Deşi a funcţionat numai câteva zeci de ani, închisoarea Alcatraz este cel mai renumit loc de detenţie din lume, încă şi în zilele noastre. Acest renume se datorează atât condiţiilor grele la care erau supuşi deţinuţii, dar mai ales faptului că nimeni nu a reuşit să scape cu viaţă din Alcatraz.

Deschisă în anul 1933 ca închisoare federală, „Stânca”, aşa cum mai era numită, a găzduit cei mai periculoşi criminali ai acelor vremuri, fie că vorbim de ucigaşi sau de minţi diabolice care au făcut averi în perioada Prohibiţiei şi a Marii Crize Economice.

Printre deţinuţii celebri care au fost închişi la Alcatraz se numără Al Capone, Machine-Gun Kelly, Doc Barker sau Robert Franklin Stroud, cunoscut ca „Omul păsărilor de la Alcatraz”.

Istoria închisorii Alcatraz

Exploratorul spaniol Juan Manuel de Ayala a descoperit insula în anul 1775. Numele acesteia provine de la “Isla de los Alcatraces”, care înseamnă Insula Pelicanilor, păsări care populau insula pe atunci.

Închisoarea Alcatraz

În anul 1847, guvernatorul Californiei a achiziţionat în numele SUA insula Alcatraz, plătind Mexicului suma de 5.000$.

În anul 1848, în urma Războiului mexico-american, California a revenit Statelor Unite ale Americii, împreună cu insula Alcatraz, aflată în Golful San Francisco.

În anul 1854, a fost construit farul care semnalizează insula, iar în anul 1859 a fost finalizată o fortăreaţă, destinată încarcerării prizonierilor militari.[sursa]

Au fost montate 100 de tunuri de-a lungul coastelor insulei, pentru a respinge eventualele atacuri din zona golfului. Acestea nu au fost folosite vreodată.

Timp de mai bine de 70 de ani, „Stânca” a fost o închisoare militară. Soldaţi din ambele tabere ale Războiului Civil American au fost încarceraţi între zidurile faimoasei închisori. Dezertările şi mişcările disidente erau principalele cauze pentru încarcerare.

• CITEŞTE ŞI:  Ar putea dura 400.000 de ani până când omenirea va contacta civilizaţiile extraterestre, conform unor studii

Tot soldaţii au fost cei care au construit clădirea închisorii care încă mai există şi astăzi pe insulă.

Între anii 1909-1911, armata a ridicat un nou corp, iar deţinuţii şi-au construit propriile celule.[Mai multe informaţii despre Alcatraz]

Publicitate

Închisoare federală

În anul 1933, Biroul Federal al Închisorilor din SUA a preluat administrarea închisorii Alcatraz. În scurt timp, a devenit un loc de detenţie înfricoşător.

Primul director al închisorii a fost James A. Johnston. Acesta a activat între anii 1934-1948, introducând un sistem disciplinar strict.

Între primii deţinuţi ai închisorii s-a numărat şi celebrul Al Capone, care nu a primit un tratament special de detenţie.

În cei 29 de ani în care a funcţionat (1934-1963), 36 de deţinuţi au încercat să evadeze din Alcatraz. Oficial, niciunul nu a reuşit să scape cu viaţă, însă 5 dintre ei nu au fost găsiţi niciodată.

Guvernul federal a decis că este mai eficient din punct de vedere al costurilor să închidă închisoarea de pe insulă şi să construiască un nou loc de detenţie. Pe 21 martie 1963, închisoarea Alcatraz a fost închisă.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele