Într-o bază din Antarctica, în anul 1961, în timpul iernii polare, chirurgul Leonid Rogozov şi-a scos apendicele de unul singur.

Rogozov, cunoscut acum drept chirurgul care s-a operat singur, avea la acea vreme doar 27 de ani.

A fost îmbarcat ca unicul medic pe nava Ob, care, la începutul lunii decembrie 1960 l-a debarcat împreună cu un mic grup de exploratori pe coasta antarctică Astrid Princess.

Scopul misiunii era de a pune pe picioare o nouă bază sovietică.

Grupul de exploratori s-a pus serios pe treabă, astfel că până în luna februarie, noua bază – Novolazarevskaya, era gata.

Aceştia au terminat la timp treaba, pentru că teribila iarnă antarctică, cu furtuni de zăpadă, îngheţ extrem şi întuneric, a făcut ca oamenii să fie complet izolaţi de restul lumii până în luna decembrie a anului următor.

După cum a reieşit din jurnalul său, în luna aprilie, Rogozov a început să se simtă rău. Stări de greaţă, slăbiciune, dureri abdominale şi febră de 37.5 °C.

La sfârşitul aceleiaşi luni, dându-şi seama că suferă de apendicită, tânărul chirurg îşi va prescrie mai întâi un tratament cu antibiotice, dar starea i se va înrăutăţi rapid.

În mintea lui de medic, curând va încolţi unica soluţie pentru a-şi salva viaţa, înainte să survină perforaţia considerată iminentă: să se opereze singur de apendicită.


A fost prima oară (şi poate ultima, cel puţin până în prezent) în istoria medicinei, când o persoană şi-a făcut singură o astfel de intervenţie chirurgicală.

Rogozov a trebuit să facă totul singur

A decis să se opereze fără mănuşi, întrucât chiar şi alegându-şi o poziţie semi-aşezată pentru a putea vedea ceea ce face, tot ştia că va trebui să se orienteze mai ales prin simţul tactil.

Avea oglindă, însă, trebuie să recunoaştem, uneori e greu să te orientezi când eşti sănătos, darămite într-o situaţie disperată.

La 15 minute după ce şi-a făcut anestezia, cu 20 ml de procaină de 0,5%, a făcut incizia, de 10-12 centimetri.

În timp ce mâinile îi scotoceau prin propriul abdomen, a simţit că-l cuprinde panica. Pierdea sânge.

Încercând să ajungă la apendice, îşi dă seama că a făcut o incizie unde nu trebuia şi că trebuie s-o sutureze.

Conform spuselor sale, la fiecare 4-5 minute trebuia să se oprească timp de 20-25 secunde, din cauza slăbiciunii.

În sfârşit, ajunge la organul bolnav, îl cuprinde teama, crede ca totul va merge prost, dar îşi ia inima-n dinţi şi continuă.

Scoate apendicele şi coase tăietura chirugicală. Intervenţia se încheie în jurul orei 4 dimineaţa.

Leonid Rogozov, chirurgul care s-a operat singur

După patru zile în care va continua tratamentul cu antibiotice, intestinul său va reîncepe să funcţioneze.

După alte două săptămâni de la intervenţie, odată firele scoase, complet refăcut, Rogozov se va întoarce la lucru.

„Nu mi-am permis să mă gândesc la nimic altceva decât la ceea ce trebuia să fac. Era necesar să mă înarmez cu curaj şi să strâng din dinţi”, scrie chirurgul în jurnalul lui.

1 Comentariu

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele