Vesna Vulovic a fost o însoţitoare de zbor care a devenit celebră după ce a sărit fără paraşută dintr-un avion care s-a prăbuşit de la o altitudine de 10.000 de metri şi a supravieţuit în mod miraculos.

Povestea sa a făcut înconjurul lumii la acea vreme.

Vesna a fost singura supravieţuitoare a unui groaznic accident aviatic.

În seara zilei de 26 ianuarie 1972, Bruno Honke a auzit un zgomot puternic venind dinspre un deal situat în apropierea satului în care locuia, Srbská Kamenice, din Ceholsovacia.

A pornit în căutarea sursei zgomotului şi a descoperit ceva cutremurător. Era epava unui avion care se prăbuşise.[The Guardian]

Deşi părea imposibil să existe supravieţuitori, Honke şi-a dat seama că cineva supravieţuise dezastrului.

La locul accidentului, a găsit o femeie desculţă, îmbrăcată în uniformă de însoţitoare de zbor.

Numele femeii era Vesna Vulovic.

Vesna Vulovic avea 22 de ani când s-a angajat

Deşi ea nu era conştientă de asta, tocmai supravieţuise unui accident aviatic, de la peste 10.000 de metri altitudine, stabilind un record incredibil: cea mai lungă cădere fără paraşută, fără a-şi pierde viaţa.

De origine sârbă, Vesna Vulovic avea 22 de ani şi lucra ca însoţitoare de zbor de doar opt luni.

După o călătorie la Londra pentru specializare, în anul 1971, Vesna a candidat pentru un post de însoţitoare de zbor la compania aeriană naţională a Iugoslaviei, JAT.

Publicitate

Pe 26 ianuarie 1972, la ora 13:30 Vesna s-a îmbarcat împreună cu echipajul din care făcea parte la bordul Zborului 367. Avionul a decolat la ora 15:15.

După doar 46 de minute de zbor, s-a petrecut dezastrul. La ora 16:01, în cala aeronavei a avut loc o explozie.

• CITEŞTE ŞI:  Fidelitate | Care e cea mai bună parte a fidelităţii într-o relaţie

Vesna Vulovic a sărit fără paraşută din avion

Fiind blocată în partea din spate a avionului şi neputând să înainteze, femeia a sărit, într-un gest disperat, fără paraşută din avion.

În timpul căderii aceasta s-a lovit de crengile brazilor, iar stratul de zăpadă i-a atenuat impactul.

Avionul s-a dezintegrat în zbor, prăbuşindu-se de la peste 10.000 de metri altitudine în apropierea satului Srbska Kamenice, din Cehoslovacia.

Dintre cei 28 de oameni de la bord, doar Vesna Vulovic a supravieţuit.

Din fericire, Bruno Honke, bărbatul care a descoperit-o, fusese medic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi a reuşit să o menţină în viaţă până la sosirea salvatorilor.

Vesna avea ambele picioare şi trei vertebre rupte, precum şi fracturi pelviene şi craniene. După ce a fost transportată la un spital din Praga, Vesna Vulovic a stat câteva zile în comă.

Pe lângă răni şi fracturi, tânăra avea şi hemoragie intracraniană şi amnezie totală. Timp de o lună, nu şi-a amintit nimic din ce se întâmplase.

Ultimul lucru pe care şi-l amintea era că ajutase pasagerii să se îmbarce.

Vesna Vulovic în timpul recuperării

Şi-a revenit după 10 luni

Deşi ar fi putut muri sau rămâne paralizată, în zece luni de la accident Vesna Vulovic era din nou pe picioarele ei, spre surprinderea medicilor.

Perioada de recuperare a fost destul de scurtă şi incredibil de eficientă. După accident, Vesna a devenit instantaneu eroină naţională.Momentul de vârf al faimei sale internaţionale a venit în 1985, când Cartea Recordurilor Guiness a invitat-o la Londra.

Aici, a fost premiată la categoria „cea mai înaltă cădere, fără paraşută”, iar Paul McCartney, idolul lui Vesna, i-a înmânat premiul.

• CITEŞTE ŞI:  Fotografie ilegală de pe Marea Piramidă din Giza. Priveliştea din vârful piramidei

Vesna Vulovic a murit în anul 2016, la vârsta de 66 de ani.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele