Cercetătorii planetari speculează despre existența unei categorii de exoplanete care prezintă o înfățișare „îngrijorător de asemănătoare” cu cea a unui ochi imens. Dar care este misterul ascuns de „planetele cu ochi”?

Cu toate acestea, fenomenul nu este atât de surprinzător pe cât ar putea părea la prima vedere. Acest aspect bizar este rezultatul blocării mareelor. Fenomenul apare atunci când un corp se rotește cu aceeași viteză cu care orbitează în jurul altui corp.

„Planetele cu ochi” sunt rezultatul blocării mareelor

Practic, acest lucru înseamnă că întotdeauna aceeași față a planetei este orientată spre corpul pe care îl orbitează, în timp ce cealaltă parte rămâne mereu îndreptată în direcție opusă. De exemplu, Luna este blocată tidal față de Pământ, motiv pentru care nu putem vedea niciodată partea sa îndepărtată.[sursa]

planetele cu ochi
Planetele cu ochi pot fi înfricoşătoare

Deși Pământul nu este blocat tidal față de Soare – motiv pentru care experimentăm ciclurile de zi și noapte – știm că există exoplanete care se află în această situație față de stelele lor. Acest lucru înseamnă că o parte a planetei este perpetuu în lumină, în timp ce cealaltă se află în întuneric continuu.

Astfel de planete sunt expuse la condiții extrem de variate, fapt ce poate determina ca partea luminoasă să prezinte aspecte diferite față de cea întunecată.

Datorită proximității față de stea, partea expusă luminii ar putea fi complet uscată, cu apa evaporată de radiația stelară; în schimb, partea întunecată ar putea fi acoperită de o imensă calotă de gheață, formând un inel glaciar.

• CITEŞTE ŞI:  De ce marile fabrici declanșează ninsori? Un fenomen meteo bizar

Acest inel ar putea fi un mediu locuibil – într-un veșnic crepuscul, topirea gheții ar putea asigura apă pentru o zonă fertilă în care să crească vegetația.

Asemenea planete sunt cunoscute sub numele de „globuri oculare fierbinți”. În plus, conform astronomului Sean Raymond, există și varianta „globului ocular înghețat”, care se găsește la distanțe mai mari față de steaua sa.

Aceasta ar putea avea, de asemenea, o calotă de gheață pe timp de noapte. Dar partea expusă căldurii stelei nu ar fi un deșert uscat, ci un ocean lichid, potențial locuibil, asemănător mărilor de pe Pământ.

„Planetele cu globii oculari fierbinți și cu globii oculari înghețați sunt cazuri extreme, dar orice planetă care este blocată tidal de steaua-gazdă este posibil să arate foarte diferit pe partea de zi și pe partea de noapte. Diferențele ar putea proveni de la norii grupați în anumite zone, de la topirea preferențială a gheții pe partea de zi sau de la înghețarea gheții pe partea de noapte, sau de la orice alt număr de surse posibile. Galaxia ar putea fi presărată cu varietăți de planete.”, a remarcat Sean Raymond.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate