Cercetătorii din Indonezia caută indicii că tigrul javaian sau tigrul de Java, o specie considerată dispărută, mai există încă în sălbăticie după publicarea unui nou studiu care asociază ADN-ul unui fir de blană analizat cu această felină despre care s-a crezut că nu mai există. Este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a fi siguri, dar ecologiștii spun că există acum o licărire de speranță că tigrul de Java ar putea fi încă acolo, cutreierând pădurile insulei.

Tigrii endemici de Java şi de Bali au dispărut în anii 1980 şi, respectiv, 1940, în arhipelag rămânând doar tigrii de Sumatra.

Tigrii javaiani erau printre cei mai mici tigri, după tigrii de Bali. Aveau o lungime a corpului de 200–245 cm, și o greutate de 100–140 kg (masculii), iar femelele aveau o lungime a corpului mai mică, precum și o greutate de 75–100 kg.

Tigrul javaian ar mai exista încă în sălbăticie

Potrivit studiului publicat de Cambridge University Press, o echipă formată din oameni de ştiinţă de la Agenţia Naţională Indoneziană pentru Cercetare şi Inovare (BRIN) şi din apărători ai mediului a descoperit urme genetice ale tigrului de Java analizând un fir de blană găsit în apropierea unui sat din vestul Javei în anul 2019.

„Întrebarea dacă tigrul de Java mai există în sălbăticie trebuie confirmată prin studii genetice şi de teren suplimentare.”, a anunţat publicaţia ştiinţifică.[sursa]

tigrul javaian
tigru de java
Tigrul javaian a fost considerat o specie dispărută

Tigrul de Java (Panthera tigris sondaica) a fost clasificat ca fiind dispărut, fiind introdus pe lista roșie a IUCN (International Union for Conservation of Nature) în anul 2008. De atunci, au existat câteva observații potențiale, fiecare dintre ele fără a fi susținute de dovezi concrete.

• CITEŞTE ŞI:  A existat cândva o specie diferită de delfin în Amazon, și era de-a dreptul uriașă

Cu toate acestea, în anul 2019, localnicii au observat ceea ce credeau că este un tigru de Java în apropierea satului Cipendeuy, în pădurea din sudul Sukabumi, Java de Vest, alături de urme de picioare și urme de gheare. Aceștia au colectat un singur fir de păr de pe un gard din apropiere.

Analiza acestui fir de păr indică faptul că acesta aparține unui tigru javaian, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a-i confirma existența. În urma acestui studiu, guvernul indonezian a iniţiat şi prevede „mai multe acţiuni” dat fiind rezultatele sale, a declarat Satyawan Pudyatmoko, responsabil cu conservarea la Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Aceste măsuri includ instalarea de capcane fotografice, invitarea unor experţi în genetică pentru a ajuta autorităţile la efectuarea de cercetări şi teste suplimentare şi colectarea de date de la comunităţile locale, a adăugat el.

Dacă se va „dovedi că există încă, va deveni cu siguranţă un animal protejat.”, a precizat responsabilul citat.

„Pe baza interviului nostru aprofundat cu Ripi Yanur Fajar, care a văzut tigrul, credem că firul de blană provine de la un tigru de Java.”, se poate citi în rezumatul studiului.[sursa]

Publicitate

Firul de blană analizat a fost prelevat de pe un gard pe care se crede că a sărit felina. Urme de labe şi de gheare au fost, de asemenea, găsite, potrivit cercetării. Firul de blană prezintă asemănări cu cele ale tigrilor de Sumatra şi Bengal, dar este distinct de cele ale altor subspecii de tigri, potrivit cercetătorilor.

Tigrul de Sumatra, de asemenea în pericol de dispariţie

Tigrul de Java era originar din Indonezia, fiind una dintre cele trei subspecii de tigru care se găseau în trecut în această țară. În anul 2013, tigrul din Bali (P. tigris balica) a fost, de asemenea, declarat dispărut de către IUCN, rămânând în viață doar tigrul din Sumatra (P. tigris sumatrae).

• CITEŞTE ŞI:  Un bizon antic găsit în permafrost este atât de bine conservat încât oamenii de știință vor să îl cloneze

Tigrii de Sumatra, adesea vânaţi de braconieri, sunt consideraţi în pericol critic de dispariţie de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), care estimează că mai puţin de 400 de exemplare mai trăiesc în sălbăticie.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: