Pericle a fost un general, orator și om de stat atenian, considerat a fi unul dintre cei mai importanți conducători din istoria Atenei şi din întreaga lume antică. A condus Atena între anii 443-429 î.Hr., timp în care a inițiat numeroase reforme democratice, care au transformat orașul într-o putere politică, culturală, artistică și economică fără precedent. Sub conducerea sa, Atena a cunoscut o perioadă de glorie și prosperitate numită epoca pericleană sau secolul lui Pericle.
Pericle s-a născut într-o familie aristocrată din Atena, probabil în anul 495 î.Hr.. A fost fiul lui Xanthippus, un erou de pe câmpul de luptă, și al Agrippei, o nobilă ce făcea parte dintr-o familie importantă şi înstărită. Deoarece se trăgea din înalta aristocraţie, Pericle a fost educat de cei mai renumiți învățați ai vremii. Filosoful Anaxagora i-a insuflat ideea că totul este guvernat de legi naturale și nu de zei, Damon i-a cultivat gustul pentru muzică și poezie, iar Protagoras i-a dezvoltat abilitatăţile de argumentare și retorică.
Se spune că mama lui Pericle a visat, înainte de naşterea fiului său, că poartă în pântece un leu. Acest vis a fost interpretat de unii ca un semn ce anunţa destinul de excepţie al lui Pericle.[sursa]
Pericle, un lider vizionar
Pericle a intrat în viața politică la vârsta de 29 de ani, după moartea tatălui său. Atunci a fost ales strateg al Atenei, o funcţie echivalentă cu cea de comandant militar. A ocupat această funcție timp de 30 de ani consecutiv, fără întrerupere. Pericle era liderul partidului democratic din Atena, care se opunea partidului aristocratic condus de Cimon.
Pericle credea că democrația era cheia succesului Atenei și a încurajat o mai mare implicare a cetățenilor în viața publică. Astfel, a crescut numărul oficialilor și funcţionarilor publici plătiţi. Acest lucru a permis mai multor oameni să participe la guvernare, inclusiv a celor săraci, care nu ar fi putut face parte din viaţa politică dacă ar fi fost nevoiţi să muncească în alt loc pentru a-şi întreţine familiile.
De asemenea, Pericle a instituit un fond public pentru a ajuta la protejarea cetățenilor săraci și la oferirea de asistență medicală. În aceeaşi idee, a încurajat redistribuirea bogăției din Atena prin impozite progresive. Tot ca o măsură socială, Pericle a instituit un program prin care cetățenii săraci puteau primi împrumuturi fără dobândă pentru a ieşi din impas.
O altă reformă a vizat modernizarea Atenei prin îmbunătățirea sistemului de canalizare și de aprovizionare cu apă, precum și prin construirea de noi drumuri și poduri. Totodată, pentru a reduce suprapopularea Atenei, a sprijinit colonizarea şi dezvoltarea altor teritorii grecești. Localnicilor din aceste noi teritorii le-a oferit cetăţenia ateniană, pentru a se bucura de aceleaşi privilegii precum locuitorii Atenei.
În domeniul justiţiei, Pericle a introdus un sistem de tribunale publice, numite heliaia. Acestea judecau cazurile civile şi penale, asigurându-se astfel că justiția era accesibilă tuturor cetățenilor și nu doar elitelor.
Pericle este considerat cel mai mare patron al artei și culturii din Grecia antică. A inițiat un amplu program de construcție pe Acropolele Atenei, până atunci un deal stâncos, unde au fost ridicate temple magnifice dedicate zeilor greci. Printre acestea se numără Partenonul, un templu dedicat Atenei şi Erecteionul, dedicat lui Poseidon și Atenei. Pericle a finanțat aceste proiecte din banii alianței maritime pe care Atena o conducea, cunoscută sub numele de Liga de la Delos.
În acelaşi timp, Pericle a sprijinit financiar artiști celebri, precum Fidias, sculptorul care a realizat statuia uriașă din aur și fildeș a Atenei din Partenon, Ictinos și Callicrates, arhitecții care au proiectat Partenonul sau Sofocle, Euripide și Aristofan, dramaturgi care au scris piese remarcabile de tragedie sau comedie.
Aceste reforme, dar şi altele, au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării Atenei și au influențat cultura și societatea ateniană pentru secolele care au urmat.
Moartea lui Pericle
În ciuda realizărilor măreţe, domnia lui Pericle nu a fost fără controverse și a dus la Războiul Peloponesiac cu Sparta și Liga Peloponesiacă. Deși a condus cu succes Atena în primele faze ale războiului, marele conducător a fost afectat de epidemia de ciumă care a izbucnit în Atena în anul 430 î.Hr.
În acelaşi an, afectat de cumplita boală, Pericle a murit, alături de cei doi fii ai săi. Avea în jur de 65 de ani.[sursa]
Pericle a fost unul dintre cei mai influenți și admirabili lideri din istoria Greciei antice. În ciuda înfrângerii ulterioare a Atenei în cadrul Războiului Peloponesiac, marele lider atenian nu şi-a pierdut niciodată gloria și prestigiul în ochii posterității. El a transformat Atena într-un oraș-stat puternic, democratic și strălucitor, care a devenit model şi pentru alte civilizații.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: