Bernadette Soubirous, cunoscută mai bine ca Sfânta Bernadette, s-a născut pe 7 ianuarie 1844, în localitatea Lourdes, din Franţa. Aceasta a fost prima dintre cei şase copii ai părinţilor Francisc şi Luisa Castérot.

Era o copilă cu o sănătate şubredă. Suferea de astm, iar pe timpul epidemiei din anul 1854 s-a îmbolnăvit şi de holeră. Tatăl ei, Francisc, era morar, însă mai puţin priceput în afaceri. Din acest motiv, familia sa a devenit din ce în ce mai săracă, ajungând să trăiască în demisolul unei case dărăpănate.

Bernadette nu a făcut prea multă şcoală şi era considerată de ceilalţi o ignorantă. Nu primise încă prima Sfântă Împărtăşanie, când, în anul 1858, viaţa sa, foarte normală de altfel, s-a schimbat total în urma apariţiilor Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.

În anul 1858, între 11 februarie şi 16 iulie, Bernadette, care avea doar 14 ani pe atunci, susţinea că a avut mai multe viziuni în care a văzut o „doamnă tânără şi frumoasă”.

Acea „Doamnă”, după cum a relatat Bernadette, era cam de înălţimea ei, îmbrăcată în alb şi încinsă cu o panglică azurie. În mână ţinea un rozariu. Aceste apariţii au avut loc lângă grota Massabielle, de lângă pârâul Gave, situată în apropierea localităţii Lourdes.[sursa]

sf bernadette
Bernadette Soubirous

La început a fost considerată nebună

Apariţiile Fecioarei Maria în faţa tinerei Bernadette au continuat în perioada următoare.

La început, atât Biserica cât şi autorităţile civile au considerat-o pe Bernadette ca fiind o fată simplă şi ignorantă, care suferea din cauza halucinaţiilor. Practic, au considerat-o nebună şi mulţi credeau că trebuie internată într-un azil.

• CITEŞTE ŞI:  De ce miroase sconcsul atât de urât? Explicaţia ştiinţifică

Cu toate acestea, prin sinceritatea sa, a reuşit să-i convingă chiar şi pe cei mai sceptici că spune adevărul şi că, într-adevăr, Fecioara Maria i s-a arătat.

Tânăra s-a călugărit și a continuat să aibă viziuni despre Maica Domnului. Acest fapt a atras numeroși pelerini din întreaga lume.

Bernadette a început să se simtă stânjenită de publicitatea pe care o căpătase. Refuza să accepte bani sau daruri de la persoanele care veneau să o viziteze. Vorbea foarte rar despre apariţii şi nu amintea niciodată despre acest subiect din proprie iniţiativă.

Mai mult decât atât, tânăra nu accepta ideea că ar avea puteri paranormale. Din acest motiv nu voia să-şi pună mâinile asupra bolnavilor, în speranţă de vindecare. Pentru o perioadă de timp a atins rozariile celor care o vizitau şi îi cereau acest lucru. Dar, ascultând de sfatul confesorului său, a încetat să mai facă şi acest lucru.

Publicitate

Moartea şi sfinţenia

Sănătatea sa s-a degradat în fiecare an. Astmul se înrăutăţea, iar tuberculoza osoasă îi provoca mari suferinţe. A suportat toate aceste chinuri cu resemnare şi răbdare, însă a murit în data de 16 aprilie 1879, la vârsta de 35 de ani, având un rozariu în mână, pe care îl ţinea strâns.

În anul 1909, trupul călugăriței a fost exhumat, în prezenţa postulatorilor cauzei de sfințenie, a doi medici și unei asistente medicale. Cei prezenți au constatat că, deși crucifixul și rozariul pe care le ținea în mână erau oxidate, corpul sfintei Bernadette era încă nedescompus.

Biserica a exhumat din nou corpul în anul 1919. Doctorul Comte, cel care făcut examinarea, a remarcat: “Trupul este practic mumificat, acoperit cu straturi de mucegai și un strat destul de notabil de săruri, care par a fi săruri de calciu… Pielea a dispărut în unele locuri, dar este încă prezentă în majoritatea părților corpului”

sf bernadette

În anul 1925, reprezentanții bisericii catolice au exhumat trupul pentru a treia oară. De această dată, trupul călugăriţei a fost așezat într-un relicvariu de aur și cristal, şi expus în Capela Sfintei Bernadette din Nevers.

• CITEŞTE ŞI:  Vasile Lucaciu, preotul trimis după gratii pentru că a luptat pentru independenţa Transilvaniei

“Aș fi vrut să deschid partea stângă a toracelui pentru a lua coastele ca relicve și apoi să scot inima care sunt sigur că trebuie să fi fost întreagă, dar cum maica superioară și-a exprimat dorința ca inima sfintei să fie ținută laolaltă cu tot trupul, am renunțat la idee. Ceea ce m-a frapat în timpul acestei examinări a fost starea de conservare perfectă a scheletului, a țesuturilor fibroase ale mușchilor (încă supli și fermi), a ligamentelor și a pielii. Le-am atras atenția celor prezenți că acesta nu pare a fi un fenomen natural.”,  a arătat doctorul Comte, în raportul procedurii de exhumare.

Bernadette a fost declarat binecuvântată de Papa Pius al XI-lea pe 14 iunie 1921. Ulterior, 22 de ani mai târziu, a fost canonizată de către Papa Pius al XI-lea, devenind sfântă a Bisericii Catolice.

În prezent, oraşul Lourdes este cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume. Peste cinci milioane de pelerini vizitează localitatea în fiecare an.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

1 COMENTARIU

  1. Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.