Elefanții asiatici își jelesc și își îngroapă cu strigăte puii morți, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință indieni, care detaliază un comportament animal care amintește de ritualurile funerare umane. Acest ritual de înmormântare al elefanţilor este impresionant.

Cercetătorii au observat cinci înmormântări de pui de elefanţi efectuate de mamiferele uriașe în nordul regiunii Bengal din India, în perioada anilor 2022 și 2023, potrivit studiului publicat în Journal of Threatened Taxa.[sursa]

Echipa de cercetare a constatat în fiecare caz că o turmă a purtat ouiul decedat de trunchi și de picioare înainte de a-l îngropa în pământ cu picioarele orientate în sus.

ritual de înmormântare al elefanților
Tragicul ritual de înmormântare al elefanților a provocat emoţii intense

Tristul ritual de înmormântare al elefanților aminteşte de ritualurile oamenilor

„Prin intermediul observațiilor oportuniste, a fotografiilor digitale, a notelor de pe teren și a rapoartelor de examinare post-mortem, sugerăm că aceste carcase au fost îngropate într-un stil anormal de culcat, indiferent de motivele morții puiului.”, se arată în studiu.

Într-un caz, turma a răcnit și a trâmbițat puternic în jurul puiului de elefant îngropat, au scris autorii.

Studiul a constatat că doar puii sunt transportați de turmă pentru a fi îngropați, din cauza „nefezabilității” transportului elefanților adulți, care sunt mult mai grei şi mai dificil de cărat către locul de înmormântare.

ritual de înmormântare al elefanților
Puiul a fost îngropat cu picioarel în sus, într-un ritual de înmormântare al elefanților, însoţit de strigăte de durere

Autorii studiului, Parveen Kaswan și Akashdeep Roy, au declarat că cercetarea lor nu a constatat „nicio intervenție umană directă” în niciuna dintre cele cinci morți de pui de elefanţi.

În jurul locurilor de înmormântare și peste pământul care acoperea trupurile puilor, toți morți din cauza insuficienței multiple a organelor, cu vârste cuprinse între trei luni și un an, au fost observate urme clare, create de o turmă formată din circa 15-20 de elefanți.

• CITEŞTE ŞI:  A existat cândva o specie diferită de delfin în Amazon, și era de-a dreptul uriașă

Elefanții au îngropat puii în canalele de irigații de pe moșiile de ceai, la sute de metri distanță faţă de cele mai apropiate așezări umane.

Elefanții sunt cunoscuți pentru comportamentul lor social și cooperant, dar îngroparea puilor fusese până acum doar „studiată pe scurt” la elefanții africani, rămânând neexplorată la verii lor asiatici mai mici, depă cum se arată în studiu.[sursa]

Publicitate

Se știe că elefanții sălbatici atât din Africa, cât și din Asia, vizitează cadavrele semenilor lor, aflate în diferite stadii de descompunere, însă acest studiu a constatat comportamente diferite la turmele studiate.

În toate cele cinci cazuri, turma „a părăsit locul în circa 40 de minute de la înmormântare” și a evitat ulterior să se întoarcă în zonă, parcurgând în schimb diferite rute paralele pentru migrație.

Elefanții asiatici sunt recunoscuți ca fiind pe cale de dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Se estimează că circa 26.000 de elefanți trăiesc în sălbăticie, majoritatea în India, dar unii și în Asia de Sud-Est, supraviețuind în medie 60-70 de ani în afara captivităţii.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: