Puţini sunt cei care nu au văzut filmul Tăcerea Mieilor, în care Anthony Hopkins joacă rolul lui Hannibal Lecter, un canibal psihopat, extrem de periculos.

La fel de puţini sunt şi cei care ştiu că personajul Hannibal Lecter este bazat pe un criminal real, care încă trăieşte. Acesta se numeşte Robert Maudsley şi este unul dintre cei mai periculoşi criminali din Marea Britaine. Maudsley se află în carceră solitară de peste 30 de ani, într-o cuşcă blindată, undeva în subsolul Penitenciarului Wakefield, din Anglia.

Deşi ca număr de victime nu se compară cu alţi criminali celebri precum Ted Bundy sau Jeffrey Dahmer, Maudsley a căpătat notorietate în urma faptelor deosebit de violente. Robert Maudsley a comis „doar” patru crime, dintre care numai una în timp ce era în libertate.

Copilăria lui Robert Maudsley

Înainte de a împlini 2 ani, autorităţile l-au luat pe Robert, pe cei doi fraţi şi pe sora lor din familia abuzivă, instituţionalizându-i.

Cei patru copii au stat câţiva ani la un orfelinat din Liverpool, oraşul natal. Părinţii lor i-au luat înapoi acasă, unde îi mai aşteptau alţi 8 copii, care se născuseră între timp. Abuzurile au apărut din nou, iar Robert era cel mai afectat. A fugit de acasă pe când avea 16 ani, mutându-se în Londra.

Prostituţie, droguri şi prima victimă

Evident, adolescenţa lui Robert Maudsley nu a fost foarte strălucită. A ajuns să se prostitueze, iar banii obţinuţi erau cheltuiţi pe droguri. Astfel a ajuns să-şi întâlnească şi prima victimă, în anul 1974.

• CITEŞTE ŞI:  Unitatea 731: experimentele făcute pe oameni de un geniu diabolic

În urma unei întâlniri, John Farrell i-a arătat lui Robert poze cu copii pe care acesta îi abuzase. O greşeală care s-a dovedit fatală. Fiind afectat de traumele din copilărie, Maudsley l-a strangulat, înjunghiat şi bătut până la moarte pe John Farrell.

Spitalul de Psihiatrie şi a două victimă

Pentru această crimă, şi pentru faptul că Robert Maudsley a încercat în repetate rânduri să se sinucidă, afirmând că vocile din capul său îi comandă să-şi ucidă părinţii, a fost internat la Spitalul de Psihiatrie de Maximă Siguranţă Broadmoor.

A fost condamnat la detenţie pe viaţă.

În anul 1977, în timp ce-şi executa pedeapsa la Spitalul Broadmoor, Robert a lovit din nou. L-a convins pe David Francis, un pedofil condamnat, să intre într-un birou, unde l-a legat cu un cablu şi l-a torturat timp de 9 ore.

În cele din urmă, Maudsley l-a ucis pe David Francis, zdrobindu-i craniul de perete. După comiterea crimei, a permis accesul gardienilor în birou, unde victima sa era întinsă, având o lingură înfiptă în creier, din care lipseau câteva bucăţi.

Publicitate

Închisoarea de maximă siguranţă şi alte două victime

Robert a fost mutat la Penitenciarul Wakefield. Ajuns acolo, Maudsley a afirmat că vrea să ucidă 7 oameni într-o singură zi. Robert l-a convins pe Salney Darwood, condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea soţiei sale, să intre în celula sa.

Fără a sta la discuţii, Maudsley i-a tăiat gâtul lui Darwood, după care l-a ascuns sub patul din celulă. Ulterior, Robert a intrat în celula unui alt deţinut, Bill Roberts, pe care l-a ucis în acelaşi fel cum a făcut-o cu prima victimă. Maudsley a predat gardienilor un cuţit, spundându-le că a ucis doi deţinuţi.

• CITEŞTE ŞI:  Reacţia soldaţilor germani la ororile din lagărele naziste, după război

Carcera lui Hannibal Lecter

Fiind considerat extrem de periculos, chiar şi pentru gardieni, Robert a fost închis într-o celulă asemănătoare cu cea a personajului Hannibal Lecter, din filmul Tăcerea Mieilor.[imDb]

hannibal lecter

Celula are un geam din plexiglas, antiglonţ, care îl separă pe Maudsley de restul lumii. În celula sa are un pat din beton, restul mobilierului fiind confecţionat din carton presat. Vasul de toaletă este metalic, fiind fixat în podea.

Robert Maudsley şi-a petrecut mai bine de jumătate din viaţă în carceră solitară. Nu are voie să interacţioneze cu nimeni, petrecându-şi 23 din 24 de ore închis în celula sa.

O oră pe zi este scos din celulă, în condiţii extreme de securitate, pentru a face mişcare. Cinci gardieni îi urmăresc continuu fiecare mişcare.

Presa şi Hannibal Lecter

Robert Maudsley

Cum era de aşteptat, cazul său a fost intens mediatizat. După ce s-a aflat că a mâncat creierul victimei sale, Maudsley a fost supranumit „Hannibal Canibalul”.De asemenea, Maudsley ar avea un IQ ridicat, manifestând interes pentru artă, literatură şi muzică clasică.

De mai bine de 30 de ani, Robert Maudsley este izolat de restul lumii şi nu va fi vreodată eliberat.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele