Realizată în fildeș și considerată a fi primul cal sculptat din istorie, sau cel puțin cel mai vechi de acest tip descoperit până acum, figurina a fost creată în timpul Paleoliticului Superior.

Numele: Calul Vogelherd

Cel mai vechi cal sculptat descoperit vreodată

Ce este: Considerată cea mai veche sculptură în formă de cal cunoscută, realizată de oamenii moderni din punct de vedere anatomic (Homo sapiens), această figurină în formă de cal este sculptată în fildeș de mamut. Artefactul de mărimea unei palme măsoară aproximativ 2,5 centimetri înălțime și 4,8 cm lungime și include detalii precum gura, nările, ochii și coama, sculptate cu mare atenţie.

Deși capul calului din fildeș este complet, toate cele patru picioare ale sale au fost rupte. Arheologii cred că sculptura înfățișează un armăsar, potrivit Fundației Bradshaw, care se întreabă: „Este acesta un armăsar care încearcă să impresioneze o iapă sau un cal care se arcuiește și lovește cu piciorul în spate împotriva unui prădător?”.[sursa]

Cel mai vechi cal sculptat descoperit până în prezent

Unde a fost găsită: Peștera Vogelherd din sudul Germaniei

Când a fost realizată: Cu aproximativ 32.000-35.000 de ani în urmă, în timpul Paleoliticului Superior timpuriu.

Ce ne spune despre trecut: Peștera în care a fost descoperită figurina a fost un loc de adunare pentru aurignacieni, un grup din Paleoliticul Superior al cărui popor a trăit între 43.000 și 35.000 de ani în urmă. Deoarece prezența lor se suprapune pentru scurt timp cu cea a neanderthalienilor în această parte a Europei, arheologii cred că cele două grupuri au coexistat probabil, potrivit Ministerului francez al Culturii.

• CITEŞTE ŞI:  Mecanismul de la Antikythera - calculatorul vechi de 2.100 de ani, descifrat de cercetători

Poporul aurignacian era poate cel mai bine cunoscut pentru că erau vânători-culegători pricepuți, după cum reiese din abilitatea lor de a confecționa unelte din piatră, cum ar fi lame și vârfuri ascuţite. Sute de astfel de obiecte au fost găsite în interiorul peșterii, precum și numeroase oase de animale și piese din fildeș, inclusiv mărgele pictate în roșu cu ocru.

Este probabil ca grupul să fi folosit acest spațiu pentru procesarea cărnii, potrivit Societății de Paleoantropologie. De exemplu, cercetătorii care au analizat oase de animale vechi de aproximativ 32.000 de ani din Peștera Vogelherd au găsit în principal resturi de reni (Rangifer tarandus) și cai (Equus ferus), ceea ce indică faptul că grupurile aurignaciene vânau și mâncau aceste animale, precum și că au creat opere de artă care le reprezentau, potrivit unui studiu publicat în Journal of Human Evolution.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: