În Alpii Orientali, o echipă de cercetare a investigat un strat siliciclastic sedimentar depus în carbonat. Între timp, în Marea Britanie, geologul Alastair Ruffell a examinat un strat de rocă cenușie aflat în interiorul faimoasei pietre roșii găsite în zonă. Ambele descoperiri, și multe altele de atunci, au sugerat un lucru: în urmă cu aproximativ 232 de milioane de ani, Pământul a ieșit dintr-o lungă perioadă de secetă și a început să plouă. De fapt, s-a produs un eveniment unic în istoria planetei, căci timp de 2 milioane de ani a plouat pe Pământ, oferindu-i caracteristicile pe care le cunoaştem cu toţii astăzi.

Stadiului Carnian, o subdiviziune a perioadei triasice târzii, i se atribuie în prezent o vârstă evolutivă de la 237 la 227 de milioane de ani în urmă, adică circa 10 milioane de ani.

Cercetările au arătat un lucru extrem de interesant. Având în vedere că gresia cenușie și sedimentele au fost depuse pe o perioadă lungă, foarte lungă de timp, era o dovadă că, la începutul erei dinozaurilor, atunci când numărul și diversitatea lor au explodat, a existat o perioadă neobișnuit de umedă care a durat în jur de 1-2 milioane de ani.

De fapt, de la această descoperire, au apărut tot mai multe dovezi că această perioadă umedă ar fi putut fi „declanșatorul care a permis dinozaurilor și, posibil, celorlalți membri ai faunei terestre moderne să se diversifice și să domine Pământul”.

Perioada, cunoscută sub numele de Evenimentul Pluvial Carnian sau chiar Potopul Carnian, a fost observată de atunci la nivelul rocilor, în întreaga lume.[sursa]

Evenimentul Pluvial Carnian potopul
Potopul Carnian sau Evenimentul Pluvial Carnian s-a desfăşurat în urmă cu aproximativ 232 de milioane de ani

Potopul Carnian: timp de 2 milioane de ani a plouat pe Pământ într-un eveniment unic în istorie

Ploaia nu a fost continuă, ci constantă în comparație cu lunga perioadă uscată de dinainte. Cauza cantității neobișnuite de precipitații pare să fie rezultatul unei creșteri masive a umidității, posibil din cauza unei erupții vulcanice gigantice a provinciei magmatice Wrangellia Large Igneous Province, care se întinde din partea central-sudică a Alaskăi și de-a lungul coastei Columbiei Britanice.

• CITEŞTE ŞI:  9 lucruri pe care oamenii fericiţi le fac şi de la care ai putea învăţa să-ţi iubeşti viaţa

„Erupțiile au atins apogeul în Carnian. Am studiat semnătura geochimică a erupțiilor și am identificat niște efecte masive asupra atmosferei la nivel mondial. Erupțiile au fost atât de mari, încât au pompat cantități uriașe de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, și au existat vârfuri de încălzire globală.”, a declarat Jacopo Dal Corso, implicat în cercetarea erupției.[sursa]

Pangea, supercontinentul de pe Pământ la acea vreme, era deja predispus la musoni. Aceştia sunt provocaţi atunci când aerul încărcat cu umiditate dinspre mări este suflat spre uscat, unde se răcește și cade sub formă de ploi abundente.

Pe măsură ce mările se încălzeau în această perioadă, ajungând la temperatura unei supe fierbinți, mai multă umezeală s-ar fi aflat deasupra lor, ceea ce ar fi dus la mai mulți musoni și la mai multe ploi abundente pe uscat.

Dinozaurii au dominat Pământul

Perioada umedă nu a fost una prea grozavă pentru viață. Un studiu publicat în Journal of the Geological Society o descrie ca fiind o perioadă în care „erupțiile vulcanice generează ploi acide și gaze cu efect de seră, care, la rândul lor, duc la extincții prin încălzirea prin șocuri, prin decaparea vegetației și a solurilor de pe uscat, precum și prin anoxia și acidificarea oceanelor”.[sursa]

Speciile au fost anihilate de acest eveniment. Dar, după ce s-a terminat, au existat câștigători clari: dinozaurii. Însă acesta este doar unul dintre motivele care au făcut ca dinozaurii să domine Pământul timp de peste 160 de milioane de ani. Până când un asteroid uriaş le-a stricat petrecerea.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Leonardo da Vinci, unul dintre marile genii ale omenirii

„În urma extincțiilor ample ale plantelor și ale erbivorelor cheie de pe uscat, dinozaurii au fost, aparent, principalii beneficiari în perioada de recuperare, extinzându-se rapid în ceea ce privește diversitatea, impactul ecologic (abundența relativă) și distribuția regională, de la America de Sud inițial, la toate continentele.”, a scris echipa de cercetare în lucrarea sa.

„Este posibil să fi fost unul dintre cele mai importante evenimente rapide din istoria vieții, în ceea ce privește rolul său în a permite nu numai epoca dinozaurilor, ci și originile majorității elementelor cheie care formează fauna modernă de tetrapode terestre, și anume lisamfibienii, broaștele țestoase, crocodilii, șopârlele și mamiferele.”, s-a mai arătat în studiu.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: