Rotația nucleului interior al Pământului chiar a încetinit, a confirmat un nou studiu, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la ceea ce se întâmplă în centrul planetei noastre și la modul în care am putea fi afectați.

Studiul a fost realizat de o echipă de la Universitatea din California de Sud (USC). Cercetătorii care au ajuns la această concluzie consideră că această modificare a rotației nucleului ar putea schimba durata zilelor noastre, chiar dacă doar cu câteva fracțiuni de secundă, astfel că nu va trebui să vă resetați ceasurile încă.

„Când am văzut prima dată seismogramele care sugerau această schimbare, am rămas perplex. Dar când am găsit alte două duzini de observații care semnalau același tipar, rezultatul a fost inevitabil.”, a spus cercetătorul în științele Pământului John Vidale de la USC.

„Nucleul interior încetinise pentru prima dată în multe decenii. Alți oameni de știință au susținut recent modele similare și diferite, dar ultimul nostru studiu oferă cea mai convingătoare rezoluție.”, continuă aceştia.

Nucleul interior al Pământului este o minge de fier și nichel foarte fierbinte și foarte densă, despre care se crede că are aproximativ două treimi din dimensiunea Lunii. Situat la peste 4.800 de kilometri sub picioarele noastre, este departe de a fi un obiect ușor de studiat, deși cunoașterea caracteristicilor sale ne-ar putea învăța multe despre istoria planetei noastre.[sursa]

Rotația nucleului interior al Pământului
Rotația nucleului interior al Pământului a suferit modificări în ultimele decenii

Rotația nucleului interior al Pământului a fost studiată o perioadă îndelungată

În acest studiu, Vidale și colegii săi au analizat datele de la 121 de cutremure repetate înregistrate între anii 1991 și 2023 în jurul insulelor Sandwich de Sud din Atlanticul de Sud. Cercetătorii au adăugat, de asemenea, date de la mai multe teste nucleare. Fiecare dintre aceste evenimente a provocat reverberații semnificative în întreaga planetă.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  David Vetter: Povestea cumplită a copilului care a trăit într-un balon timp de 12 ani

Prin urmărirea modului în care aceste unde se accelerează, încetinesc și interacționează, cercetătorii pot estima poziția și mișcarea nucleului interior.

Echipa de cercetare sugerează că mișcarea aparentă spre înapoi a nucleului în raport cu suprafața, care pare să fi început în jurul anului 2010, se poate datora mișcării constante a nucleului exterior de fier lichid care generează câmpul magnetic al Pământului sau atracției forțelor gravitaționale.

Cât despre ceea ce înseamnă acest lucru: nu prea știm. Schimbările de viteză, inversările și oscilațiile din nucleul interior nu sunt neobișnuite, așa că nu există niciun indiciu că vom avea parte de un dezastru apocaliptic, cum am putea vedea într-un film SF. S-ar putea să experimentăm ușoare schimbări ale duratei zilelor și nopților, dar numai foarte ușoare.

„[Ar fi] foarte greu de observat, de ordinul unei miimi de secundă, aproape pierdute în zgomotul oceanelor și al atmosferei în mișcare.”, spune Vidale.

Ceea ce putem spune cu siguranță este că studiul contribuie la înțelegerea noastră a misterelor adâncurilor geologice, iar rotirea nucleului interior al Pământului este un aspect pe care oamenii de știință vor continua să îl urmărească îndeaproape.

Publicitate

„Dansul nucleului interior ar putea fi chiar mai animat decât știm până acum.”, a mai spus Vidale.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: