Tita Cristescu, prima Miss România și fiica liderului comunist Gheorghe Cristescu, a avut un destin tragic. În seara de Crăciun a anului 1935, la vârsta de 27 de ani, frumoasa Tita a murit otrăvită cu cianură. Acest caz sinistru a rămas un mister timp de 30 de ani, până când adevăratul vinovat a fost descoperit în cele din urmă.

Tita Cristescu s-a născut în anul 1908, fiind cel de-al treilea copil al lui Gheorghe Cristescu. Acesta din urmă a fost primul secretar general al Partidului Comunist din România şi unul dintre fondatorii partidului. Cristescu şi-a câștigat reputația, dincolo de graniţele ţării, căci ajunsese om politic important din meseria de plăpumar. De altfel, Cristescu era poreclit Plăpumarul de adversarii şi criticii săi.

Gheorghe Cristescu îşi dorea pentru fiica lui cea mică un partener care să-i ofere o viaţă liniştită, din toate punctele de vedere. Astfel, tânăra a ajuns să se căsătorească la o vârstă fragedă cu Alexandru Ionescu Bujor, un tânăr bogat, descris ca fiind „un om cumsecade, modest prin poziție socială și comportament”.

Căsnicia lor s-a încheiat brusc, atunci când Alexandru Bujor a dat faliment şi a rămas sărac. „Când familia cu regret și Tita cu vădit interes i-a cerut divorțul, Sandu Bujor nu a ripostat, a înțeles noile date și a aceptat despărțirea.”, conform istoricului Mircea Duţu.[sursa]

tita cristescu prima miss românia
Tita Cristescu

Tita Cristescu, prima Miss România

La puțin timp de la despărţire, tânăra socialistă şi-a relansat viaţa. A decis să-şi lase în urmă prezentul şi să-și construiască viitorul. Era o femeie frumoasă, fiind conştientă de calităţile sale, iar acest lucru i-a adus multe avantaje.

• CITEŞTE ŞI:  Bărbatul care a transformat deşertul în pădure, plantând copaci timp de 40 de ani

Astfel, în anul 1929, Tita Cristescu a obținut titlul de Miss România, fiind prima Miss România din istorie. Ulterior, a mai câștigat câteva concursuri de frumusețe în Germania și a cochetat cu actoria. Datorită frumuseții ei și a poziției sociale a fost inclusă în cercurile mondene ale perioadei interbelice. Era sărbătorită, adulată, mai ales dorită de bărbați, fiind mereu în centrul atenţiei. Totodată, era invidiată de femei.

Presa vremii scria că frumusețea Titei a frânt multe inimi. Printre aceştia s-a numărat şi inginerul Liviu Ciulei, tatăl celebrului regizor cu acelaşi nume, care a făcut o pasiune aproape bolnăvicioasă pentru tânără. Bărbatul suferea de gelozie, învinuind-o pe Tita de infidelitate.

Tita Cristescu: un sfârşit tragic, învăluit în mister

„Văzând că nu-l poate despărți pe Liviu Ciulei de familia sa, Tita a încercat să se căsătorească, dar mai ales să-și facă avere. Și aceasta, după ce l-a întâlnit pe tânărul Cuza Hotta, salariat al Direcției de Presă a Ministerului de Externe, om de o inteligență ieftină, care se insera în familia Cristescu sub clasicul rol al celui de-al patrulea la bridge.”, conform scriitorului Traian Tandin.

În ajunul Crăciunului din anul 1935, frumoasa tânără a fost la cinematograf şi a revenit acasă cu nişte prieteni, în apartamentul de pe Bulevardul Brătianu din Bucureşti. Servitoarea a întâmpinat-o pe Tita la intrare şi i-a spus că Liviu Ciulei i-ar fi adus o cutie cu bomboane. Tânăra a desfăcut cutia, şi-a servit prietenii, dar aceştia au refuzat-o. Tânăra a mâncat două bomboane.

În seara următoare, sora sa, Gella Cristescu şi soţul acesteia, au mers în vizită la Tita. La un moment dat, frumoasa Tita s-a schimbat la faţă, făcându-i-se rău.

• CITEŞTE ŞI:  Un băiat de 13 ani a devenit prima persoană vindecată de cancer cerebral în fază terminală

„Îmi declară că îi este rău. Mă reped la baie, îi aduc un pahar de apă din care tocmai băuse. Tita se simțea din ce în ce mai rău. Alarmată, trimit pe Mioara jos, la soțul meu. Tita, între timp, are convulsiuni, vomită, e întinsă pe pat. Soțul meu a telefonat pe rând la mai mulți doctori, dar nu i-a găsit acasă. S-a suit într-o mașină și s-a dus la salvare. Tita murise.”, declara pe atunci sora Titei.

Publicitate

Liviu Ciulei, suspect principal

Cadavrul tinerei a fost dus la Institutul Naţional de Medicină Legală în acea noapte. A fost efectuată autopsia şi analizele toxicologice. Rezultatele au arătat că Tita Cristescu a murit otrăvită cu cianură de potasiu.

În timpul anchetei au fost interogați peste 150 de martori, iar Liviu Ciulei a fost principalul suspect deoarece avuse o relaţie cu ea de peste cinci ani. De asemenea, el a fost cel care i-a adus cutia cu bomboane Titei, existând posibilitatea ca acestea să fie otrăvite.

Procurorul de caz considera că Tita l-a părăsit Liviu Ciulei, urmând să se căsătorească cu tânărul diplomat Cuza Hotta. Această evoluție a lucrurilor l-ar fi afectat grav pe Ciulei, care, „împins de egoism și gelozie feroce, ar fi trecut la răzbunare, prin uciderea amantei cu otravă”.

Cunoscuții au susţinut însă că Ciulei n-ar fi fost în stare de crimă, iar anchetatorii n-au reuşit să strângă dovezi suficiente. El însuşi s-a declarat nevinovat, spunând că o iubea pe Tita şi nu ar fi avut un motiv să-i facă rău. În final, Liviu Ciulei a fost achitat.

Adevăratul asasin, identificat după 35 de ani

Enigma a fost rezolvată după mai bine de trei decenii. La începutul anilor 1970, dezlegat de legământul spovedaniei prin moartea celei care îi încredințase secretul, un preot ortodox făcea o mărturisire zguduitoare. Cianura care a ucis-o pe prima Miss România fusese pusă în pasta de dinți a Titei de către servitoarea Maria Suciu.

• CITEŞTE ŞI:  Poliţia din Dubai a găsit peste 3000 de maşini de lux abandonate

Servitoarea și-ar fi mărturisit fapta înainte de a muri. Dar, cum morţii nu se pot apăra, iar dovezile nu au incriminat-o pe Maria Suciu, nu putem da un verdict.

Motivul crimei ar fi fost invidia față de frumusețea și bogăția Titei. „Pentru că era prea frumoasă, avea de toate, iar eu nu aveam nimic.”, ar fi spus femeia. Preotul a povestit autorităţilor cele spuse de bătrâna în agonie şi astfel s-a dezlegat misterul morţii Titei. Tita Cristescu este înmormântată la Cimitirul Bellu din București.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

2 Comentarii

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele