Într-o bază din Antarctica, în anul 1961, în timpul iernii polare, chirurgul Leonid Rogozov şi-a scos apendicele de unul singur. Rogozov, cunoscut acum drept chirurgul care s-a operat singur, avea la acea vreme doar 27 de ani.

A fost îmbarcat ca unicul medic pe nava Ob, care, la începutul lunii decembrie 1960 l-a debarcat împreună cu un mic grup de exploratori pe coasta antarctică Astrid Princess.

Scopul misiunii era de a pune pe picioare o nouă bază sovietică. Grupul de exploratori s-a pus serios pe treabă, astfel că până în luna februarie, noua bază – Novolazarevskaya, era gata.

Aceştia au terminat la timp treaba, pentru că teribila iarnă antarctică, cu furtuni de zăpadă, îngheţ extrem şi întuneric, a făcut ca oamenii să fie complet izolaţi de restul lumii până în luna decembrie a anului următor.

După cum a reieşit din jurnalul său, în luna aprilie, Rogozov a început să se simtă rău. Stări de greaţă, slăbiciune, dureri abdominale şi febră de 37.5 °C.

La sfârşitul aceleiaşi luni, dându-şi seama că suferă de apendicită, tânărul chirurg îşi va prescrie mai întâi un tratament cu antibiotice, dar starea i se va înrăutăţi rapid.

În mintea lui de medic, curând va încolţi unica soluţie pentru a-şi salva viaţa, înainte să survină perforaţia considerată iminentă: să se opereze singur de apendicită.


A fost prima oară (şi poate ultima, cel puţin până în prezent) în istoria medicinei, când o persoană şi-a făcut singură o astfel de intervenţie chirurgicală.

Rogozov a trebuit să facă totul singur

A decis să se opereze fără mănuşi, întrucât chiar şi alegându-şi o poziţie semi-aşezată pentru a putea vedea ceea ce face, tot ştia că va trebui să se orienteze mai ales prin simţul tactil.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai bună fotografie cu un OZN a fost prelucrată, iar detaliile sunt intrigante

Avea oglindă, însă, trebuie să recunoaştem, uneori e greu să te orientezi când eşti sănătos, darămite într-o situaţie disperată.

La 15 minute după ce şi-a făcut anestezia, cu 20 ml de procaină de 0,5%, a făcut incizia, de 10-12 centimetri.

Publicitate

În timp ce mâinile îi scotoceau prin propriul abdomen, a simţit că-l cuprinde panica. Pierdea sânge.

Încercând să ajungă la apendice, îşi dă seama că a făcut o incizie unde nu trebuia şi că trebuie s-o sutureze.

Conform spuselor sale, la fiecare 4-5 minute trebuia să se oprească timp de 20-25 secunde, din cauza slăbiciunii. În sfârşit, a ajuns la organul bolnav, moment în care a fost cuprins de o teamă firească. Credea că totul va merge prost, însă şi-a luat inima în dinţi şi a continuat.

Chirurgul şi-a scos apendicele şi a cusut tăietura chirugicală. Intervenţia s-a încheiat în jurul orei 4 dimineaţa.

Leonid Rogozov, chirurgul care s-a operat singur

După patru zile în care va continua tratamentul cu antibiotice, intestinul său a reînceput să funcţioneze.

După alte două săptămâni de la intervenţie, odată firele scoase, complet refăcut, Rogozov se va întoarce la lucru.

„Nu mi-am permis să mă gândesc la nimic altceva decât la ceea ce trebuia să fac. Era necesar să mă înarmez cu curaj şi să strâng din dinţi”, a scris chirurgul în jurnalul său.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele