zi. Le-a ordonat celor doi servitori să meargă în camerele lor, fără a fi legaţi sau păziţi. Aceştia ar fi trebuit să-şi aştepte, liniştiţi, execuţia de a doua zi. Cei doi servitori ştiau, din experienţă, că regele îşi va ţine cuvântul, iar execuţia va avea loc. Cuprinşi de disperare şi profitând de faptul că au fost lăsaţi nesupravegheaţi, cei doi au pus la cale un complot. Acestora li s-a alăturat şi Abbas-e Mazandarani, un alt servitor dornic de răzbunare.

Pe când Agha Mohammad dormea, cei trei servitori au pătruns în pavilionul regal, înarmaţi cu pumnale, ucigându-l pe şah. Nu se ştie exact care a fost soarta celor trei ucigaşi.

Fath-Ali Qajar, nepotul lui Agha Mohammad, i-a urmat acestuia la tron. Una dintre strănepoatele lui Fath-Ali Qajar a fost prinţesa Esmat od-Dowleh. În jurul acesteia s-au dezvoltat numeroase legende, în legătură cu aspectul său fizic.[detalii]

Publicitate
• CITEÅžTE ÅžI:  Teoria Pădurii ÃŽntunecate: ipoteza înfricoşătoare care explică de ce extratereÅŸtrii nu ne-au contactat până în prezent

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele