Una dintre marile întrebări ale existenţei noastre este: ce vedem înainte de a muri? Viaţa ne trece cu adevărat înaintea ochilor chiar înainte de a muri şi, din pură întâmplare, există şi dovada acestui fapt.

Un grup de oameni de ştiinţă din Vancouver, Canada, a decis să măsoare undele cerebrale ale unui pacient în vârstă de 87 de ani care dezvoltase epilepsie. Dar, în timpul monitorizării neurologice, pacientul a suferit un atac de cord fatal, lăsând oamenilor de ştiinţă o înregistrare neaşteptată a unui creier aflat pe moarte.

Ce vedem înainte de a muri

Imaginile obţinute în urma decesului bărbatului au dezvăluit că, cu 30 de secunde înainte şi 30 de secunde după moartea pacientului, undele cerebrale au urmat aceleaşi tipare ca în vise sau în amintiri.

Potrivit cercetătorilor, activitatea cerebrală de acest tip ar putea sugera că, cu puţin timp înainte de moarte, o persoană îşi revizuieşte de fapt întreaga viaţă ca pe un film. Iar acesta este unul dintre scenariile des întâlnite atunci când vine întrebarea cu care am deschis acest articol.[sursa]

ce vedem înainte de a muri
Ce vedem înainte de a muri? O întrebare la care oamenii caută răspunsuri încă din cele mai vechi timpuri

Detaliile acestui studiu fascinant au fost publicate în jurnalul ştiinţific Frontiers in Aging Neuroscience. Ajmal Zemmar, coautor al studiului şi în prezent neurochirurg la Universitatea din Louisville, consideră că aceasta este prima înregistrare a unui creier pe moarte.[sursa]

„De fapt, a fost complet aleatoriu, nu am plănuit să facem acest experiment sau să înregistrăm aceste semnale.”, a spus cercetătorul într-un interviu pentru BBC. Este imposibil de spus ce amintiri trec prin mintea unui muribund, fie că sunt triste sau fericite. Sau dacă îţi aminteşti de cei dragi sau te vezi în trecut.

• CITEŞTE ŞI:  Un nou studiu arată că motorul cu distorsiune, ca în Star Trek, ar putea deveni realitate

Dar Zemmar este gata să parieze că o călătorie pe drumul memoriei, în această circumstanţă particulară, ar fi formată din amintiri „de lucruri bune, mai degrabă decât lucruri rele”. „Ceea ce este memorabil este diferit pentru fiecare persoană.”, a mai spus Zemmar.

Creierul continuă să rememoreze chiar şi la 30 de secunde după moarte

Ajmal Zemmar a mai afirmat că în cele 30 de secunde înainte ca inima pacientului să înceteze să bată şi, astfel, să furnizeze sânge creierului bărbatului, undele sale cerebrale au urmat aceleaşi tipare ca atunci când îndeplinim sarcini cognitive înalte, cum ar fi concentrarea, visarea sau amintirile.

Acest tip de activitate a continuat chiar şi la 30 de secunde după ce inima pacientului s-a oprit, adică atunci când o persoană este în general declarată moartă.

„Aceasta ar putea fi ultima amintire a amintirilor pe care le-am trăit în viaţă şi care se repetă prin creierul nostru în ultimele secunde înainte de a muri.”, a explicat Ajmal Zemmar.

În ce moment încetează de fapt să mai trăiască o persoană

Studiul ridică, de asemenea, întrebări despre când, exact, viaţa unei persoane se termină: atunci când încetează inima să mai bată sau când încetează să funcţioneze creierul? Zemmar şi echipa sa au avertizat că nu se pot trage concluzii generale după un singur studiu. Faptul că pacientul era epileptic, cu creierul sângerând şi umflat, complică şi mai mult lucrurile.

Publicitate

Acesta este şi motivul pentru care omul de ştiinţă şi-a luat ceva timp înainte de a raporta ceea ce s-a întâmplat. Înregistrarea neaşteptată a fost făcută în anul 2016 şi apoi oamenii de ştiinţă au căutat cazuri similare pentru a consolida analiza, dar fără rezultat. Aşadar, sunt necesare studii suplimentare pentru a explora experienţele din apropierea morţii.

• CITEŞTE ŞI:  România are cea mai tânără bunică din lume: o tânără de 23 de ani, care a devenit mamă la 12 ani

În trecut, un studiu efectuat pe şobolani sănătoşi în anul 2013 ne-a oferit câteva indicii. În acel studiu, cercetătorii americani au înregistrat niveluri crescute de unde cerebrale aproape de moarte până la 30 de secunde după ce inimile şoarecilor au încetat să bată, la fel ca rezultatele găsite la pacientul epileptic al lui Zemmar.

Asemănările dintre studii sunt relevante, potrivit omului de ştiinţă. Acum, oamenii de ştiinţă speră că publicarea acestui caz ar putea deschide uşa către alte studii despre ultimele momente ale vieţii.

„Cred că există ceva mistic şi spiritual în toată această experienţă aproape de moarte. Şi rezultate ca acesta reprezintă un moment pentru care trăiesc oamenii de ştiinţă.”, a concluzionat Ajmal Zemmar.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: