De-a lungul istoriei, ştim prea bine că politicieni, filosofi sau inventatori au fost aproape exclusiv bărbaţi.

Ocupaţia principală a femeii a fost, în mare parte, activitatea casnică.

Cu toate acestea, au existat destule femei care şi-au dorit să se impună în această lume, controlată în mare parte de bărbaţi.

Unele au reuşit să se impună prin calităţile lor de conducători, altele prin inteligenţă şi spiritul inovativ.

Curios este faptul că, nu în puţine rânduri, invenţii atribuite bărbaţilor au fost gândite iniţial de femei.

10 invenţii făcute de femei, care au schimbat lumea

#10. Frigiderul electric

primul frigider electric

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au simţit nevoia de a conserva hrana într-un fel sau altul, pentru a avea resurse în vremurile tulburi.

Ulterior, odată cu evoluţia şi civilizaţia, oamenii au inventat diferite sisteme frigorifice pentru conservarea hranei.

Pe măsură ce nevoia de confort se amplifica, au fost gândite sisteme de provizii şi pentru consumul pe termen scurt.

S-a început cu depozitarea alimentelor în cutii cu gheaţă, pentru depozitarea alimentelor pe timpul iernii. Însă era necesar un oarecare efort pentru înlocuirea gheţii.

Era nevoie de ceva mai practic.

Astfel, în anul 1914, Florence Parpart a inventat un sistem de răcire, bazat pe absorbţia şi expansiunea freonului, pe care astăzi îl numim frigider.

Publicitate

#9. Periscopul

primul periscop

Nu puţini sunt cei impresionaţi de modul de funcţionare al acestui dispozitiv folosit aproape în exclusivitate de bărbaţi.

Este neaşteptat ca acest aparat, de mare utilitate în exploatarea submarinelor, să fi fost gândit de o femeie. Aceasta se numea Sarah Mather, provenea din SUA şi şi-a brevetat invenţia în anul 1845.

Brevetul a fost cumpărat de marina americană, care a perfecţionat invenţia.

• CITEŞTE ŞI:  Meteoritul Hoba, cel mai mare corp cosmic căzut şi descoperit pe Pământ

Periscopul este folosit şi astăzi, atât la lucrările de cercetare cu submarinul, cât şi în cadrul tehnicii militare.

#8. Ştergătorul de parbriz

primul stergator de parbriz

Când vorbim de industria auto şi începuturile ei, ne vin în minte nume precum Rudolf Diesel sau Henry Ford. Dar femeile, prin atenţia lor la detalii, au contribuit la dezvoltarea gradului de confort al autoturismelor.

Imaginează-ţi o vreme ploioasă şi o defecţiune la ştergătoare. Practic, fără ştergătoare nu vezi nimic în faţă şi eşti nevoit să tragi pe dreapta.

În anul 1903, Mary Anderson a brevetat ştergătoarele de parbriz.

Deşi astăzi invenţia sa are o importanţă uriaşă, Mary Anderson a fost refuzată de un consturctor canadian de maşini, spundându-i-se că ideea sa este nefolositoare.

#7. Conservele din carne

conserve de carne

Conservarea cărnii preparate în cutii metalice etanşe este un lucru obişnuit în ziua de azi.

Dar, în anul 1843, a reprezentat unul dintre principalele atracţii ale Expoziţiei Mondiale de la Viena.

Autoarea invenţiei este rusoaica Nadia Kozhina, a cărei idee s-a bucurat atunci de un mare succes, fiind distinsă cu medalia de aur a expoziţiei.

De menţionat este că în acea vreme medaliile erau într-adevăr din aur, iar o asemenea distincţie valora mai mult decât simple laude.

#6. Seringa medicală

prima seringa

Istoria dispozitivelor medicale a fost plină de momente demne de filmele horror.

Pentru a se ajunge la dispozitivele moderne şi eficiente, mulţi pacienţi au fost folosiţi drept cobai pentru dezvoltarea tehnicii medicale.

Letitia Geer a inventat, în anul 1899, una dintre minunile medicinii moderne: seringa medicală manevrabilă cu o singură mână.

#5. Maşina de spălat vase

prima masina de spalat vase

Primul brevet pentru o maşină de spălat vase a fost înregistrat de un bărbat pe nume Joe Houghton. Prototipul acestuia n-a funcţionat niciodată, având defecţiuni de concepţie.

• CITEŞTE ŞI:  Cine a inventat pâinea? Care este originea pâinii şi de când consumă oamenii acest aliment atât de răspândit

Prima maşină de spălat vase funcţională a fost brevetată de Josephine Cochrane, din Ohio, SUA (1839-1913), care nu numai că şi-a înregistrat patentele dar a trecut şi la fabricarea maşinilor în serie mică, prin propria ei companie, Garis-Cochrane.

Cu toate acestea, maşina fiind greoaie, folosirea ei avea raţiune numai în cazul spălării unui set mare de vase. În primii ani, s-a arătat utilă în restaurante şi hoteluri.

Pentru a ajunge în gospodării au mai fost necesari circa 40 de ani de îmbunătăţiri.

#4. Kevlar

vesta de kevlar

În anul 1965, dr. Stephanie Kwolek a inventat un material sintetic numit Kevlar, care este de cinci ori mai rezistent decât oţelul.

Putem spune cu siguranţă că merită un loc de cinste în lista de inventii facute de femei.

Invenţia sa a salvat mii de vieţi, fiind materialul din care sunt fabricate celebrele veste antiglonţ.

#3. Tehnologie wireless

tehnologia wireless

Pentru a se ajunge la tehnologia wireless pe care o utilizăm cu toţii în prezent, a fost nevoie de geniul mai multor inventatori celebri.

De la Nikola Tesla, până la Heinrich Rudolf Hertz şi Guglielmo Marconi, cu toţii au pus idei cap la cap, făcând paşi spre ceea ce astăzi numim WI-Fi.

Dar, pe lângă marii savanţi şi inventatori, o femeie a pus umărul la dezvoltarea acestei tehnologii.

Este vorba despre Hedy Lamarr.

Actriţă şi inventatoare, Hedy Lemarr nu este recunoscută doar pentru frumuseţea sa şi pentru performanţele actoriceşti.

În anul 1941 a brevetat un sistem secret de comunicare care modifica dinamic frecvenţa de emisie, pentru a face dificilă interceptarea de către inamic.

Acest dispozitiv a fost folosit la ghidarea radio a torpilelor americane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, stă la baza folosirii în conexiunile mobile şi de internet, la reţelele WI-Fi şi la localizarea prin GPS.

• CITEŞTE ŞI:  Cum să pui un hoţ pe fugă

#2. Software

primul algoritm

Ada Lovelace s-a remarcat în domeniul ştiinţelor matematice şi ca scriitoare.

Este cunoscută în principal pentru colaborarea sa cu matematicianul englez Charles Babbage, care a proiectat primul calculator din lume, în 1837, cunoscut ca „Motorul Analitic”.

Ada Lovelace a scris primul algoritm pentru un computer.

Ca urmare a colaborării sale la realizarea „Motorului Analitic”, Ada Lovelace este cunoscută ca fiind primul programator din lume.

Pasionaţii de IT cunosc limbajul de programare Ada, care îi poartă numele doamnei Lovelace.

#1. Berea

prima bere din lume

Bărbaţii iubesc berea!

Această licoare minunată este asociată atât de mult cu fotbalul şi ieşirile cu băieţii, încât nimeni nu s-ar gândi vreodată că berea ar putea fi una dintre cele mai mari invenţii făcute de femei.

Istoricul Jane Peyton susţine că femeile din Mesopotamia antică sunt primele care au produs şi au băut licoarea cunoscută astăzi sub denumirea de bere, chiar dacă nu poate fi stabilită o perioadă exactă petru apariţia acesteia.

Presupunerea istoricului se bazează pe faptul că în trecut, în multe culturi, sarcinile erau bine delimitate între sexe, iar gătitul era responsabilitatea femeilor.

Cel mai probabil, berea a fost creată accidental, de la pâine care s-a udat și a început să fermenteze.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în antichitate exista o legătură strânsă între coacerea cerealelor și fabricarea berii.

Berea antică era asemănătoare unei grăsimi groase de culoare întunecată, fără să conțină o cantitate mare de alcool, însă foarte hrănitoare.

Datorită gustului deosebit, berea ocupa un loc important în dieta oamenilor din acea vreme

Nu degeaba bărbaţii insistă pe faptul că berea este aliment.

1 COMENTARIU

  1. Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.