Există aproape 3.000 de miliardari în lume, conform clasamentelor anuale publicate de către prestigioasa revistă Forbes.

Sute dintre aceşti miliardari nu au frecventat deloc facultatea sau au abandonat studiile înainte de a obține o diplomă. Printre exemplele frecvent menţionate de oameni care au abandonat facultatea și apoi au devenit miliardari se numără Bill Gates și Mark Zuckerberg. Dar cei care oferă în mod obişnuit aceste exemple încercând să justifice abandonul şcolar sau să subestimeze importanţa studiilor uită că cei doi au renunţat la Harvard, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.

Dar printre miliardarii care și-au finalizat studiile universitare, câteva școli ies în evidență. Iată un clasament realizat de Forbes cu universităţile care au dat lumii cei mai mulţi miliardari:

Top 10 universităţi din lume
Universitatea Harvard, una dintre cele mai bune universităţi ale lumii se află şi în top 10 universităţi din lume care au oferit cei mai mulţi miliardari

Aproape toți absolvenții miliardari de la Dartmouth s-au îmbogățit în domeniul investițiilor. Leon Black, cofondator al Apollo Global Management, a studiat filozofia și istoria la Dartmouth și a fost administrator al colegiului din 2002 până în 2011. Black și soția sa, Debra, au donat 48 de milioane de dolari pentru Centrul de Arte Vizuale al Familiei Black de acolo.

Printre alți absolvenți se numără Holden Spaht; Jim Coulter, co-CEO al TPG; și membrul consiliului de administrație al Nvidia, Tench Coxe, a cărui avere provine în mare parte din participația sa la producătorul de cipuri, dar care a servit mai mult de trei decenii la firma VC Sutter Hill Ventures. Stephen Mandel Jr. fondator al fondului de fonduri speculative Lone Pine Capital, este a treia generație din familia sa care a absolvit la Dartmouth și a fost președinte al consiliului de administrație al colegiului între 2010 și 2014.

Majoritatea absolvenților miliardari ai Ivy League din New York și-au obținut banii din finanțe și investiții. Printre aceștia se numără Sami Mnaymneh, directorul general al firmei de capital privat H.I.G. Capital; Daniel Loeb, fondatorul fondului de investiții Third Point din New York; și Daniel și Dirk Ziff, care au moștenit compania editorială Ziff Davis și au transformat-o în compania Ziff Brothers Investments, acum dispărută.

Școala de inginerie de la Columbia a contribuit, de asemenea, la nașterea câtorva miliardari, și anume Rocco Commisso, fondatorul companiei de cablu Mediacom, și cofondatorul Altair Engineering, James Scapa. Kraft, între timp, a donat cel puțin 8 milioane de dolari către Columbia, inclusiv o donație de 3 milioane de dolari pentru înființarea Centrului Kraft pentru viața studențească evreiască în 2000.

Cu al doilea cel mai bogat om din țară şi unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, Jeff Bezos, ca absolvent, averea netă combinată a miliardarilor de la Princeton o depășește pe cea a oricărui alt colegiu. Bezos și fosta sa soție miliardară, Mackenzie Scott, sunt amândoi absolvenți, deși nu s-au cunoscut decât după ce au părăsit separat universitatea și s-au angajat la fondul de hedging D.E. Shaw. Princeton este, de asemenea, punctul de plecare pentru alți miliardari din domeniul tehnologiei.

Publicitate

Fostul director executiv al Google, Eric Schmidt, un absolvent, și soția sa Wendy au înființat în 2009 un departament de 25 de milioane de dolari pentru a finanța „proiecte de asumare a riscurilor” în domeniul științelor naturale și al ingineriei. Iar în anul 2002, fostul director executiv al eBay, Meg Whitman, a donat 30 de milioane de dolari pentru Princeton pentru a contribui la extinderea numărului de studenți. Printre absolvenți se numără și nume notabile din domeniul finanțelor, precum investitorul Carl Icahn, directorul general al Cerberus Capital, Stephen Feinberg, și Michael Novogratz, fondatorul firmei de investiții în criptomonede Galaxy Digital.

• CITEŞTE ŞI:  Cum va arăta Pământul peste 10.000 de ani (VIDEO)

Cunoscut mai ales pentru programele sale de inginerie și științe fizice, MIT a contribuit la modelarea mai multor miliardari notabili din domeniul sănătății și al tehnologiei. Printre aceștia se numără Drew Houston, care a cofondat Dropbox împreună cu colegul de clasă de la MIT Arash Ferdowsi, și Lisa Su, CEO al firmei de semiconductori AMD.

Printre alți absolvenți se numără fondatorul firmei de software de analiză MicroStrategy și investitorul în Bitcoin Michael Saylor, precum și investitorul de capital de risc axat pe tehnologie Philippe Laffont. Charles Koch Industries co-CEO Charles Koch și fratele său William Koch au studiat inginerie la MIT. Institutul Koch pentru cercetarea integrativă a cancerului din cadrul institutului poartă numele regretatului lor frate David (d. 2019), de asemenea absolvent, care a donat 100 de milioane de dolari la MIT în anul 2007 pentru a construi această facilitate.

Cunoscută pentru Școala sa de Arte Cinematografice, USC a fost punctul de lansare pentru cineastul George Lucas, care a absolvit în anul 1967 și care a donat 175 de milioane de dolari școlii de film în 2006. La rândul său, Marc Benioff, președintele și directorul general al gigantului software Salesforce, a absolvit Școala Marshall de afaceri a USC. Iar Scott Cook, cofondator al Intuit, a studiat economia la această universitate. Unii dintre cei mai mari moguli din domeniul imobiliar din California consideră, de asemenea, că USC este universitatea lor, inclusiv fostul candidat la primăria din Los Angeles Rick Caruso, Edward Roski Jr. și doi moștenitori din spatele companiei de depozitare Public Storage, Tamara Gustavson și B. Wayne Hughes Jr.

Când dezvoltatorul imobiliar Igor Olenicoff a ajuns în campus ca student transferat în anii 1960, nu avea niciun prieten. Olenicoff, a cărui familie a emigrat din Iran în Statele Unite la vârsta de 15 ani, a declarat că intrarea într-o frăție la USC a fost prima șansă pentru el de a stabili legături reale – relații pe care continuă să le folosească în afaceri.

„Când aveam nevoie de o linie de credit mare și negarantată pentru a realiza proiecte imobiliare timpurii, puteam să mă întorc la oamenii pe care îi cunoșteam de la USC din lumea bancară. Faptul că am avut prieteni în lumea afacerilor a fost foarte util după absolvire. Asta este cu adevărat ceea ce a oferit USC.”, a declarat Olenicoff pentru Forbes.

Universitatea Cornell, fondată în 1865 și situată în Ithaca, New York, este una dintre universitățile de elită din Ivy League, renumită pentru programele sale academice riguroase și inovațiile în cercetare. Cornell oferă o gamă largă de programe de licență, masterat și doctorat în diverse domenii, inclusiv inginerie, afaceri, științe agricole și științe sociale.

SC Johnson College of Business de la Cornell, numit după fondatorul gigantului omonim de produse de curățenie de uz casnic, are trei absolvenți în viață din a cincea generație a familiei: Helen Johnson-Leipold, H. Fisk Johnson și S. Curtis Johnson, care împreună au promis 150 de milioane de dolari în anul 2017 pentru a finanța școala.

• CITEŞTE ŞI:  14 dintre cele mai ciudate metode folosite de contrabandişti

În afara școlii de afaceri, printre absolvenții de inginerie se numără David Duffield, care a cofondat companiile de software PeopleSoft și Workday, și Douglas Leone, partener al Sequoia Capital.

Universitatea din Mumbai, fondată în 1857, este una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții de învățământ superior din India. Situată în capitala financiară a Indiei, Mumbai, universitatea oferă o gamă largă de programe academice în diverse domenii, inclusiv științe, arte, comerț, inginerie și drept. Universitatea are un impact semnificativ asupra educației și cercetării din India, contribuind la formarea multor lideri în afaceri, tehnologie și alte domenii. Campusurile sale extinse și resursele educaționale atrag studenți din întreaga țară și din străinătate, promovând un mediu de învățare divers și dinamic.

Universitatea din Mumbai a produs un număr impresionant de miliardari, majoritatea acestora activând în afaceri și industrie. Un exemplu notabil este Mukesh Ambani, președintele și directorul general al Reliance Industries, una dintre cele mai mari și mai profitabile companii din India. Alți absolvenți remarcabili includ Uday Kotak, fondatorul și CEO-ul Kotak Mahindra Bank, și Ratan Tata, fostul președinte al Tata Group. Acești lideri de afaceri au avut un impact semnificativ asupra economiei globale, demonstrând influența și calitatea educației primite la Universitatea din Mumbai​

Universitatea Yale, fondată în 1701 și situată în New Haven, Connecticut, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din lume. Renumită pentru excelența sa academică, cercetarea inovatoare și tradițiile sale, Yale oferă o gamă largă de programe de licență, masterat și doctorat în diverse domenii, inclusiv arte, științe, drept și afaceri.

Fondatorul FedEx, Fred Smith, este celebru pentru faptul că a scris o lucrare de economie în timp ce era student la Yale, care mai târziu a devenit baza companiei de 90 de miliarde de dolari (venituri). Cei trei moștenitori din spatele companiei de dulciuri Mars, Inc. au studiat la Yale, la fel ca magnații petrolului Lee, Edward, Robert și Sid Bass.

Printre alți miliardari care au studiat la Yale se numără președintele și directorul executiv al Blackstone, Stephen Schwarzman, care a donat 150 de milioane de dolari universității în anul 2015 pentru a crea un nou centru studențesc, precum și Ben Silbermann și Paul Sciarra, care au cofondat site-ul Pinterest.

Universitatea Harvard, fondată în anul 1636 și situată în Cambridge, Massachusetts, este cea mai veche și una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Statele Unite și din lume. Harvard este renumită pentru excelența sa academică, cercetarea de vârf și influența sa globală. Universitatea oferă o gamă largă de programe de licență, masterat și doctorat prin școlile sale diverse, inclusiv Harvard Business School, Harvard Law School și Harvard Medical School. Campusul său impresionant și resursele extinse susțin un mediu academic inovator și interdisciplinar, atrăgând studenți și profesori de top din întreaga lume.

Harvard College i-a educat pe Natalie Portman, Neil deGrasse Tyson, șase președinți americani – și aproape 30 dintre milardarii actuali ai planetei. Printre aceștia se numără director general al Microsoft Steve Ballmer și cofondatorul Airbnb Nathan Blecharczyk. Unii absolvenți sunt legende din Boston, printre care Jim Koch, creatorul berii Sam Adams, și Tom Werner, al cărui Fenway Sports Group deține Boston Red Sox, Fenway Park și o mare parte din New England Sports Network. La fel de faimoși ca absolvenții școlii sunt însă și cei care au abandonat școala.

• CITEŞTE ŞI:  12 fotografii ciudate din trecut, care îţi vor face ziua mai interesantă

Bill Gates, de exemplu, a renunţat la studii pentru a lansa Microsoft în anul 1975, în timp ce Mark Zuckerberg s-a lăsat în anul 2004 de facultate pentru a se ocupa de Facebook. El și soția sa, Priscilla Chan, care s-au cunoscut la Harvard, au anunțat în anul 2021 că vor dona 519 milioane de dolari universității prin intermediul Fundației Chan Zuckerberg pentru a lansa și opera Institutul Kempner pentru studiul inteligenței naturale și artificiale, numit după mama lui Zuckerberg.

Universitatea Stanford, situată în California, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din lume, fiind fondată în anul 1885. Renumită pentru excelența academică, cercetarea inovatoare și influența sa asupra Silicon Valley, Stanford a contribuit semnificativ la avansarea tehnologică și antreprenorială globală. Universitatea oferă programe de licență, masterat și doctorat în diverse domenii, inclusiv inginerie, afaceri, drept, medicină și științe sociale. Campusul său extins și resursele ample atrag studenți și cercetători din întreaga lume, încurajând colaborarea interdisciplinară și inovația.

Un număr semnificativ de absolvenți de la Stanford au devenit miliardari, datorită mediului propice pentru antreprenoriat și inovație oferit de universitate. Printre aceștia se numără cofondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, care au dezvoltat motorul de căutare în timpul studiilor lor doctorale. De asemenea, Elon Musk, fondatorul SpaceX și cofondatorul Tesla, și Peter Thiel, cofondatorul PayPal, sunt alți absolvenți remarcabili. Acești indivizi, împreună cu mulți alții, au creat companii de succes și au influențat semnificativ industria tehnologică globală, demonstrând impactul educației și al culturii antreprenoriale promovate la Stanford.

Universitatea din Pennsylvania (Penn State University), situată în Philadelphia, este una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții de învățământ superior din Statele Unite, fiind fondată în anul 1740 de Benjamin Franklin. Penn este cunoscută pentru programele sale academice riguroase, excelența în cercetare și contribuția semnificativă în diverse domenii, inclusiv afaceri, medicină, drept și științe sociale. Wharton School, parte a universității, este una dintre cele mai renumite școli de afaceri din lume, atrăgând studenți și profesori de top și producând lideri în afaceri și economie.

Universitatea din Pennsylvania a produs numeroși absolvenți care au devenit miliardari, în special datorită mediului său puternic antreprenorial și educației de calitate. Printre cei mai notabili se numără Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite și magnat imobiliar, care a absolvit Wharton School. Leonard Lauder, președintele emerit al Estée Lauder Companies, și Steve Cohen, fondatorul Point72 Asset Management, sunt alți absolvenți de succes. Acești indivizi, împreună cu mulți alții, au construit imperii financiare și comerciale, demonstrând impactul educației primite la Penn asupra succesului lor în afaceri și antreprenoriat.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: