Putem spune că după Revoluţie s-a furat inclusiv aerul pe care încă îl mai respirăm liberi. S-a furat prin defrişarea masivă a pădurilor, fără să intereseze pe cineva ce se va alege de viitoarele generaţii.

Ne-am trezit destul de târziu, iar în prezent, cu efortul autorităţilor, se încearcă tragerea la răspundere a celor care au participat direct la acest jaf şi stoparea acestui fenomen care părea o normalitate până de curând.

Camioane de lemne ieşeau din păduri, fără să aibă vreun document, simpla justificare fiind faptul că proprietarii acelor terenuri pot face ce vor cu pădurile care, nu-i aşa?, le aparţin de drept, deşi nu au plantat nici copacii pe care i-au tăiat, nici alţii în loc.

Cum arată pădurile văzute din satelit

O simplă privire aruncată pe hărţile din satelit te poate lămuri cu privire la ce s-a întâmplat vreme de un sfert de veac, comparativ cu pădurile din ţara vecină. Nici ucrainenii nu se pot mândri cu un sistem mai puţin corupt, însă putem aprecia că nu au ras chiar atât de masiv „producătorii de oxigen”.

Linia albă din mijloc reprezintă graniţa dintre cele două state

Uitându-ne la câteva zone din apropierea graniţei cu Ucraina, putem observa că pădurile parcă „se opresc” la intrarea în ţara noastră.

Linia albă este graniţa dintre cele două state
Linia galbenă este graniţa dintre cele două state

În ultimii ani fenomenul defrişărilor masive a fost redus semnificativ, datorită acţiunilor desfăşurate de DNA, Poliţie şi celelalte autorităţi competente, însă procesul de reîmpădurire este unul lung, necesită oameni dedicaţi, autorităţi în descrierea cărora nu trebuie să existe termenul de „corupţie” şi spirit civic din partea tuturor cetăţenilor, care au posibilitatea de a denunţa orice acţiune ilegală pe care o suspectează.

• CITEŞTE ŞI:  Mugur Călinescu, elevul de 17 ani torturat de Securitate pentru libertate

Dacă vrem aer curat şi în viitor, atât pentru noi, cât şi pentru generaţiile următoare, acest fenomen trebuie stopat, iar exploatările forestiere să fie realizate în mod raţional.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

2 Comentarii

  1. Buna ziua,
    Am o speta similara si va rog sa ma ajutati cum as putea vedea comparativ poze din satelit 2014 ? comparativ cu 2018-2019??? Ma intereseaza zona din Bihor la granita cu jud. Cluj intre Remeti si Valea Draganului, drumul judetean 108K.

    Va rog un sfat. Multumesc

  2. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele