Solomon Perel s-a născut în data de 21 aprilie 1925 în Peine, Germania, într-o familie evreiască. În septembrie 1935, la vârsta de 10 ani, a fost nevoit să părăsească școala din cauza legilor naziste, îndreptate împotriva evreilor. În anul următor, familia sa s-a mutat în Polonia, dar a fost nevoită să se întoarcă în Germania în anul 1937.

În anul 1938, după Noaptea Cuţitelor Lungi, familia Perel s-a refugiat în Polonia și s-a stabilit în localitatea Stryi, într-o regiune ocupată de sovietici. Cu toate acestea, în iunie 1941, când Germania a invadat Uniunea Sovietică, familia Perel a fost capturată de naziști și deportată în lagărul de concentrare de la Belzec.

Solomon, care avea 16 ani la acel moment, a reușit să fugă din captivitate și să se întoarcă în Polonia. În acest timp a stat alături de un grup de tineri care se ascundeau şi ei de persecuţia nazistă, învăţând rusa de la aceştia. A devenit un bun vorbitor de rusă, iar acest lucru avea să se dovedească esenţial pentru supravieţuirea sa.

În timp ce încerca să supraviețuiască, Perel a fost capturat de armata germană. A aflat despre deportarea familiei sale şi despre faptul că aceştia ar fi fost ucişi în camera de gazare.[sursa]

Solomon Perel s-a dat drept nazist pentru a supravieţui

Pentru a supraviețui, Solomon Perel a decis să își ascundă identitatea evreiască și să se prezinte ca fiind un tânăr german de origine rusă. Astfel, a devenit Josef Perjell. A fost recrutat apoi în Hitlerjugend – Tineretul Hitlerist, devenind interpret pentru armata germană. Traducea din limba rusă în limba germană și invers.

solomon perel
Solomon Perel între alţi tineri din cadrul Tineretului Hitlerist

În cadrul uneia dintre misiunile la care a participat, a avut loc şi interogatoriul lui Iakov Dugaşvili. Acesta era chiar fiul cel mare al lui Iosif Stalin, care a fost capturat de trupele naziste, care l-au şi ucis în cele din urmă. Tatăl său, Stalin, i-ar fi putut salva viaţa, însă a refuzat un schimb de prizonieri.[detalii]

• CITEŞTE ŞI:  Locuri uimitoare în care oamenii sunt plătiţi ca să locuiască

În anul 1944, Solomon a fost transferat într-o școală de ofițeri germani din Berlin. Acolo a fost supus unor interogatorii intense și a trebuit să își păstreze identitatea secretă. A reușit să supraviețuiască, iar la sfârșitul războiului, în anul 1945, a fost eliberat de trupele sovietice și a aflat că frații săi au supraviețuit războiului și trăiau în Israel.

Secrete care puteau distruge vieţi

Fiind evreu, Solomon era circumcis. Astfel, se afla într-un pericol constant în cadrul unităţii sale militare. Oricând putea avea loc o examinare medicală. Din acest motiv, a încercat în câteva rânduri să fugă în Uniunea Sovietică, dar nu a reuşit.

De fiecare dată când trebuia să fie examinat medical, inventa diverse scuze pentru a evita să se prezinte la control. Astfel, a atras atenţia unuia dintre doctorii militari, care a dezvoltat o pasiune pentru el. Într-o seară, în timp ce se afla singur la duş, căci obişnuia să se spele ultimul, pentru a ascunde faptul că era circumcis, doctorul a intrat peste Solomon. A încercat să întreţină relaţii sexuale cu el, însă a fost respins. În acest context, doctorul a observat că tânărul Solomon era circumcis, dându-şi seama că era evreu.

Cu toate acestea, medicul nu a informat superiorii. Ştia că, la rândul său, Solomon le va spune comandanţilor că doctorul era gay, iar acest lucru cu siguranţă i-ar fi cauzat probleme. „Eu îi ştiam secretul, iar el îl ştia pe al meu. Ulterior, s-a comportat frumos cu mine şi m-a ajutat în diverse situaţii, însă a fost ucis.”, a povestit ulterior Solomon Perel.

În anul 1946, Solomon Perel a emigrat în Palestina, unde s-a alăturat forțelor de apărare israeliene. A luptat acolo în cadrul războiului de independență din anul 1948. A trăit în Israel timp de mai mulți ani, înainte de a se muta înapoi în Germania, în anii 1990.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Giovanni Falcone, magistratul anti-Mafia, care a fost ucis într-o explozie uriaşă

A devenit om de afaceri şi s-a căsătorit cu o tânără pe nume Dvora, împreună cu care a avut doi copii. Povestea de viață a lui Solomon Perel a fost prezentată în cartea sa autobiografică „Europa Europa” și în filmul cu același nume realizat în anul 1990, de către regizorul german Agnieszka Holland.

Solomon Perel a murit în data de 2 februarie 2023, la vârsta de 97 de ani. A rămas în istorie ca un simbol al supraviețuirii și al puterii de adaptare în fața persecuției naziste.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.