Un nou plasture adeziv ar putea în viitor să ajute persoanele cu afecţiuni ale vocii să vorbească din nou, folosind inteligența artificială pentru a citi mișcările mușchilor gâtului și a le transforma în vorbire, au declarat marți cercetătorii.

Plasturele mic și elastic este alimentat exclusiv de mișcările mușchilor, au dezvăluit cercetătorii din SUA într-un studiu publicat în revista Nature Communications.[sursa]

Atașat de piele, plasturele convertește mișcările mușchilor laringelui în semnale electrice, care sunt la rândul lor traduse în vorbire de un algoritm de învățare automată, o formă de inteligență artificială.

afecțiuni ale vocii plasture
Persoanele cu afecțiuni ale vocii şi-ar putea recăpăta capacitatea de a vorbi

Plasturele ar putea reda capacitatea de a vorbi persoanelor cu afecțiuni ale vocii

După preluarea semnalelor de către senzorul dotat cu inteligenţă artificială, un difuzor redă tare propozițiile pe care persoana respectivă a intenționat să le spună. În prezent, prototipul poate transmite doar anumite fraze preînregistrate, asociate cu diverse mişcări ale muşchilor laringelui.

În mod esențial, plasturele funcționează fără a fi nevoie să capteze vibrațiile corzilor vocale ale unei persoane, ceea ce înseamnă că ar putea ajuta la restabilirea vorbirii persoanelor cu corzile vocale deteriorate, a declarat autorul principal al studiului, Ziyuan Che de la Universitatea din California, Los Angeles.[sursa]

Potrivit studiului, aproape o treime dintre oameni suferă de cel puțin un tip de afecţiune a vocii în timpul vieții, fie că este o răguşeală care pare că nu mai trece sau, în cazuri mai grave, pierderea capacităţii de a vorbi.

Tratamentele existente pentru problemele grave ale vocii, cum ar fi dispozitivele portabile precum un electrolaringe, pot fi „incomode, inconfortabile sau invazive”, au spus cercetătorii.

• CITEŞTE ŞI:  Operaţiunea Beluga: cum au fost salvate 3.000 de balene cu muzica lui Ceaikovski

Precizie de 95%

Plasturele rezistent la apă este aproximativ de mărimea unei monede mari și cântărește doar 7 grame. Cercetătorul Ziyuan Che a comparat textura plasturelui cu cea a unei mănuși de cauciuc.

Pentru a testa dispozitivul, 8 voluntari fără tulburări de voce au fost rugați atât să vorbească, cât și să șoptească cinci propoziții, printre care „Crăciun fericit”, „Te iubesc” sau „Nu am încredere în tine”.

Aceștia au citit frazele în timp ce stăteau în picioare, mergeau și alergau, pentru a arăta că plasturele funcționează în mișcare. Potrivit studiului, dispozitivul a prezis cu exactitate ceea ce spuneau voluntarii în aproximativ 95% din timp.

Unele cuvinte care mișcă mușchii gâtului într-un mod similar, cum ar fi cuvântul „merg” și numele „Mark”, ar putea crea probleme pentru ca plasturele să facă o distincţie precisă între ele, a spus cercetătorul.

Publicitate

„Dar aceste două cuvinte apar de obicei într-o propoziție lungă, cum ar fi «Merg să pregătesc cina» sau «Ce mai faci, Mark?»”, a adăugat Ziyuan Che.

Acest lucru permite dispozitivului, care traduce propoziții, nu doar cuvinte, să sesizeze contextul. Ziyuan Che a avertizat că prototipul este încă la „ani distanță” de a fi disponibil pentru pacienți.

Și toate propozițiile care pot fi redate în prezent de dispozitiv trebuie să fie preînregistrate, ceea ce „ar limita aplicarea dispozitivului nostru”, a recunoscut Ziyuan Che. Dar cercetătorul crede că algoritmi mai avansați vor permite plasturelui să traducă mișcările mușchilor laringelui „fără a fi nevoie de preînregistrarea semnalelor vocale”.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  20 de imagini incredibile cu secvenţe din filme, înainte şi după efecte speciale

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: