Piramidele din Giza și complexele lor funerare elaborate au fost construite în timpul unei perioade frenetice de construcție, între aproximativ anii 2550 și 2490 î.Hr. Piramidele au fost construite de faraonii Menkaure, Khafra și Khufu (Cheops). Cum au fost construite aceste minuni antice reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale Egiptului. Dar arheologii au informații despre cine le-a construit – și ce conțin în interior.
Piramidele de la Giza, construite pentru a rezista o eternitate, au făcut exact acest lucru. Mormintele monumentale sunt relicve ale epocii Vechiului Regat al Egiptului și au fost construite în urmă cu aproximativ 4.500 de ani.
Faraonii Egiptului se așteptau să devină zei în viața de apoi. Pentru a se pregăti pentru lumea de dincolo, ei au ridicat temple pentru zei și morminte piramidale masive pentru ei înșiși – pline cu toate lucrurile de care fiecare conducător ar fi avut nevoie pentru a se ghida și a se întreține în lumea de dincolo.
Fiecare dintre cele trei piramide masive reprezintă doar o parte a unui complex mai mare, care include un palat, temple, puțuri pentru bărci solare și alte elemente. Iată ce trebuie să știți despre cine le-a construit, cum au fost construite și despre comorile care au fost descoperite în interior.[sursa]
Cine a construit Piramidele din Giza
Faraonul Khufu, numit uneori și Cheops, a fost primul rege egiptean care a construit o piramidă în Giza, proiect pe care l-a început în jurul anului 2550 î.Hr. Marea sa piramidă este cea mai mare din Giza și, inițial, se înălța la aproximativ 147 de metri deasupra platoului. Acum este puțin mai joasă, deoarece pietrele netede ale învelișului au dispărut de mult. Se estimează că cele 2,3 milioane de blocuri de piatră ale sale cântăresc în medie între 2,5 și 15 tone fiecare.
Fiul faraonului Khufu, Khafre, a construit cea de-a doua piramidă de la Giza, în jurul anului 2520 î.Hr. Necropola sa, sau cimitirul, se remarcă în peisaj deoarece include și Sfinxul, un monument misterios din calcar cu corpul unui leu și capul unui faraon.
Sfinxul, care înainte de anii 1800 a petrecut mii de ani îngropat în nisip, cu doar capul său vizibil, ar putea sta drept santinelă pentru complexul funerar al faraonului, deși nu există nicio dovadă definitivă că el l-a construit.
Cea de-a treia dintre Piramidele din Giza este considerabil mai mică decât primele două, mai puțin de jumătate din înălțimea lor, la aproximativ 66 de metri. Construită de fiul lui Khafre, Menkaure, în jurul anului 2490 î.Hr. complexul elaborat al piramidei include două temple separate, conectate printr-o cale lungă de acces, și trei piramide individuale ale reginelor. Camerele lui Menkaure includ decorațiuni de nișă unice la Giza și un tavan boltit în camera sa funerară. Sarcofagul elaborat al faraonului a fost pierdut pe mare, în apropiere de Gibraltar, în anul 1838.
Cum au fost construite Piramidele din Giza
Isprăvile inginerești antice de la Giza au fost atât de impresionante încât nici astăzi oamenii de știință și inginerii nu pot fi siguri cu exactitate cum au fost construite piramidele. Cu toate acestea, ei au învățat multe despre oamenii care le-au construit și despre puterea politică necesară pentru a le face posibile.
Constructorii erau muncitori egipteni calificați care locuiau într-un oraș temporar din apropiere, care se întindea pe o suprafață de aproximativ 7 hectare. Rămășițele unor brutării și grămezile de oase de animale arată că erau foarte bine hrăniți pentru munca lor. Săpăturile arheologice de pe acest sit fascinant au dezvăluit o comunitate foarte bine organizată, bogată în resurse, care trebuie să fi fost susținută de o autoritate centrală puternică.
Siturile arheologice din Egipt și înregistrările scrise pe papirusuri antice arată că barcagiii foloseau Nilul și o rețea de căi navigabile artificiale pentru a aduce materiale pe Platoul Giza, inclusiv granit din carierele din Aswan, unelte de tăiat din cupru din Peninsula Sinai și lemn din Liban. Pentru a-i întreține pe muncitori, aceștia livrau, de asemenea, vite de la fermele din apropierea Deltei Nilului.
Este probabil ca toate comunitățile din întregul Egipt să fi contribuit cu muncitori, precum și cu alimente și alte bunuri esențiale, pentru ceea ce a devenit, într-un fel, un proiect național de afișare a bogăției și controlului faraonilor antici.
Oamenii de știință și inginerii dezbat încă modul exact în care au fost construite piramidele. În general, se crede că egiptenii au deplasat blocurile masive de piatră spre înălțimi de-a lungul unor rampe mari, lubrifiate cu apă sau lut umed, folosind un sistem de sănii, frânghii, role și pârghii. Unii sugerează că rampele exterioare fie că au fost construite în zig-zag, fie că au înconjurat în spirală fiecare piramidă, în timp ce o teorie mai controversată sugerează că au fost folosite rampe interioare.
Aceste secrete ale construcției piramidelor ar putea să se afle sub suprafață. Poate că, pe măsură ce viitoarele tehnologii de imagistică vor dezvălui aranjamentele blocurilor din interior, acestea vor oferi un plan pentru modul în care constructorii egipteni au creat aceste monumente atemporale.
Dacă piramidele au ajutat la construirea Egiptului antic, ele l-au și conservat. Giza ne permite să explorăm o lume demult dispărută.
„Mulți oameni se gândesc la acest sit doar ca la un cimitir în sensul modern, dar este mult mai mult decât atât. În aceste morminte decorate aveți scene minunate ale fiecărui aspect al vieții în Egiptul antic – deci nu este vorba doar despre cum au murit egiptenii, ci și despre cum au trăit.”, spune egiptologul Peter Der Manuelian de la Universitatea Harvard.
Arta mormintelor include reprezentări ale fermierilor antici care își lucrează câmpurile și îngrijesc animalele, pescuiesc și vânează păsări, practică tâmplăria, poartă costume și efectuează ritualuri religioase și practici de înmormântare.
Inscripțiile și textele permit, de asemenea, cercetarea gramaticii și a limbii egiptene. „Aproape orice subiect pe care doriți să îl studiați despre civilizația faraonică este disponibil pe pereții mormintelor de la Giza.”, a mai spus Der Manuelian.
Multe dintre aceste resurse unice sunt accesibile în mod gratuit tuturor la The Giza Project, o colecție enormă de fotografii, planuri, desene, manuscrise, înregistrări de obiecte și jurnale de expediție de la cele mai importante instituții din lume, reunite într-un incredibil depozit online de materiale legate de Giza.
Această colecție păstrează picturi și inscripții care între timp au dispărut, surprinde artefacte care au fost pierdute sau distruse și deschide morminte care nu sunt accesibile publicului.
Și, deși nimic nu ar putea reproduce vreodată experiența unei vizite personale la Giza, reconstituirile din GIZA 3D pot fi cele mai apropiate de ceea ce puteți obține. Vizitatorii virtuali de oriunde din lume se pot plimba printre minunile platoului și pot face tururi ghidate ale piramidelor, templelor și chiar ale mormintelor.
Ce continuăm să descoperim despre piramide
Piramidele din Giza încă mai ascund o mulțime de secrete. Și, în timp ce oamenii de știință continuă să facă noi descoperiri, multe dintre ele ridică, de asemenea, noi întrebări.
Proiectul ScanPyramids, o echipă internațională aflată sub autoritatea Ministerului Egiptului pentru Antichități, folosește începând cu anul 2015 tehnologia modernă pentru a cerceta interiorul piramidelor, fără a pune piciorul înăuntru. Progresele în fizica particulelor de înaltă energie le-au permis să folosească raze cosmice pentru a descoperi diverse spații goale care au fost ascunse timp de 4.500 de ani – inclusiv un gol care rivalizează cu dimensiunea Marii Galerii a piramidei și un alt pasaj, denumit Coridorul Feței de Nord, către Piramida lui Khufu.
Nu este clar dacă există ceva în interiorul acestor spații, dar majoritatea experților cred că nu au nicio semnificație rituală. În schimb, au fost probabil folosite în timpul construcției, un sistem atent proiectat pentru a distribui greutatea și presiunea acestor structuri emblematice care au rezistat cu siguranță testului timpului.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: