Uneori, atunci când se întâmplă lucruri a căror şansă de reuşită este scăzută, sau când avem parte de un noroc neaşteptat, folosim expresia „s-au aliniat planetele”. Dar în realitate s-au aliniat vreodată toate planetele din sistemul solar?

Cele opt planete ale sistemului solar nu vor fi niciodată cu adevărat în linie dreaptă, dar se pot apropia de ea, conform calculelor unor matematicieni şi astronomi.

Pe măsură ce planetele din sistemul solar se deplasează în jurul Soarelui, uneori câteva dintre ele par să se alinieze pe cer. Dar s-au aliniat vreodată cu adevărat toate cele opt planete? Răspunsul depinde de cât de generos sunteți cu definiția termenului „aliniere” pentru planetele sistemului solar: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Pentru început, orbitele planetelor sunt toate înclinate în grade diferite față de ecuatorul solar. Acest lucru înseamnă că, atunci când planetele par să se alinieze pe cer, în realitate, probabil că nu sunt poziționate în linie dreaptă în spațiul 3D, a declarat Arthur Kosowsky, astrofizician la Universitatea din Pittsburgh.[sursa]

S-au aliniat vreodată toate planetele
Matematicienii şi astronomii au încercat să afle dacă s-au aliniat vreodată toate planetele cu adevărat

„Conceptul de aliniere planetară se referă mai degrabă la aspectul vizual din perspectiva noastră de pe Pământ decât la orice aliniere fizică semnificativă în spațiu.”, a declarat Nikhita Madhanpall, astrofizician la Universitatea Wits din Africa de Sud.

O conjuncție planetară are loc atunci când două sau mai multe planete apar apropiate din perspectiva noastră de pe Pământ. Este important de reținut că planetele nu sunt niciodată de fapt apropiate. Chiar și atunci când două planete par aliniate pentru o persoană de pe Pământ, ele sunt încă extrem de îndepărtate în spațiu, conform The Planetary Society.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Voyager 1 a reînceput să trimită date științifice către NASA, după o defecțiune de 6 luni

Definiția a cât de aproape pot părea planetele pentru a fi considerate aliniate nu este bine definită, a declarat Wayne Barkhouse, astrofizician la Universitatea din Dakota de Nord. Orice astfel de definiție ar implica „grade sexagesimale”, modul în care astronomii măsoară distanța aparentă dintre două obiecte cerești de pe cer.

Dacă ați măsura distanța în jurul cercului întregului orizont, aceasta ar fi egală cu 360 de grade. Pentru a vă da o idee despre enormitatea orizontului, luna plină apare cu doar o jumătate de grad în diametru, potrivit Observatorului Las Cumbres din Goleta, California.[sursa]

S-au aliniat vreodată toate planetele din sistemul nostru solar?

În cartea „Mathematical Astronomy Morsels” (Willmann-Bell, 1997), Jean Meeus, un meteorolog belgian și astronom amator, a calculat că cele mai apropiate trei planete – Mercur, Venus și Pământul – „se aliniază în medie la 3,6 grade la fiecare 39,6 ani”.

Alinierea mai multor planete necesită foarte mult timp. Potrivit lui Jean Meeus, „toate cele opt planete se vor alinia la o distanță de 3,6 grade, de exemplu, la fiecare 396 de miliarde de ani.

„Asta înseamnă că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și nu se va întâmpla, deoarece Soarele se va transforma într-o pitică albă în aproximativ 6 miliarde de ani de acum încolo. În timpul acestui proces, Soarele va deveni o gigantă roșie și se va extinde în mărime pentru a-i înghiți atât pe Mercur, cât și pe Venus și, probabil, și Pământul. Astfel, în sistemul nostru solar vor rămâne doar cinci planete.”, a declarat Wayne Barkhouse referindu-se la calculul de mai sus.

Publicitate

Șansele sunt mai mici ca toate cele opt planete să se alinieze la 1 grad pe cer. „Potrivit lui Meeus, acest lucru se va întâmpla, în medie, la fiecare 13,4 trilioane de ani., a mai spus astrofizicianul Wayne Barkhouse. În comparație, Universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani. Aşadar, alinierea perfectă a tuturor planetelor din sistemul solar este un eveniment atât de rar, încât nici măcar Universul, în toată existenţa sa, nu l-a observat.

• CITEŞTE ŞI:  Jon Brower Minnoch, cel mai gras om din istorie, care a slăbit 419 kilograme

Dacă se consideră că cele opt planete se aliniază dacă se află în aceeași porțiune de cer cu o lățime de 180 de grade, următoarea dată când se va întâmpla acest lucru va fi 6 mai 2492, potrivit lui Christopher Baird, profesor asociat de fizică la Universitatea West Texas A&M.

Ultima dată când cele opt planete au fost grupate la o distanță de 30 de grade a fost la 1 ianuarie 1665, iar următoarea dată va fi la 20 martie 2673, potrivit datelor furnizate de Observatorul Solar Național de la Sacramento Peak, California.[sursa]

Astrofizicianul Nikhita Madhanpall a precizat că alinierile planetare nu au practic niciun efect fizic semnificativ asupra Pământului.

„Singurul impact asupra vieții de pe Pământ în timpul unei alinieri este minunatul spectacol vizibil pe cer. Nu există niciun pericol de cutremure intensificate sau ceva de genul acesta. Schimbarea forței gravitaționale pe care o va resimți Pământul din cauza oricărei alinieri planetare este neglijabilă.”, a mai adăugat Wayne Barkhouse.

Aşadar, data viitoare când veţi folosi expresia „s-au aliniat planetele”, pentru a exprima norocul de care aveţi parte, să vă amintiţi cât de rar este de fapt acest eveniment cosmic.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: