Avansul ştiinţific şi tehnologic sunt esenţiale pentru confortul nostru.

Dar, de asemenea, reprezintă un pericol.

Cu siguranţă ai auzit poveşti despre virusuri create în laborator.

Au fost şi filme cu astfel de teme.

Există şi multe organizaţii care luptă împotriva companiilor suspectate de producerea de virusuri create în laborator doar pentru a fi produse vaccinuri.

Cert este că astfel de virusuri artificiale există şi pot reprezenta un pericol pentru umanitate dacă ajung pe mâini greşite.

10 virusuri create în laborator

#10. Virusul ectromeliei

În urmă cu câţiva ani, cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia, împreună cu cei de la Organizaţia Industrială şi Ştiinţifică a Commonwealth-ului au creat, din greşeală, printr-o mutaţie genetică, virusul ectromeliei.

Acest virus este letal şi face parte din familia variolei.

Cercetătorii voiau să creeze anticoncepţionale pentru şoareci, însă, dintr-o eroare, au creat virusul.

În loc să acţioneze asupra şoarecilor pentru a-i face infertili, virusul s-a dovedit a fi letal, slăbind sistemul imunitar al cobailor, ucigându-i în doar nouă zile.

Noul virus este extrem de periculos, întrucât pare a fi imun la orice tip de vaccin.

Cercetătorii erau atât de speriaţi de invenţia lor, încât nu erau siguri dacă să facă publice rezultatele studiului sau nu.

Publicitate

Aceştia au avut o întâlnire şi cu armata Australiană, pentru a fi siguri că virusul nu reprezintă o ameninţare la adresa continentului australian şi chiar a întregii lumi.

#9. Variola cabalină

variola cabalina

Cu toţii am auzit de variolă.

Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul timpului.

În secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni, însă, în anul 1977, variola a fost total eradicată.

Citeşte şi:  Maria cea Sângeroasă. Una dintre cele mai temute femei din istorie

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Alberta, Canada, au creat un virus asemănător variolei, cu un potenţial distructiv la fel de mare: variola cabalină.

Acest virus nu afectează oamenii (deocamdată), însă este letal pentru cai.

Costul producerii acestui virus a fost undeva la 100.000$, o sumă destul de mică pentru domeniul farmaceutic.

Studiul a stârnit polemici în întreaga lume.

Dacă în doar 6 luni a fost creat un virus atât de distructiv, cu costuri atât de mici, ce s-ar putea întâmpla dacă tehnologia ar ajunge pe mâna teroriştilor sau ar fi folosit într-un război?

În prezent, oamenii nu se mai vaccinează împotriva variolei, întrucât, după cum spuneam, virusul a fost complet eradicat.

#8. Poliomielita

poliomielita virus

Adesea denumită și paralizie infantilă, poliomielita este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală.

Deşi modul de răspândire este oarecum bizar, nu ar trebui să ne mire sau să ne creeze o impresie proastă despre cei bolnavi. Există foarte multe obiecte murdare, pe care le atingem, cu sau fără voia noastră, în fiecare zi.

În aproximativ 1% dintre cazuri virusul pătrunde în sistemul nervos central, infectând și distrugând preferențial neuronii motori, având ca efect slăbiciune musculară și paralizie flască.

Deși epidemiile majore de poliomielită erau necunoscute până la sfârșitul secolului al XIX-lea, poliomielita a devenit una din cele mai temute boli de copilărie al secolului al XX-lea.

Epidemiile de poliomielită au mutilat mii de oameni, majoritatea copii mici, boala a cauzat paralizie și moarte în mare parte a istoriei umanității.

Deşi virusul este aproape eradicat, numărul cazurilor scăzând de la câteva sute de mii, la doar câteva mii pe an, cercetătorii au creat virusul în laborator.

Şoarecii expuşi la poliomielita artificială s-au îmbolnăvit în acelaşi fel ca şi cum ar fi fost expuşi la virusul original.

Citeşte şi:  Primul fumător din Europa a făcut închisoare pentru că "scotea fum"

Acest lucru înseamnă că în oricând poate izbucni o nouă epidemie de poliomielită, mai ales dacă cei cu interese diabolice reuşesc să creeze virusul.

#7. Virusul SARS 2.0

virus sars

SARS (rom. SRAS – Sindromul Respirator Acut Sever) este o boală care afectează sistemul respirator al omului, indusă de virusul SARS.

Între lunile noiembrie 2002 și iulie 2003 a existat un început de posibilă pandemie, cu 8.422 de cazuri de infecție și 916 morți confirmate. În câteva săptămâni, boala s-a transmis din Hong Kong în 37 de alte țări.

Această boală constituie un exemplu dramatic în ceea ce priveşte modul în care se poate răspândi o boală şi cel în care răspunde organismul uman la o noua ameninţare.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, a creat o mutaţie a virusului, adăugând proteine virusului original. Această mutaţie se numeşte SARS 2.0.

SARS 2.0 este imun la vaccinele şi tratamentele folosite pentru virusul original.

Savanţii spun că SARS 2.0 a reprezentat o necesitate, întrucât virusul original poate oricând dezvolta o mutaţie fatală. Astfel, prin crearea unui virus mult mai puternic, pot fi dezvoltate vaccine capabile să ne salveze în cazul unei eventuale epidemii.

Totuşi, alţi oameni de ştiinţă nu văd cu ochi buni virusul SARS 2.0.

Aceştia sunt de părere că SARS 2.0 ne-ar putea salva doar de o eventuală epidemie declanşată de scăparea virusului din laborator.

#6. Virusul MERS-Rabie

viruşi creaţi în laboratorOamenii de ştiinţă au creat un hibrid MERS-Rabie. Ideea din spatele acestui hibrid a fost de a crea un vaccin care să combată ambele boli, atât MERS, cât şi Rabia.

Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, mortală pentru om. Aceasta este transmisă prin saliva animalelor purtătoare.

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (în engleză: MERS – Middle East Respiratory Syndrome) este o afecțiune respiratorie virală provocată de un nou coronavirus – coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) descoperit pentru prima oară în 2012 în Arabia Saudită.

Citeşte şi:  Poţi explica această iluzie optică? Săgeata aceasta îţi va da bătăi de cap! (VIDEO)

Virusul infectează în primul rând sistemul respirator, dar în cazuri grave, poate afecta mai multe sisteme de organe.

Din 2012, au fost raportate aproape 1400 de cazuri cu sindrom respirator din Orientul Mijlociu în 26 de țări. Actualul focar din Republica Coreea este cel mai important observat în afara Orientului Mijlociu.

Până în prezent, nu există niciun vaccin împotriva MERS, ceea ce poate fi fatal pentru omenire dacă lucrurile scapă de sub control.

#5. Phi-X174

viruşi creaţi în laborator

Phi-X174 este un virus creat în mod artificial în laborator.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Energie Alternativă Biologică din Maryland, SUA, au creat acest virus după forma naturală a virusului PhiX.

PhiX este un virus bacteriofag, ceea ce înseamnă că se hrăneşte cu bacterii. Acesta nu afectează celulele umane.

Virusul artificial a fost creat în doar 14 zile.

Oamenii de ştiinţă speră ca virusul Phi-X174 să reprezinte un pas important în crearea unor virusuri şi bacterii artificiale, capabile să lupte cu virusurile de la baza celor mai grave boli cu care se confruntă omenirea.

Cu toate acestea, potenţialul său distructiv este imens. În cazul în care ar ajunge pe mâna unor persoane cu intenţii diabolice, umanitatea ar putea fi în pericol, iar poveştile despre virusuri create în laborator şi scapaţi de sub control s-ar adeveri.

Click aici pentru a vedea următoarele 5 »»»

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele