Odette Sansom a activat în cadrul serviciilor secrete britanice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Spioana a fost capturată şi torturată de către trupele naziste.

A fost trimisă în lagărul de concentrare Ravensbruck, însă a reuşit să supravieţuiască. Povestea sa este potrivită pentru a fi scenariul unui film.

Tinereţea lui Odette Sansom

Odette nu a avut o viaţă obişnuită. S-a născut în Franţa, însă familia sa s-a mutat la Londra. Tatăl său a murit în anul 1916, în Bătălia de la Verdun[Wiki], din Primul Război Mondial, unde şi-au pierdut viaţa circa 700.000 de oameni.

Odette nu avea să uite cuvintele de după Război, ale bunicului său: „În vreo 20 de ani va mai fi un război şi va fi de datoria ta să continui ce tatăl tău a început.”

spiona torturata1
Odette Sansom şi cele trei fiice ale sale

Odette s-a căsătorit şi a născut trei fete, însă cuvintele bunicului aveau să se adeverească.

În anul 1939 a izbucnit cele de-Al Doilea Război Mondial. Soţul său, Roy, a fost relocat în comitatul Somerset, iar toată familia l-a urmat.

Recrutarea lui Odette Sansom

Într-o zi, o scrisoarea avea să sosească la noua adresă. Era din partea Special Operations Executive. SOE era o instituţie similară serviciilor secrete din zilele noastre. Scopul organizaţiei era acela de a sprijini rezistența franceză împotriva ocupației naziste. Scrisoarea conţinea instrucţiuni pentru o întâlnire secretă.

Fiind vorbitoare fluentă de engleză şi franceză, Odette credea că SOE are nevoie de un translator. Ajungând la locul stabilit, femeia a fost şocată de solicitarea SOE.

Într-adevăr, erau interesaţi de abilităţile sale de vorbire, însă serviciul avea nevoie de femei-spioni, care să adune informaţii vitale pentru Regat. I-au fost prezentate riscurile fizice şi mentale pe care le implică o viaţă dublă.

spiona torturata2

I s-a cerut să fie curier, una dintre cele mai periculoase misiuni pe care o putea face un agent pentru Aliaţi. 42% dintre curieri au sfârşit ucişi, iar cei care erau prinşi transportând informaţii esenţiale ajungeau să fie torturaţi de către Gestapo. Odette a acceptat postul şi a trimis copiii la un internat, spunându-le că trebuie să lucreze o perioadă în Scoţia.

• CITEŞTE ŞI:  Paracelsus: unul dintre cei mai mari savanţi din istorie. A vrut să construiască un homunculus

Prima misiune

Odette Sansom fost trimisă în Franţa ocupată de nazişti, având asupra sa un „kit de spioni”. A fost învăţată cum să folosească un pistol şi i-au fost înmânate câteva tablete cu pastile. O pastilă bine strecurată în cafea putea doborî o persoană pentru cel puţin 6 ore.

Publicitate

De asemenea, pe o tabletă scria „LETAL”. Despre aceasta i s-a spus că o va scoate „definitiv” dintr-o situaţie dificilă. I-ar fi oferit o moarte rapidă şi lipsită de durere în cazul în care ar fi capturată.

Odette făcea echipă cu Peter Churchill, spion la rândul său şi îndrumătorul ei. Cei doi trebuiau să joace rolul unui cuplu şi să se infiltreze în grupurile de interes. Cum relaţia dintre Odette şi soţul său din viaţa reală s-a înrăutăţit, între ea şi Peter a început o poveste de dragoste.

spiona torturata
Odette Sansom şi Peter Churchill

De la mamă de familie, la spioana torturată

Odette şi Peter adunau informaţii vitale pentru Operaţiunea Neptun, care avea să se sfârşească prin Debarcările din Normandia (cunoscută şi ca D-Day).[Wiki]

Cei doi au fost capturaţi de nazişti, după ce un spion care juca rolul unui doctor i-a deconspirat. Fiind îndrăgostită nebuneşte de Peter, Odette a reuşit să-i convingă pe nazişti că ea este la comandă.

De asemenea, i-a făcut să creadă că Peter era rudă cu Winston Churchill, iar acest lucru probabil că i-a ţinut în viaţă. Peter a fost interogat de două ori, în timp ce Odette de 14 ori.

Nu era o femeie torturată, ci o spioană care deţinea informaţii

Odette Sansom a fost supusă la metode îngrozitoare de tortură. Fiind disperaţi pentru a obţine informaţii, naziştii nu s-au gândit că e o femeie torturată în faţa lor, ci o spioană care deţine informaţii esenţiale. I-au smuls unghiile de la picioare cu un cleşte şi au ars-o cu vătraiul fierbinte.

lagarul ravensbruck
Lagărul de concentrare Ravensbruck

Greşeala naziştilor a fost să o lase pe Odette cu faţa către o fereastră. Femeia şi-a imaginat că este printre copacii verzi de afară. Mai mult, şi-a închipuit că este unul dintre ei, reuşind să-şi menţină forţa mentală şi să reziste durerii.

• CITEŞTE ŞI:  Frank Hayes, călăreţul care a câştigat o cursă deşi era mort

Lagărul de concentrare Ravensbruck

După ce au văzut că nu pot scoate nicio informaţie de la ea, naziştii au transferat-o în lagărul de concentrare Ravensbruck, din Germania.

Trei luni şi opt zile a stat Odette în carceră solitară. A devenit aproape un schelet şi a făcut tuberculoză, fiind aproape de moarte. Fiind întrebată cum a reuşit să nu o ia razna în acest timp, Odette a spus: „Nu-mi era frică de întuneric. Ştiam multe poezii şi cântece pe care le tot repetam. Îmi îmbrăcam copiii şi redecoram locuinţele tuturor celor pe care îi cunoşteam. Totul în mintea mea.”

Într-una dintre zile a văzut cum o adolescentă a fost împuşcată mortal de un nazist. Femeile din lagăr erau atât de înfometate, încât au început să mănânce bucăţi din fată, cât încă era caldă. Sună absolut îngrozitor, însă aceste lucruri au fost povestite de supravieţuitori.[sursa]

Dacă toate acestea nu erau de ajuns, celula sa se afla chiar lângă crematoriu. Mirosul cadavrelor arse în fiecare zi era oribil. Corpul ei s-a umplut de leziuni și a suferit de dizenterie și scorbut. Părul a început să-i cadă, dinții i-au slăbit și a căzut într-o stare de semi-coma. Medicul infirmier i-a făcut o injecție și a fost trimisă înapoi în celulă. Cu toate acestea, Odette s-a încăpăţânat să rămână în viaţă.

debarcarea normandia
Debarcarea din Normandia

Viaţa de după Război

Trupele Aliaţilor au reuşit să-i învingă pe nazişti. Şiretlicul cu legătura dintre Peter şi Winston Churchill i-a salvat viaţa. Comandantul lagărului Ravensbruck, încercând să cadă bine în ochii trupelor Aliaţilor, a predat-o pe Odette spunând: „Aceasta este domnişoara Churchill. A fost prizonierul nostru.” Acesta credea că Odette este rudă cu Winston Churchill.

• CITEŞTE ŞI:  Un trib necontactat a atacat cu săgeți tăietorii de lemne care au intrat în Amazonul peruvian

Sleită de puteri, Odette le-a ordonat soldaţilor: „Acesta este comandantul Lagărului Ravensbruck. Arestaţi-l!” Ulterior, a depus mărturie împotriva lui, acesta fiind executat. Ajunsă înapoi în Londra, doctorii nu-i dădeau prea multe şanse de supravieţuire. Şi de această dată Odette s-a încăpăţânat să rămână în viaţă.

odette spioana
Odette Sansom în anul 1994, în Londra, la Hotelul Savoy

Odette Sansom s-a căsătorit cu Peter Churchill, însă au divorţat după nouă ani. Au rămas buni prieteni până la moartea acestuia, din anul 1972. Ulterior, Odette şi-a refăcut viaţa cu Geoffrey Hallowes, un ofiţer al SOE.



Fosta spioană a primit numeroase decoraţii din partea armatei şi a Casei Regale. Deşi a suferit traume de neimaginat, nu a vorbit niciodată cu familia sa despre asta, preferând ca în centrul povestirilor sale să se afle colegii săi.

Odette Sansom a murit în anul 1995, la vârsta de 82 de ani, având 6 nepoţi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.