În inima Renașterii italiene, o poveste de dragoste, intrigă și tragedie se desfășura în cadrul uneia dintre cele mai influente familii ale Europei. Isabella de’ Medici, născută la 31 august 1542 în Florența, era fiica lui Cosimo I de’ Medici, primul Mare Duce de Toscana, și a frumoasei Eleonora di Toledo.

Cu părul castaniu, ochii căprui și trăsături perfecte, Isabella era considerată cea mai fascinantă femeie din ilustra casă de’ Medici. Crescută în luxul renumitului Palazzo Vecchio și mai târziu al Palazzo Pitti, tânăra Isabella și-a petrecut o mare parte din copilărie la pitoreasca Villa di Castello.

Educată alături de cei zece frați și surori, inclusiv patru copii ilegitimi ai tatălui său, Isabella a excelat în literatură, istorie și arte, arătând o înclinație deosebită pentru muzică. Caracterul său viu și impulsiv a completat frumusețea ei remarcabilă, făcând-o să strălucească în societatea florentină.[sursa]

isabella de' medici

Isabella de’ Medici, logodită la doar 11 ani

La vârsta fragedă de 11 ani, Isabella a fost logodită cu Paolo Giordano Orsini, moștenitorul ducatului de Bracciano. Căsătoria lor, celebrată cinci ani mai târziu, a marcat începutul unei vieți de libertăți neobișnuite pentru o femeie a acelor timpuri, tatăl ei oferindu-i o independență rară. Paolo a plecat rapid din casa socrului său pentru a-și îndeplini îndatoririle la Bracciano. Însă Cosimo a hotărât să-și țină fiica alături de el și să păstreze zestrea de 50.000 de scudi pe care i-o oferise la nuntă în siguranță.

După moartea mamei sale, Isabella a preluat temporar rolul de primă doamnă a Florenței, navigând cu grație prin apele tulburi ale politicii și societății renascentiste. În ciuda unor dificultăți inițiale în a avea copii, suferind mai multe avorturi spontane până la vâsta de 20 de ani, Isabella a dat naștere unei fiice, Francesca Eleonora, în anul 1571, și unui fiu, Virginio, un an mai târziu.

• CITEŞTE ŞI:  Moartea lui Cristofor Columb şi mormântul fascinant al celui care a descoperit Lumea Nouă

Însă libertatea și farmecul Isabellei au dat naștere unor zvonuri scandaloase. O presupusă relație cu Troilo Orsini, vărul soțului ei, a alimentat speculațiile și gelozia în cercurile înalte ale societății florentine. Troilo a fost acuzat că a avut excesiv de multă grijă de frumoasa ducesă în timp ce Giordano era prins cu îndatoririle militare.

Un sfârşit învăluit în mister

Tragedia a lovit pe 16 iulie 1576. Isabella, în vârstă de doar 33 de ani, a fost găsită moartă la Vila Medici din Cerreto Guidi. Circumstanțele morții sale rămân învăluite în mister.

Paolo Giordano Orsini a găsit-o pe soţia sa prăbușită în genunchi, acest lucru indicând că murise cu doar câteva momente înainte. Versiunea oficială vorbește despre o moarte subită în timp ce tânăra își spăla părul, dar zvonurile persistente sugerează o crimă brutală orchestrată chiar de către soțul ei gelos.

Moartea Isabellei, a doua tragedie suspectă într-o vilă izolată a familiei de’ Medici în doar câteva zile, a șocat Florența. Verișoara Isabellei, Leonora, murise în urma unui „accident” similar cu doar câteva zile înainte.

Relatarea despre moartea subită a Isabellei nu a fost acceptată, iar ambasadorul Ercole Cortile a afirmat că avea dovezi că Isabella fusese strangulată în după-amiaza precedentă de către soțul ei, sub privirile mai multor servitori. Ancheta nu s-a desfăşurat aşa cum ar fi trebuit.

Teoriile abundă: de la gelozia soțului din cauza relaţiei apropiate pe care Isabella o avea cu vărul acestuia, la o posibilă conspirație implicându-l chiar pe fratele Isabellei, ducele Francesco.

Publicitate

Isabella de’ Medici își doarme somnul de veci în capela familiei din Biserica San Lorenzo din Florența, lăsând în urmă o poveste ce continuă să fascineze istoricii și să captiveze imaginația publicului. Viața ei scurtă, dar intensă, oglindește complexitatea și pericolele vieții unei femei puternice în Italia Renașterii, unde pasiunea, puterea și intriga se împleteau într-un dans periculos și adesea fatal.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: