În accepţia modernă, un perpetuum mobile este un dispozitiv care îşi menţine o mişcare ciclică permanentă, încălcând legile de conservare acceptate, sau încălcând ireversibilitatea fenomenelor din natură, ireversibilitate de asemenea acceptată.

Cele mai vechi modele au fost descrise în secolul al XII-lea. Cea mai notabilă era roata Bhaskara, având spiţele umplute cu mercur. Acest design de bază, numit roată dezechilibrata, a fost repetat de mai multe ori de-a lungul secolelor.

Roata lui Villard, din secolul al XIII-lea, folosea şapte ciocane articulate. Un alt design similar a fost roata lui Taccola din secolul al XV-lea si folosea parghii articulate. Chiar şi Leonardo da Vinci a desenat o serie de modele de roţi dezechilibrate, însă a ştiut ca funcţionarea lor la nesfârşit este imposibilă.

Un perpetuum mobile este un dispozitiv ce încalca legile de conservare acceptate, sau încălcând ireversibilitatea fenomenelor din natură, ireversibilitate de asemenea acceptată. Proprietatile obiectelor fizice conspira pentru a impiedica dispozitivele cu o miscare perpetua sa functioneze. Frecarea si alte procese disipative transforma miscarea ordonata in miscare dezordonata, impiedicand eforturile noastre de a obtine o eficienta energetica perfectă.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Un beţiv încearcă să spargă o cărămidă cu capul. Vezi ce se întâmplă (VIDEO)

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

4 Comentarii

  1. A fost un film odata … cu Jodie Foster, parca ii spune „Contact”, si acolo este o masinarie care se este luata din ideea asta cu perpetuum-mobile.
    Apoi, am vazut diverse filmulete pe deja-prea-vestitul youtube, in care sunt prezentate perpetuum-mobile magnetice ce se misca doar pentru ca se apropie magnetii. Am gasit si altele, transformatoare de randament, in care se consuma o putere ce se multiplica de ajungi la iesire cu o putere mai mare. Exista „transformatoare” ce functioneaza pe baza de diferenta de temperatura, cu un randament foarte mare. Aceste masini, transformatoare sau cum sunt ele numite, exista, insa … nu sunt pe piata.

  2. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele