Toraja, oricât de bizar ar suna pentru noi, reprezintă un grup etnic ai cărui membri trăiesc împreună cu morţii din comunitatea lor.

Localnicii numiţi popular Toraja, din regiunea muntoasă Sulawesi de Sud, din Indonezia, au un ritual mai mult decât ciudat, considerat de cei mai mulţi oameni drept macabru. Şi pe bună dreptate. Aceștia își petrec un timp important din viaţă cu persoanele decedate.

Mai exact, indonezienii urmează an de an o tradiție bizară, căruia îi spun Ma’nene, prin care spală și schimbă hainele cadavrelor persoanelor dragi și le îmbrăcă în costume tradiţionale.[1]

toraja vii si morti

Aceasta este mai degrabă o ceremonie de curățare și aranjare minuțioasă a cadavrelor, care are loc în anual, în luna august, în Toraja, situat în sudul peninsulei Sulawesi. Astfel, localnicii dezgroapă cadavrele strămoșilor, le spală, le îmbracă în haine noi și le aranjează. În plus, le repară sau le înlocuiesc sicriele.

Dacă o persoană a murit în timp ce se afla într-o călătorie, familia îi duce cadavrul exhumat la locul decesului și apoi îl aduce acasă. De aceea, oamenilor le era frică să călătorească prea departe, ca să nu moară în afara satului.

Pentru un occidental, acest grad de intimitate cu morții poate părea pervers sau tabu. Însă pentru localnici reprezintă un ritual extrem de important.

Mai mult decât atât, Ma’nene este o ocazie pentru familie de a se reuni şi a petrece timp împreună.

viii trăiesc împreună cu morţii
viii trăiesc împreună cu morţii

Toraja, oamenii care trăiesc împreună cu morţii

Ritualurile funerare sunt evenimente sociale importante şi complexe în Toraja. La acestea participă sute de oameni și durează mai multe zile.

• CITEŞTE ŞI:  O mamă şi-a ţinut fiul captiv timp de aproape 30 de ani

Oamenii consideră moartea o etapă mai lungă, care necesită timp și răbdare. Sufletul unui muritor începe o călătorie către Puya, tărâmul sufletelor, doar în momentul în care se desfășoară toate ritualurile cunoscute sub numele de Rambu Soloq.

Ceremoniile nu au loc imediat după moarte, din lipsa banilor sau a timpului necesar pentru a aduna toată comunitatea. Aceste ritualuri au loc după câteva săptămâni, luni sau uneori ani. În acest timp, defunctul nu este îngropat, ci îmbălsămat și ținut într-o cameră tradițională, sub același acoperiș cu familia sa.

Până la efectuarea ceremoniilor funerare, persoana nu este considerată a fi cu adevărat decedată, ci suferind de o boală.

Publicitate

Morţii nu se îngroapă

În general, morţii din Toraja nu se îngroapă. De aceea se spune că viii trăiesc împreună cu morţii.

inmormantare in toraja

Cadavrele sunt îmbrăcate în costume tradiţionale şi sunt aşezate în picioare, în încăperi sculptate în munţii din apropiere. În alte cazuri, persoanele decedate sunt puse în sicrie din lemn şi suspendate pe munte.

După cum spuneam, unele înmormântări durează foarte mult timp, costul foarte ridicat fiind cauza principală.

Ritualul în cazul bebeluşilor

În cazul bebeluşilor decedaţi, ritualul de înmormântare este şi mai spectaculos.

viii trăiesc împreună cu morţii
Localnicii cred că spiritul bebeluşului este absorbit de copac

Dacă bebeluşului încă nu i-au crescut dinţii, cadavrul acestuia este înfăşurat într-o pânză şi băgat într-o gaură făcută într-un copac.

Gaura este acoperită cu fibră de palmier şi scânduri. În timp, copacul se vindecă, iar gaura se acoperă de la sine.

Localnicii Toraja consideră că sufletul bebeluşului este absorbit de copac şi continuă să trăiască prin intermediul acestuia.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.