Viaţa în sistemul nostru solar şi modul în care a apărut reprezintă încă o întrebare fără un răspuns definitiv. Cea mai acceptată teorie este că viața pe Pământ a apărut în urma evoluției chimice a substanțelor organice în apă, dar procesul exact rămâne încă subiectul cercetărilor și dezbaterilor științifice.

Cu toate acestea, moleculele organice care au permis apariția vieții erau prezente pe Marte în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, conform unei noi cercetări. Deși aceste componente esențiale ar fi putut ajunge pe Pământ în aceeași perioadă, viața ar fi găsit pe Planeta Roșie cele mai ospitaliere condiții.[sursa]

Viața în sistemul nostru solar ar fi putut începe pe Marte

Atât Pământul, cât și Marte fac parte din sistemul solar intern, care este alcătuit din patru planete stâncoase și din centura de asteroizi. La scurt timp după formarea lor, aceste planete terestre au suferit un bombardament brutal, deoarece un torent de asteroizi a căzut peste sistemul solar interior.

viaţa în sistemul nostru solar
Este posibil ca viaţa în sistemul nostru solar să fi început pe Marte

În timp ce aceste roci au fost asimilate în crusta Pământului și a lui Marte, mișcarea plăcilor tectonice de pe planeta noastră a făcut ca acești meteoriți antici să fie reciclați în interiorul planetei. În schimb, suprafața planetei Marte este staționară, ceea ce înseamnă că rocile care s-au izbit de planetă în trecutul îndepărtat rămân la locul lor și pot fi studiat în prezent.

Analizând 31 de meteoriți marțieni, autorii studiului au încercat să răspundă la o serie de întrebări fundamentale despre originea lor. De exemplu, până acum, oamenii de știință nu stabiliseră niciodată dacă aceste proiectile antice proveneau din sistemul solar interior sau exterior sau dacă purtau materiale organice care ar fi putut permite dezvoltarea vieții.

• CITEŞTE ŞI:  O supernovă din apropiere ar fi putut contribui la creșterea diversității vieții pe Pământ

Cu ajutorul măsurătorilor de izotopi de crom de precizie foarte mare, cercetătorii au identificat meteoriții ca fiind condrite carbonacee din sistemul solar exterior. Pe baza prevalenței unor astfel de roci pe Marte și a faptului că gheața reprezintă de obicei 10% din masa lor, autorii au calculat că aceste impacturi antice au adus pe Marte suficientă apă pentru a acoperi întreaga planetă cu 307 metri de apă.

În mod semnificativ, se știe că și condritele carbonacee din Sistemul Solar exterior au transportat molecule organice, cum ar fi aminoacizii, în Sistemul Solar interior. Acești compuși sunt esențiali pentru formarea ADN-ului și este probabil să fi furnizat materiile prime care au permis apariția vieții.

„În această perioadă, Marte a fost bombardată cu asteroizi plini de gheață. Acest lucru s-a întâmplat în primele 100 de milioane de ani de evoluție a planetei. Un alt unghi interesant este că asteroizii au purtat și molecule organice care sunt importante din punct de vedere biologic pentru viață.”, a explicat autorul studiului, profesorul Martin Bizzarro, într-un comunicat.

Cu toate acestea, în timp ce condițiile de pe Marte ar fi putut fi ideale pentru viață în acest moment timpuriu, nu același lucru se poate spune despre Pământ. „După această perioadă, s-a întâmplat ceva catastrofal pentru viața potențială de pe Pământ. Se crede că a avut loc o coliziune gigantică între Pământ și o altă planetă de mărimea lui Marte. A fost o coliziune energetică care a format sistemul Pământ-Lună și, în același timp, a eliminat toată viața potențială de pe Pământ.”, mai spune Bizzaro.

Luate împreună, aceste descoperiri sugerează că viața a avut probabil mai multe șanse de a prospera pe Marte decât pe Pământ în anii de formare a sistemului solar intern.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.