De la alb și maro la roz și albastru, ouăle de găină vin în tot felul de culori, mai ales dacă faceți cumpărături de la magazinul de alimente organice la suprapreț. Dar de ce de ce sunt ouăle de găină de diferite culori? În ciuda a ceea ce ați auzit, nu este direct asociată cu culoarea găinii. Gâdiţi-vă doar: când a fost ultima dată când ați văzut o găină albastră?

de ce sunt ouăle de găină de diferite culori

Principalul factor din spatele colorării cojii de ou este genetica, deși și câteva elemente de mediu joacă un rol.

Oamenii de știință au descoperit cel puțin șapte gene care sunt implicate în culoarea cojii ouălor de găină: CPOX, FECH, BCRP, HRG1, FLVCR, SLCO1A2 și SLCO1C1. Urmează şi alte aspecte tehnice.[sursa]

de ce sunt ouăle de găină de diferite culori
De ce sunt ouăle de găină de diferite culori?

În ceea ce privește ouăle brune și albe, pigmenții acestora sunt influențați în principal de producerea unui pigment organic numit protoporfirină. Pigmentul este derivat din heme, un compus care conține fier în hemoglobina din sânge. Alți doi pigmenți, biliverdina și biliverdina-zinc chelat, pot, de asemenea, să influențeze culoarea ouălor de găină, însă protoporfirina este considerată a fi cea mai influentă.

În general, ouăle albe au foarte puțină protoporfirină, în timp ce ouăle brune sunt abundente în ea. O expresie ridicată a genei CPOX duce la o cantitate mai mare de protoporfirinogen și, prin urmare, la o culoare brună a cojii. Pe de altă parte, o expresie ridicată a genei FECH duce la niveluri mai scăzute de protoporfirinogen și la o culoare mai deschisă a cojii ouălor.

• CITEŞTE ŞI:  Continentul pierdut Kumari Kandam şi legătura cu legendara Lemuria

Cu toate acestea, genetica este rareori atât de directă, iar celelalte cinci gene – BCRP, HRG1, FLVCR, SLCO1A2 și SLCO1C1 – au, de asemenea, un impact asupra culorii prin influențarea transportatorilor de heme, care transportă heme către diferitele părți ale unei celule biologice.

Culoarea ouălor în funcţie de rasa găinii şi de factorii de mediu

Diferitele rase de găini pot fi asociate cu anumite culori ale cojii ouălor deoarece adăpostesc o anumită colecție de gene. Găinile Leghorn, de exemplu, depun ouă albe, în timp ce Rhode Island Reds depun ouă maro datorită variației genetice din cadrul populației. Găinile Marans, o rasă franceză de lux venerată pentru ouăle sale de un maro închis excepțional, sunt produsul unei reproduceri selective care a optimizat expresia genelor care produc protoporfirină.

Pe lângă genetică, culoarea ouălor poate fi influențată de numeroși factori de mediu, inclusiv vârsta găinii, nivelul de stres, bolile și alimentația. Nivelul de fier din hrană este deosebit de important pentru găinile care fac ouă brune, la fel ca anumite probiotice, în special Bacillus subtilis.

Stresul, bătrânețea și boala pot duce, de asemenea, la o pigmentare mai slabă a ouălor, deși ouăle albe nu înseamnă neapărat că o găină a fost „nefericită” sau bolnavă. De asemenea, culoarea cojii nu afectează în mod explicit gustul unui ou. Dacă sunteți atenți la gust, atunci este mai bine să vă concentrați pe calitatea fermei, mai degrabă decât pe culoarea ouălor pe care le produce.

Ouăle albastre sunt o oarecare excepție de la toate regulile genetice menționate mai sus. Doar câteva rase, inclusiv găina Araucana din Chile, precum și găinile Dongxiang și Lushi din China, fac ouă albastre și totul datorită unei gene numite oocyan.

În mod remarcabil, expresia genei este rezultatul unei infecții istorice cu EAV-HP, un retrovirus care a reușit să se integreze în genomul rasei de găini și s-a transmis de la o generație la alta prin ADN-ul acestora. Cel mai probabil, infecția a avut loc cu sute de ani în urmă și a fost depistată de fermierii cu ochi ageri care au crescut selectiv puii pentru a menține fenotipul.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Antarctica este acoperită de vulcani. Ar putea erupe aceștia?

Stați liniștiți, virusul este inofensiv, iar ouăle albastre pot fi consumate fără riscuri (dacă sunt gătite corect). La fel ca găinile, genomul uman este plin de exemple de retrovirusuri endogene provenite din infecții istorice. Până la 8 % din genomul uman este format din secvențe de origine virală. Din păcate, niciuna dintre acestea nu ne face să producem ouă albastre, cel puțin din cunoștințele noastre.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: