Vasili Mihailovici Blohin a fost un general maior sovietic. Acesta a devenit călăul-şef al NKVD-ului, fiind ales personal de Iosif Stalin pentru această poziţie.

Vasili Blohin s-a născut într-o familie săracă de țărani în satul Garilovskaia din gubernia Vladimir a Imperiului Rus.

A început să lucreze de foarte tânăr ca cioban în satul Turov. În anul 1910 a devenit muncitor în construcţii la Moscova.

În anul 1915 a fost mobilizat în armata țaristă și a luptat în Primul Război Mondial, ajungând la gradul de subofițer într-un regimente de infanterie.

În anul 1918 s-a alăturat Armatei Roșii. Aici a ocupat funcția de comandant de pluton și de adjunct al Statului major de companie. În același an, a devenit membru al Partidului Comunist. În luna martie a anului 1921 a fost selectat să lucreze în CEKA, o poliţie secretă a Rusiei Sovietice.[detalii]

Există puține documente cu privire la activitatea lui Blohin din această perioadă, dar au rămas evidențierile sale pentru „combativitatea” și „măiestria” în ceea ce Stalin avea să numească „munca neagră”: asasinate, tortură, intimidare și execuții sumare.

calau stalin

Călăul ales personal de Stalin

După ce a fost remarcat de Stalin, a fost promovat rapid, ajungând în numai șase ani comandantul „Kommandaturii” NKVD.

Practic, era vorba de o companie creată special de Stalin pentru executarea „muncii negre”. Kommandatura își avea sediul în Piața Lubianka din Moscova.

Stalin a fost responsabil pentru aprobarea încadrării fiecărui militar în unitatea comandată de Blohin și liderul sovietic a fost singurul care dădea ordine acestei companii.

Acest fapt a făcut ca, în ciuda a trei campanii sângeroase de epurare a NKVD-ului, unitatea lui Blohin să supraviețuiască acelor vremuri tulburi.

• CITEŞTE ŞI:  Un copil de doi ani a murit, după ce tatăl său a furat banii de tratament

Titlul oficial al lui Blohin nu a fost cel de călău, ci de „comandant al închisorii interne Lubianka”. Acest lucru i-a permis să activeze fără să fie împiedicat de birocrație.

Publicitate

Vasili Blohin şi Masacrul de la Katyn

În cazul execuțiilor comune erau delegați cekiștii de rând sau călăi din subordinea lui Blohin. Totuşi, acesta se ocupa personal de execuțiile persoanelor de rang înalt sau a comandanţilor NKVD căzuţi în dizgraţie.

Cea mai importantă acțiune a lui Blohin a fost execuția în masă prin împușcare a 7.000 de ofițeri polonezi capturați după invazia sovietică din Polonia.

În cadrul a ceea ce este cunoscut ca Masacrul de la Katyn, din anul 1940, au fost executați într-un mod grotexc prizonierii de război polonezi din lagărul de prizonieri de la Ostașkov.

În urma unui secret al lui Stalin, prizonierii polonezi au fost executați în decursul a 28 de nopți consecutive. Acest masacru s-a petrecut în camere de execuție special organizate în sediile NKVD din Kalinin.

Vasili Blohin a fost desemnat nominal pentru ducerea la îndeplinire a acestui ordin, ceea ce l-a transformat în călăul oficial al NKVD-ului.

Blohin și-a propus pentru început o țintă ambițioasă de 300 de execuții pe noapte. Ulterior, s-a redus numărul la 250, operaţiunea desfăşurându-se doar în timpul nopţii.

Execuţia celor 7000 de soldaţi polonezi în 28 de zile a rămas în istorie drept unul dintre cele mai cumplite „recorduri” în materie de crimă în masă.

Retragerea lui Vasili Blohin

Blohin a fost pensionat forțat după moartea lui Stalin, din anul 1953. Blohin a fost degradat, ca urmare a campaniei de destalinizare inițiate de Nikita Hrușciov. Hrușciov a început procesul de expunere și înlăturare din Uniunea Sovietică a cultului personalității.

• CITEŞTE ŞI:  Drasius Kedys, tatăl care şi-a făcut singur dreptate. Şi-a răzbunat fetiţa violată

Totuşi, călăul lui Stalin nu a plătit niciodată pentru crimele sale. Se spune că Blohin ar fi devenit alcoolic şi s-a îmbolnăvit.

A murit pe 3 februarie 1955, în urma unui infarct. Alţii spun că s-ar fi sinucis.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.