În mod bizar, dar specific epocii, arsenul era cândva adăugat în mâncare. Proprietăţile sale dăunătoare erau mai puţin importante faţă de scopul pentru care era utilizat.

Deși este renumit pentru proprietățile sale otrăvitoare, arsenul a fost utilizat frecvent în Anglia victoriană pentru a adăuga culori vibrante diverselor articole. Acesta a fost folosit în fabricarea țesăturilor, tapetelor, produselor de înfrumusețare și chiar a coloranților alimentari.[sursa]

Arsenul era cândva adăugat în mâncare, deşi era toxic

Acesta era utilizat sub formă de arsenit, care era un aditiv alimentar obișnuit în Epoca Victoriană, folosit pentru a colora verde dulciurile, bomboanele și băuturile. Era cunoscut sub denumirea de „verde de Schweinfurt” sau „verde de Paris”.

Arsenul era cândva adăugat în mâncare, deşi era toxic

Din cauza riscurilor sale pentru sănătate, arsenitul a fost interzis ca aditiv alimentar în multe țări la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Cu toate acestea, a continuat să fie folosit ilegal în unele zone pentru o perioadă de timp.

Cât de periculos este arsenul

Arsenul anorganic este un cancerigen confirmat și este cel mai semnificativ contaminant chimic din apa de băut la nivel global.

Principalul risc pentru sănătate asociat cu arsenul provine din contaminarea apelor subterane, mai ales în țări precum Argentina, Bangladesh și Statele Unite. Principalele surse de expunere la arsenic includ apa potabilă, culturile irigate cu apă contaminată și alimentele preparate cu astfel de apă.

Peștele, crustaceele, carnea, păsările de curte, produsele lactate și cerealele pot fi, de asemenea, surse alimentare de arsen, deși expunerea prin aceste alimente este, în general, mult mai mică comparativ cu expunerea prin apa subterană contaminată. În fructele de mare, arsenul se găsește în principal sub forma sa organică, mai puțin toxică.

• CITEŞTE ŞI:  Tetris | Povestea interesantă a jocului sovietic care a cucerit lumea

Intoxicația cu arsen poate fi dificil de recunoscut, deoarece simptomele pot varia în funcție de doza ingerată, calea de expunere și durata expunerii. Cu toate acestea, există câteva semne și simptome comune care pot indica o intoxicație cu arsen.

Simptomele imediate ale intoxicației acute cu arsen includ vărsături, dureri abdominale și diaree. Acestea sunt urmate de amorțeală și furnicături ale extremităților, crampe musculare și, în cazuri extreme, deces.

Numeroase studii au demonstrat impacturi negative ale expunerii la arsen asupra dezvoltării cognitive, a inteligenței și a memoriei. Alte efecte adverse asupra sănătății asociate cu ingestia pe termen lung a arsenului anorganic includ efecte asupra dezvoltării fizice, diabet, boli pulmonare și boli cardiovasculare.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: