Nu degeaba se spune că prostituţia este cea mai veche meserie din lume.

Există de mii de ani şi încă se practică cu succes şi în zilele noastre. Dacă unii oameni cu principii mai sofisticate nu acceptă această meserie, alţii o apreciază din plin.

Însă, de-a lungul istoriei, această meserie nu a fost numai despre femei uşoare. Au existat prostituate celebre care chiar au influenţat luarea unor decizii importante în istorie.

10 prostituate celebre şi poveştile lor

#10. Rahab

rahab biblie

Rahab a fost, potrivit cărții lui Iosua, o femeie care locuia în orașul Ierihon din Țara Făgăduinței și care i-a ajutat pe israeliți să ocupe orașul prin trădarea propriului ei popor.

Da, ştiu că este un lucru cel puţin curios ca o astfel de femeie să fie menţionată în Biblie.

Rahab deţinea un han, fiind descrisă în carte drept „femeie prostituată”. Nu era neobișnuit ca un han și un bordel să funcționeze în aceeași clădire.

În Noul Testament, Rahab este lăudată atât ca un exemplu de sfântă care a dovedit credință, cât și ca o persoană dreaptă care a săvârșit fapte bune.

Potrivit cărții lui Iosua, atunci când evreii s-au așezat în Sitim din valea Iordanului, vizavi de Ierihon, și se pregăteau să traverseze râul, Iosua a trimis doi spioni să se informeze cu privire la puterea militară a orașului Ierihon.

Spionii au rămas în casa lui Rahab, care era construită chiar în zidul cetății. Soldații trimiși să captureze iscoadele i-au cerut lui Rahab să-i scoată din casă, dar femeia i-a ascuns în schimb sub mănunchiurile de in aflate pe acoperișul casei.

Aceasta i-a fost şi salvarea, întrucât, după căderea Ierihonului, Rahab și familia ei au fost cruțați potrivit promisiunii iscoadelor și au fost incluși în rândul poporului evreu.

#9. Phryne

phryne atena

Phryne a fost o curtezană din Grecia Antică, celebră pentru frumusețea corpului ei.

Publicitate

A servit drept model marelui sculptor Praxitele pentru statuia zeiței Afrodita.

De la Praxitele nu au rămas statui originale ale Afroditei. S-a păstrat numai o copie de pe timpul roman a celebrei statui Afrodita din Cnidos, care și așa este impresionantă prin gingășia și grația ei.

Phryne era o adevărată starletă a nopţii în Atena, fiind una dintre cele mai dorite femei ale vremii. În urma unei petreceri, împreună cu mai mulţi tineri, a participat la mutilarea unor statui ale lui Hermes de pe străzile Atenei, faptă ce era prevăzută cu pedeapsa cu moartea.

• CITEŞTE ŞI:  De ce în trecut oamenii arătau mai bătrâni decât arată cei de aceeaşi vârstă în prezent? Cum arăta un om de 39 de ani în 1964

Phryne a fost apărată de faimosul orator Hyperides și achitată numai grație frumuseții ei deosebite.

Fiind dezgolită în timpul procesului, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi omorâtă o „profetă a frumuseţii, trimisă în lume de zeiţa Afrodita”.

#8. Thais

thais alexandru macedon

Thais este un exemplu perfect pentru cei care nu cred că frumuseţea te poate aduce într-o poziţie de putere. Mai ales când cel căruia îi suceşti minţile este nimeni altul decât Alexadru cel Mare.

Thais era o hetaira, un tip de prostituată din Grecia antică diferit de pornai. Spre deosebire de pornai, femei care aveau relaţii cu tot felul de clienţi, hetaira avea un număr limitat de clienţi selecţi. Erau femei educate, care, pe lângă plăcerile carnale, ofereau şi companie intelectuală.

Astfel, Thais a ajuns să-l însoţească pe Alexandru cel Mare în multe dintre campaniile sale militare, inclusiv în cea din oraşul persan Persepolis.

De fapt, Thais a susţinut incendierea cetăţii Persepolis, aruncând, simbolic, chiar ea o torţă în timpul atacului. Aceasta a fost o răzbunare faţă de regele persan Xerxes, pentru distrugerea anterioară a Acropolisului din Atena.

#7. Yu Xuanji

yu xianji

Xy Xianji a trăit între anii 844-868 d. Hr, în oraşul Chang’an şi s-a remarcat pentru frumuseţea şi inteligenţa sa. A devenit cunoscută pentru poemele sale emoţionante, pline de sentimente.

Cele mai multe dintre scrierile sale s-au pierdut în timp, dar au fost recuperate în jur de 50 de poezii.

Încă de la o vârstă fragedă, Yu Xuanji a trăit în Cartierul Plăcerilor şi la 16 ani a devenit amanta lui Li Yi, un personaj influent şi foarte bogat.

Soţia legitimă a acestuia a devenit foarte geloasă şi în urma presiunilor ei, bărbatul a părăsit-o pe Yu în munţi. Ea a trăit singură o perioadă, apoi s-a întors pe jos, fără bani, pana în Chang’an. Din nou, ea s-a întreţinut din prostituţie până când a devenit „preoteasă taoistă”.

Aceasta nu avea nimic pios în menire şi, cel mai probabil, Yu trebuia să „ţină companie” vizitatorilor. În tot acest timp, ea îşi bănuia menajera că are o aventură cu iubitul său.

Din gelozie, a bătut-o pe femeie până la moarte, apoi a îngropat-o în mod neglijent în gradină.

Mirosul a dat-o însă de gol şi a fost executată prin decapitare, la doar 26 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Pandora şi Cutia Pandorei: originea relelor lumii

#6. Sally Salisbury

Sally Salisbury prostituate faimoase

Pe numele său real, Sarah Pridden a fost una dintre cele mai cunoscute prostituate din Londra secolului al XVIII-lea.

Încă de la vârsta de 14 ani era vestită pentru serviciile pe care le oferea diverşilor aristocraţi sau lorzi.

Banii au început să curgă de la bărbaţii înstăriţi care o frecventau. Însă, din cauza temperamentului său vulcanic, aceştia nu rămâneau prea mult timp în viaţa ei.

În anul 1723, Sally a avut un conflict aprins cu unul dintre clientii ei fideli, John Finch, fiul unui lord englez. L-a înjunghiat pe acesta cu un cuţit de pâine.

Deşi rănile nu au fost foarte grave, iar bărbatul a iertat-o, Sally a fost condamnată la un an de închisoare. Femeia s-a stins în ultimele luni ale sentinţei din cauza unei boli, cel mai probabil fiind vorba despre sifilis.

#5. Veronica Franco

Veronica Franco prostituate faimoase

Veronica Franco a fost cea mai celebră curtezană care a trăit in Veneţia si care a avut o educaţie frumoasă, primită de la mama ei.

Iniţial, Veronica se măritase cu un doctor, însă căsnicia nu s-a terminat prea bine. Ulterior, folosind din plin frumuseţea şi carisma, a început să cucerească bărbaţi celebri din Venetia, pe care îi înnebunea cu farmecul său.

Aceasta a publicat numeroase volume de poezie. De asemenea, Veronica a pus şi bazele unei asociaţii care acorda sprijin curtezanelor, dar şi copiilor lor.

Cea mai cunoscută relaţie a Veronicăi Franco a fost cea cu  regele Franţei, Henric al III-lea.

#4. Barbara Payton

barbara payton prostituate celebre

Revenind în vremuri mai apropiate de prezent, trebuie s-o menţionăm pe frumoasa Barbara Payton.

Barbara părea să aibă o carieră promiţătoare ca actriţă şi model în anii ’50. Regizorii de la Hollywood o plăteau pe frumoasa blondă cu peste 10.000 de dolari pe săptămână.

Aceştia au devenit din ce în ce mai sceptici în privinţa sa din cauza stilului ei de viaţă şi a numeroaselor aventuri amoroase pe care le avea cu bărbaţi însuraţi.

Barbara a început să consume din ce în ce mai mult alcool şi să petreacă până în zori. În aceasta perioadă, Barbara a încercat să se sinucidă în câteva rânduri cu pastile.

Viaţa sa a mers din rău în mai rău şi, ramasă fără slujbă, a început să practice prostituţia. Întrucât era mai mult beată decât trează, a rămas fără clienţi şi a ajuns într-un final să doarmă pe stradă.

• CITEŞTE ŞI:  Tăblița de Smarald: secretele sale despre Univers şi originile hermeticii

În anul 1967, Barbara s-a întors în casa parintească, dar s-a stins din viaţă la doar 39 de ani în urma unei insuficienţe hepatice.

#3. Madame du Barry

Madame du Barry prostitutie

Jeanne Becu, cunoscută sub titulatura de Madame du Barry, a fost amanta oficială a lui Ludovic al XV-lea. Jeanne a practicat postituţia în Paris, iar printre clienţii ei s-au aflat aristocraţi de rang înallt.

Într-un singur an, a reuşit să facă un salt impresionant de la stradă la înalta societate.

Madame du Barry a ajuns să treacă şi prin patul unui monarh de la Versailles. După moartea acestuia, Madame du Barry este nevoită să se retragă la mănăstire.

A murit în anul 1793, după ce, în timpul Marii Revoluţii Franceze, a fost condamnată şi ucisă cu ghilotina.

#2. Mary Boleyn

mary boleyn

Mary Boleyn este sora mult mai cunoscutei Anne Boleyn, regină a Angliei, soţia regelui Henric al VIII-lea.

Mary Boleyn a fost o damă de curte, însă stăpânea la perfecţie arta seducţiei, fiind una dintre cele mai celebre prostituate din istorie.

A reuşit să obţină tot felul de favoruri şi informaţii importante în schimbul serviciilor sale amoroase. A ajuns, în acelaşi timp, atât amanta regelui Angliei cât şi a regelui Franţei.

După ce Anne Boleyn a fost decapitată, Mary a intrat în obscuritate, retrăgându-se în Franţa.

Printre descendenţii săi se numără persoane faimoase precum Charles Darwin şi Cahterine, Ducesa de Cambridge.

#1. Împărăteasa Theodora

Teodora a fost împărăteasă a Imperiului Bizantin şi este sfântă a Bisericii Ortodoxe Estice. Cu toate acestea, se regăseşte în această listă cu prostituate celebre.

imparateasa teodora

În copilărie a lucrat ca prostituată prin bordelurile ieftine din Constantinopol lucrând şi ca dansatoare de circ. Ulterior devine actriţă, iar la vârsta de 20 de ani a reuşit să fugă din mâinile amantului ei abuziv şi s-a convertit la creştinism.

Teodora l-a cunoscut pe împăratul Iustinian I cu care se căsătoreşte, fiind cea mai mare confidentă a împăratului. Aceasta l-a folosit pentru a-şi atinge scopurile personale.

Pe de altă parte, Teodora a fost una dintre cele mai puternice femei din perioada Evului Mediu.

A controlat afacerile externe ale Imperiului şi a luptat pentru drepturile femeilor, îmbunătăţind procesul divorţului.

Publicitate
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele