Este timpul să scoateți jurnalul personal care a adunat praf pe raftul dumneavoastră, căci sentimentul de recunoştinţă este mai important decât pare, studiile arătând că prelungeşte durata de viaţă.

Căutarea longevității umane pare să funcționeze, oamenii trăind acum mai mult ca niciodată. Așadar, care este secretul? Viața în locul potrivit? Elixire legendare? Furatul de sânge de la fiul tău? Conform unui nou studiu, răspunsul ar putea fi mult mai simplu.

În lucrarea respectivă, o echipă comună de cercetători de la Universitatea Harvard și Universitatea British Columbia a pus următoarea întrebare: „Oamenii care observă și se simt recunoscători mai frecvent pentru experiențele pozitive tind să trăiască mai mult?”

Pentru a găsi răspunsul, ei au analizat datele a 49.275 de persoane din cadrul studiului Nurses’ Health Study. Inițiat în anul 1976, studiul colectează date de la asistentele medicale din SUA care aveau între 30 și 55 de ani la momentul înscrierii și, la fiecare doi ani, completează chestionare privind sănătatea, stilul de viață și factorii psihosociali, precum sistemele de sprijin și calitatea vieții.

Unul dintre chestionarele din anul 2016, când vârsta medie a participanților era de 79 de ani, a fost conceput pentru a măsura sentimentul de recunoștință. Participanții au trebuit să evalueze cât de mult au fost de acord, pe o scară de la 1 (total dezacord) la 7 (total de acord) cu șase afirmații, inclusiv cea mai pozitivă „Am atât de multe lucruri în viață pentru care să fiu recunoscător” până la cea mai sumbră „Când mă uit la lume, nu văd multe lucruri pentru care să fiu recunoscător”.[sursa]

sentiment recunostinta
Sentimentul de recunoștință a fost asociat cu longevitatea | sursa foto: insociety.ro

Sentimentul de recunoştinţă a fost asociat cu o viaţă mai lungă

Echipa a efectuat apoi o monitorizare în anul 2019 pentru a vedea câte decese au avut loc, care au fost în număr de 4.608, și a combinat aceste date cu datele anterioare din chestionarul de recunoștință.

• CITEŞTE ŞI:  Un izotop folosit la tratarea cancerului va fi produs la Centrala nucleară de la Cernavodă

Astfel, ei au descoperit că trăirea cu un sentiment de recunoștință a fost asociată cu o viață mai lungă, părând să protejeze împotriva fiecărei cauze specifice de deces pe care echipa a analizat-o.

Deși studiul a făcut ajustări „conservatoare” pentru alți factori care pot afecta recunoștința sau mortalitatea, cum ar fi viața socială sau istoricul de sănătate, constatările nu înseamnă că cele două lucruri sunt definitiv legate, deși cercetările anterioare au construit până la acest tip de concluzie.

„Cercetările anterioare au arătat o asociere între recunoștință și un risc mai scăzut de suferință psihică și o mai mare bunăstare emoțională și socială. Cu toate acestea, asocierea sa cu sănătatea fizică este mai puțin înțeleasă.”, a declarat autorul principal Ying Chen într-o declarație.[sursa]

„Studiul nostru oferă primele dovezi empirice pe această temă, sugerând că experimentarea afectului recunoscător poate crește longevitatea în rândul adulților în vârstă.”, a mai adăugat cercetătorul.

Părțile cheie sunt „poate” și „adulți mai în vârstă,” primul pentru că studiul nu oferă dovezi ale unei legături categorice, iar al doilea pentru că, așa cum autorii recunosc cu ușurință în lucrare, unul dintre principalii factori limitativi ai studiului este natura grupului.

Publicitate

Toți au fost în aceeași profesie la un moment dat, au fost în majoritate albi și au fost destul de puțin mai în vârstă. „Ar merita să replicăm acest studiu în alte grupuri sociodemografice, religioase și culturale.”, scriu autorii.

În cazul în care se dovedește a exista o legătură clară și răspândită, lucrul la recunoștința noastră ar putea reprezenta o modalitate mult mai ieftină și mai simplă de a ne face viața atât mai calitativă, cât și mai lungă.

• CITEŞTE ŞI:  Harta durerilor abdominale. Spune unde te doare, ca să-ţi spun ce probleme ai

„Cercetările anterioare indică faptul că există modalități de a promova în mod intenționat sentimentul de recunoștință, cum ar fi scrierea sau discutarea a ceea ce sunteți recunoscător de câteva ori pe săptămână. Promovarea îmbătrânirii sănătoase este o prioritate de sănătate publică și sperăm că studiile ulterioare ne vor îmbunătăți înțelegerea recunoștinței ca resursă psihologică pentru creșterea longevității.”, a mai declarat Ying Chen.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: