Descoperirea unui craniu gigantic de monstru marin, respectiv al unui pliosaur vechi de 150 de milioane de ani, a zguduit lumea în anul 2023, după ce a fost recuperat de la o înălţime de 12 metri, pe o stâncă de pe Coasta Jurasică, din Marea Britanie.

Craniul, după cum am precizat aparținea unui pliosaur, o reptilă marină antică cu o forță de mușcătură care l-ar fi putut întrece pe Tyrannosaurus Rex într-o luptă, și tocmai a fost înscris în Cartea Recordurilor Guinness.

Supranumit „SeaRex”, acest craniu gigantic de monstru marin este complet în proporție de 95% din punct de vedere al suprafeței, ceea ce îl face cel mai complet craniu de acest tip de pe planetă. Acesta conține aproape toate oasele sale originale, cu 130 de dinți ascuțiți întrepătrunși, exact așa cum ar fi fost atunci când pliosaurul înota în ocean acum 150 de milioane de ani.[sursa]

craniu gigantic de monstru marin
Un craniu gigantic de monstru marin, respectiv al unui specimen de pliosaur

Un craniu gigantic de monstru marin complet în proporţie de 95%

„Am studiat mulți pliosauri Kimmeridgian, dar nu am văzut niciodată unul care să fie atât de bine conservat ca [acesta]. Acesta conține o mulțime de detalii anatomice într-un singur exemplar care se găsesc doar parțial conservate în alte exemplare.”, a declarat expertul în pliosauri Dr. Judyth Sassoon de la Universitatea din Bristol pentru Guinness World Records.

Craniul a fost descoperit după ce Phil Jacobs, pasionat de fosile, a găsit un bot pe plaja din Dorset. Acesta a realizat o înregistrare video și a trimis-o expertului în fosile Steve Etches, proprietarul Etches Collection, unde craniul de pliosaur este expus.

• CITEŞTE ŞI:  Un bărbat schimbă un bec la 6 luni şi se spunea că este plătit cu 20.000 $ la fiecare tură. Cât câştigă de fapt bărbatul

„Am montat o dronă și am scanat tot drumul de-a lungul falezei, iar apoi am găsit ceea ce părea a fi restul acestuia ieșit în afară. Trebuia să confirmăm acest lucru, așa că asta a însemnat o călătorie pe frânghii pe faleză pentru a coborî efectiv și a-l vedea. De acolo, ne-am dat seama că era conservat cu susul în jos și că acesta era motivul pentru care arăta atât de ciudat.”, a declarat Etches.

„Nu a durat foarte mult timp pentru a localiza de fapt unde era chestia, dar era chiar în mijlocul unei stânci. Și te gândești: «O, Doamne!». Te uiți la aceste programe și ei sunt într-o carieră și este foarte ușor, iar ei își beau ceștile de ceai și apoi se curăță cu peria – asta nu a fost deloc așa, pot să vă spun.”, a mai continuat Steve Etches.

Proba de rezistență de a scoate craniul de 2 metri din stâncă este povestită cu lux de amănunte în programul BBC Attenborough And The Giant Sea Monster. Cu toată experiența sa în lumea naturală, se poate spune că Sir David Attenborough, un împătimit al fosilelor, a fost totuși uimit de descoperire.

craniu gigantic de monstru marin
Acest craniu gigantic de monstru marin este complet în proporție de 95%

„Acesta este unul dintre cele mai mari cranii pe care le-ați văzut vreodată. Vreau să spun, este uriaș și astfel, deși eram conștient de vârful care a fost descoperit pentru prima dată, nu am apreciat pe deplin cât de mare ar fi fost întregul cap și este de-a dreptul enorm. Scara pură a fost ceea ce m-a impresionat prima dată.”, a declarat Sir David Attenborough într-un comunicat.

„Chestia cu craniul este că nu este doar de departe cea mai informativă parte a corpului, ci și cea mai delicată. Și este vorba de detalii, iar acest lucru este atât de rar întâlnit. Este cât se poate de aproape de perfecțiune.”, a mai spus David Attenborough.

• CITEŞTE ŞI:  Elon Musk: primul cip Neuralink a fost implantat pe creierul unei persoane. "S-a născut primul cyborg"

Una la un miliard

„Unul dintre oamenii de știință, Andre [Rowe], a spus că este un caz la un milion, nu! O fosilă la un miliard…”, a adăugat producătorul executiv Mike Gunton.

Publicitate

Craniul este acum expus la colecția Etches din Kimmeridge, Dorset, Steve Etches descriindu-l ca fiind „unul dintre, dacă nu cel mai important specimen care a ieșit vreodată din argila de la Kimmeridge și, la nivel global, acesta este unul dintre cele mai bune specimene pe care le veți vedea”. Colecția Etches solicită acum donații pentru „Rescue the SeaRex”, deoarece se crede că acest craniu nu este tot ceea ce mai poate fi studiat de-a lungul acestei porțiuni de coastă jurasică.

„Restul corpului este acolo, sunt sigur”, a declarat expertul în fosile Chris Moore, care a contribuit la excavarea craniului.

„Este ușor dezarticulat, deci s-a desprins, dar totul este acolo. Am scos o parte din omoplat, niște degete de la palete și câteva vertebre, care erau în interiorul capului și se putea vedea că erau mai multe oase care intrau înăuntru. Deci, sunt sigur că întregul animal este acolo.”, a mai spus Chris Moore.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: