Acasă General Dezbatere Să discutăm despre ce se întâmplă în mod real în Gara de...

Să discutăm despre ce se întâmplă în mod real în Gara de Nord

4560
13

gara_de_nord_04_585f505dcc_54523100Episodul în care un aşa zis taximetrist m-a întâmpinat prietenos în Gara de Nord pentru a mă duce unde voiam să ajung cu maşina lui personală, m-a pus pe gânduri, aşa că de-a lungul timpului am tot dat târcoale pe acolo pentru a mă familiariza cu fenomenele ce au loc în zonă. Vă spun, inclusiv celor care ştiu, situaţia este MULT MAI JALNICĂ decât vă imaginaţi!

Despre “taximetrişti”…

Cei care călătoriţi cu trenul spre sau din Bucureşti, ştiţi că peroanele sunt pline de oameni care rostesc prietenos “Taxi?”. Aceşti oameni, cu feţe de bişniţari şi, uneori, de oameni serioşi care nu ar face asta în veci, sunt cu zecile (eu, de câte ori am stat la “supravegheat”, am numărat 19) şi nu sunt taximetrişti de nicio culoare! Dacă îi întrebi de la ce firmă sunt, îţi răspund că sunt particulari, repet, foarte prietenoşi, insistă cu tact, fără să întreacă măsura şi te întreabă unde mergi, iar dacă primeşte răspunsul, îţi dă preţul pe care îl ia un aparat de taximetrist. Probabil e convenabil pentru mulţi care, cred ei, nu au nimic de pierdut, şi acceptă. Din 32 de cazuri vizualizate de mine, nu mai puţin de 23 au fost de succes. Ce se întâmplă? Ei consumă aproximativ la fel de mult carburant cât ar consuma şi un taxi şi taxează la fel. Ce nu fac ei, însă: nu plătesc taxe, nu plătesc angajaţi, nu dau bani pe atestate de taximetrist etc.
În Gara de Nord sunt bannere mari cât casa care conţin săgeţi ce te direcţionează către coloane, adică acolo unde găseşti taximetre sigure.

Despre “oamenii cu parcarea”, “parcagii” sau, cum îmi place mie să le spun, “Dă-mi-c-am-cheie”…

13_parcagii_RzV_4180e81893Cine sunt ei? Oriunde parchezi în jurul Gării de Nord, dai de ei. Te ajută, îţi arată cum să parchezi, chiar dacă nu ai nevoie, te obligă să ai nevoie, îşi dau interesul. Unii scuipă seminţe, alţii scuipă seminţe şi au şi veste reflectorizante, toţi au acelaşi scop în viaţă: bani degeaba! Este foarte, foarte simplu. Pe cât sunt de inculţi, (cea mai tare:“trenele are întârziere mai toate”) pe atât de bine joacă la capitolul psihologic: insistă să pară oameni de treabă care sar în ajutorul tău, deşi nu ai nevoie, lasă impresia că îţi va păzi maşina şi, involuntar, ai senzaţia că dacă nu laşi un amărât de leu, o să-ţi facă ceva la maşină. Deşi asta nu se va întâmpla! Pentru că ei sunt tot acolo, ăla e locul lor, nu-şi permit să dispară! Logic, nu? Dar pentru un leu?!… Pentru un leu, da! Din 10 oameni care parchează în zona gării, 4 lasă un ban. Câţi oameni parchează zilnic în zona Gării de Nord? Foarte mulţi! Este vorba de bani mulţi, complet nemunciţi.

Exemplu:
Dă-mi-c-am-cheie: Trebuia să o laşi mai în spate că-ţi atinge bordura la bară…
Persoana (bărbat): Las-o că stă bine aşa… (se-ntoarce să-şi ia telefonul din maşină, încuie şi dă să plece)
Dă-mi-c-am-cheie: Când te-ntorci şefu’?
Persoana: (se întoarce) Cum?
Dă-mi-c-am-cheie: Când te-ntorci, zic?
Persoana: (îi dă un leu) În juma’ de oră!
Dă-mi-c-am-cheie: (rânjind) Oricum trenele are întârziere mai toate…

Curve la galatiSimplu, nu? La întrebarea “Când te-ntorci?”, omul s-a panicat în mod inconştient, considerând că pentru un leu nu merită riscul, altfel nu se explică!

Despre curve…

Este mereu o fată în faţa Gării de Nord, chiar la coloane, aceeaşi negreşit. Toată ziua pune întrebări. Nu am stat să urmăresc fenomenul, dar o vedeam mereu acolo, şi ştiu că o dată un colorat a urlat la ea “Unde ai umblat fă?” şi ea a zis “Am fost cu unu’, dar mi-a zis pe drum că are numa douăsute cin’zeci de mii!”. Ulterior a fost abordată de un poliţist care probabil a sancţionat-o. Ea zâmbea.

Despre ce ar trebui făcut…

Nu sunt probleme mici. Despre autorităţi nu merită să vorbim prea mult. Să ne gândim, fata aia primeşte zeci de amenzi pe care nu le va plăti niciodată, e o realitate! Iar să nu stea acolo nu o poate obliga nimeni, la fel şi-n cazul “Dă-mi-c-am-cuţit”… Sau cum ar fi să angajeze statul mai mulţi poliţişti pentru ca la fiecare sosire a unui tren, călătorii să fie escortaţi până la metrou, RATB sau taxi? Soluţia stă în atitudinea noastră. Dacă nimeni nu ar urca într-o maşină care nu e taxi, dar e folosită pe post de taxi, ăia nu ar mai sta acolo! Dacă nimeni nu ar da niciun ban “patronilor” de parcări, ăia s-ar căra de-acolo. Dacă toţi ar răspunde “Am, pleacă” la întrebările curvei, aia n-ar mai sta acolo. Nu sunt soluţii sigure, dar par cele mai logice, nu? E atât de greu?

Dacă eşti de acord, dă un share sau un like, pentru ca toată lumea să vadă situaţia din Gara de Nord exact aşa cum este! Mulţumesc!

13 COMENTARII

  1. pe taximetristi si pe curve le poti evita simplu printr-un refuz sau pur si simplu ocolindu-i dar in cazul parcagiilor nu stiu daca tu te-ai risca sa iti gasesti masina zgariata sau chiar lovita de un astfel de individ. Din acest motiv majoritatea prefera sa lase un leu pentru a evita astfel de probleme

  2. cel mai indicat daca nu ai bagaje este sa mergi 2 strazi si ei un taxi care asteapta ! despre curve – NU LUATI ca luati boli, iar parcagii nu au leac ! Hai Romania ca poate vine si politia dar mai ales plata amenzilor !

  3. Articolul se termina intr-o nota stupida. Reiese ca tot eu cetateanul ar trebui sa scap tara de jigodii. Politia, CFR, primaria Bucuresti nu au nicio responsabilitate, nu. Ei saracii se ocupa cu luat spagi de la taximetristi, parcagii, mafie si curve. Saracii!!! Ce a dracu e cetateanu domle, nu se ia de gat cu mafia pe strada, nu face ordine, nu se bate cu mafia pe care o ocroteste Politia sau Primaria. Daca puteam opta intre stat si mafie plateam de mult impozitul mafiei. Are servicii de protectie mai bune si face ordine mai eficient.

  4. A mai apărut o nouă ocupație în gară și anume „oamenii binevoitori” care îți iau bagajele din mână și te urcă în tren ca ulterior (preferabil înainte de a lăsa bagajele) îți percep o „mică taxă” cum ar fi 5 lei…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here