Progresele tehnologice din ultimele decenii au eliminat necesitatea și dorința oamenilor de a se deplasa. O mare parte din populația lumii stă așezată pentru perioade lungi de timp pe parcursul zilei, fie în fața unui computer la locul de muncă, fie în fața televizorului acasă. Este cunoscut faptul că statul prea mult pe scaun este periculos. Dar cât de mult înseamnă prea mult?

Având în vedere că organismul uman este făcut pentru a se mișca, toată această ședere este în mod clar dăunătoare pentru sănătatea noastră. Un nou studiu al Universității din California, San Diego (UCSD), a confirmat acest lucru – și chiar mai mult.

Un total de 5.856 de participante de sex feminin cu vârste cuprinse între 63 și 99 de ani au fost rugate să poarte un monitor de activitate pe șold timp de șapte zile la începutul studiului. Cercetătorii le-au urmărit apoi timp de un deceniu, timp în care 1.733 de participante au murit.[sursa]

Statul prea mult pe scaun poate duce la o moarte prematură

Cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a calcula, pe baza monitorului de activitate, cât timp au stat participantele în poziția șezut și apoi au legat acest lucru de riscul de deces. Datele au arătat că participanții care stăteau pe scaun mai mult de 11 ore pe zi aveau un risc cu 57% mai mare de a muri în timpul perioadei de studiu decât cei care stăteau mai puțin de 9 ore și jumătate pe zi.

Statul prea mult pe scaun
Statul prea mult pe scaun poate fi fatal

Dar exercițiile fizice regulate vor anula riscurile pentru sănătate ale statului prea mult pe scaun, nu-i așa? Nu și conform rezultatelor studiului UCSD. Riscul unei morți timpurii era încă prezent chiar și în cazul unor cantități mai mari de exerciții fizice moderate spre energice. Un studiu din anul 2019 a constatat, de asemenea, că o cantitate mai mare de exerciții fizice nu a anulat riscul de boli precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale care apar în cazul în care se stă prea mult pe scaun.

• CITEŞTE ŞI:  Rosul unghiilor poate fi periculos. O femeie a contractat o infecţie mortală

Cu toate acestea, un studiu din Australia a constatat că a face între 9.000 și 10.500 de pași în fiecare zi a redus riscul de deces prematur, chiar și la persoanele care stăteau mult pe scaun.[sursa]

Constatările contradictorii ar putea fi explicate prin faptul că monitoarele de activitate erau purtate la șold în studiul UCSD și la încheietura mâinii în studiul australian, ceea ce ar putea duce la estimări diferite ale timpului petrecut în poziția șezut.

De asemenea, studiul australian nu a folosit niciun software special în datele monitorului de activitate pentru a determina când participanții stăteau în picioare sau în șezut, ceea ce înseamnă că statul în picioare ar fi fost considerat în mod incorect ca fiind așezat. De exemplu, dacă un participant stătea nemișcat timp de o jumătate de oră, acest lucru ar fi fost considerat ca fiind o jumătate de oră de ședere. Acest lucru ar putea însemna că studiul australian a subestimat timpul pe care participanții săi l-au petrecut stând jos.

Dovezile din studiul UCSD par a fi mai bune, subliniind necesitatea de a sta mai puțin în șezut. Orientările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății susțin acest lucru, recomandând ca adulții să limiteze timpul petrecut în poziția șezând și să întrerupă perioadele lungi de ședere.

Cât de mult timp petrecut pe scaun este prea mult


Deci, cât de mult timp petrecut pe scaun este prea mult? Studiul UCSD spune că 11 ore pe zi. Alte cercetări spun că doar 7 ore pe zi ar putea fi prea mult. Există și o mulțime de cercetări care arată că nu ar trebui să stați mai mult de 30 de minute consecutive, deoarece acest lucru poate crește nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Viermele filarial - parazitul care te poate transforma în mutant

Ce puteți face pentru a evita statul prea mult pe scaun

Dacă lucrați la birou, ar putea fi de ajutor un birou de tip „sit-stand”, cel în faţa căruia puteţi sta şi în picioare. Sau puteți să vă ridicați și să vă deplasați între sarcinile de lucru sau în timpul unui apel. Acasă, ați putea să vă ridicați în timpul pauzelor publicitare de la televizor sau în timp ce fierbe ceainicul. Unele dispozitive inteligente și dispozitive portabile bâzâie și dacă ați stat prea mult timp așezat.

Dar ce se întâmplă dacă nu puteți sta în picioare sau merge? Un studiu din anul 2020 a constatat că mici explozii de exerciții cu brațele (de exemplu, două minute la fiecare 20 de minute) au redus nivelul de zahăr din sânge la utilizatorii de scaune cu rotile. Atâta timp cât faceți ceva care înseamnă că nu stați nemișcat, există beneficii pentru sănătate.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: