Deși nu ducem lipsă de întrebări complicate pe care să le punem despre Univers, uneori este distractiv să ne întoarcem la elementele de bază. În acest spirit, iată răspunsul la o întrebare pe care oamenii au pus-o de nenumărate ori pe internet: „Dacă nu există oxigen în spațiu, de ce Soarele este în flăcări?”
Soarele este în flăcări sau nu?
În primul rând, există oxigen molecular în spațiu, doar că nu este foarte mult. Acesta a fost găsit sub formă moleculară în câteva locuri, inclusiv în Nebuloasa Orion și în norul Rho Ophiuchi, precum și în galaxia numită Markarian 231. Chiar și în Nebuloasa Orion, acesta este rar și cu siguranță nu este motivul pentru care „Soarele arde”, pentru că, în realitate, nu arde. Soarele nu are nevoie de oxigen pentru a face acest lucru, întrucât ceea ce se întâmplă la nivelul Soarelui nu este o ardere chimică, ci o reacție fizică.
Pământul este singurul loc din sistemul nostru solar în care știm că există foc. De fapt, este singurul loc din Univers unde suntem siguri că există foc, și da, asta include stelele și Soarele.
Pentru a avea foc, este nevoie de oxigen atmosferic în formă liberă. Fără acesta, combustia pur și simplu nu poate avea loc, iar pentru o combustie susținută, experimentele arată că este necesar un volum atmosferic de aproximativ 16% O2. În ciuda faptului că este al treilea cel mai abundent element din Univers, după heliu și hidrogen, oxigenul molecular liber a fost găsit în abundență doar pe Pământ, unde atmosfera noastră are 21% oxigen.
Soarele este format din 91% hidrogen și 8,9% heliu în ceea ce privește numărul de atomi și aproximativ 70,6% hidrogen și 27,4% heliu ca masă. Dacă facem rapid calculele, vom observa că nu este suficient spațiu pentru ca oxigenul să fie prezent în această structură, cu atât mai puțin suficient pentru a întreține focul. În schimb, căldura și lumina sunt generate de fuziunea nucleară.
Soarele pare galben pe Pământ din cauza atmosferei noastre, care împrăștie lumina albastră mai mult decât celelalte culori. Astfel, rămâne mai multă lumină galbenă și roșie care ajunge la ochii noștri. În spațiu, Soarele arată alb, deoarece lumina sa nu este afectată de aer.
„Masa enormă a Soarelui este ținută laolaltă de atracția gravitațională, producând o presiune și o temperatură imense în centrul său. În miez, temperatura este de aproximativ 27 de milioane de grade Fahrenheit (15 milioane de grade Celsius), ceea ce este suficient pentru a susține fuziunea termonucleară. Acesta este un proces în care atomii se combină pentru a forma atomi mai mari și, în acest proces, eliberează cantități uluitoare de energie. Mai exact, în miezul Soarelui, atomii de hidrogen fuzionează pentru a produce heliu.”, explică NASA.[sursa]
Aşadar, aceasta este cea care produce căldura și lumina Soarelui. Dar dacă Soarele nu arde, iar spațiul este un vid, cum putem simți căldura Soarelui pe Pământ?
Având mai puține particule cu care să interacționeze în (aproape) vidul din spațiu, nu există suficientă materie pentru a o încălzi prin radiație. Căldura pe care o simțim pe Pământ nu este energia termică directă de la Soare, ci rezultatul radiației solare emise de Soare (lungimi de undă din spectrul electromagnetic, inclusiv lumina vizibilă) care interacționează cu particulele de pe Pământ.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: