Prințesa Khutulun a fost o nobilă mongolă remarcabilă, care a trăit la finalul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea. A fost nepoata marelui Kublai Khan și fiica lui Kaidu, liderul tribului Chagatai. Khutulun s-a născut în jurul anului 1260 și a fost o luptătoare talentată, fiind recunoscută pentru abilitățile sale în luptă și în sport.

Khutulun era cunoscută pentru că a participat în lupte alături de tatăl ei și pentru că a fost o maestră în lupta corp la corp, în special în luptele tradiționale mongole. De asemenea, era extrem de pricepută în ceea ce privește călăria și aruncarea cu sulița. Abilitățile sale fizice și spiritul ei independent au făcut-o să fie admirată și respectată de întreg poporul.

Khutulun şi cererile în căsătorie

Una dintre cele mai cunoscute povești despre Khutulun se referă la cererea ei în căsătorie. Ea a declarat că se va căsători cu orice bărbat care o poate învinge în lupte. În caz contrar, acesta trebuie să-i ofere cai drept despăgubire. Mulți bărbați au încercat să o învingă, dar niciunul nu a reușit, iar Khutulun a adunat astfel o impresionantă colecție de cai. Se spune că ar fi adunat de la pretendenţi în jur de 10.000 de cai.[sursa]

khutulun
Reprezentare artistică a unei lupte în care a fost implicată prinţesa

Se pare că, în cele din urmă, prințesa Khutulun s-a căsătorit, deși identitatea soțului său nu este cunoscută cu certitudine. În conformitate cu unele surse, se crede că prinţesa Khutulun s-ar fi căsătorit cu un ofițer militar din armata tatălui său. Acest bărbat ar fi fost un aliat de încredere al familiei sale și ar fi avut un statut social și militar semnificativ. Potrivit unor relatări, Khutulun l-a ales pe acest bărbat ca soț, deși nu a reușit să o învingă în lupte, contrazicând astfel propria ei provocare de căsătorie. Alte cronici spun că soțul ei a fost un bărbat frumos, care a încercat să-l asasineze pe tatăl ei și a fost luat prizonier. Istoricul Rashid al-Din a scris că prinţesa Khutulun s-ar fi îndrăgostit de Ghazan, conducătorul mongol din Persia, și că s-ar fi căsătorit cu el.

• CITEŞTE ŞI:  Paul Alexander, omul care a trăit 70 de ani într-un "plămân de fier", a murit

În ciuda reputației sale de luptătoare, Khutulun și-a asumat și responsabilități politice. Ea a fost un aliat important pentru tatăl său în lupta acestuia împotriva lui Kublai Khan, în încercarea de a unifica Imperiul Mongol sub conducerea tribului Chagatai.

Khutulun a fost imortalizată în lucrarea „Il Milione” a lui Marco Polo, unde a fost numită Aigiarne.

Marco Polo a fost impresionat de abilitățile sale fizice și de priceperea în lupte, menționând că era aproape de neînvins în luptele tradiționale mongole. El a descris-o ca fiind o femeie puternică și agilă, care era o călăreață și aruncătoare de suliță excepțională. De asemenea, Marco Polo a menționat provocarea pe care Khutulun a lansat-o potențialilor soți, cerând ca aceștia să o învingă în lupte sau să-și ofere cai drept despăgubire în cazul în care nu reușesc. De asemenea, ea a servit ca inspirație pentru personajul Turandot, din opera cu același nume a lui Giacomo Puccini.

khutulun
Khutulun în serialul Marco Polo

Moartea prinţesei Khutulun

Detaliile exacte despre moartea prințesei Khutulun sunt neclare. Există puține informații despre circumstanțele din jurul acestui eveniment. Se crede că prinţesa a murit în jurul anului 1306, dar cauzele morții ei nu sunt cunoscute cu certitudine.

Există unele speculații și teorii care sugerează că prinţesa ar fi putut muri în urma unui accident sau în luptă, având în vedere că era cunoscută pentru curajul său și pentru că era mereu implicată în lupte. Cu toate acestea, nu există dovezi solide care să susțină aceste teorii.

Deși informațiile despre moartea ei sunt limitate, moștenirea Prințesei Khutulun a continuat să supraviețuiască de-a lungul secolelor. Ea este adesea amintită ca un simbol al forței și curajului femeilor, precum și al spiritului independent și neconvențional al poporului mongol.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele