Pelorus Jack a fost un delfin din specia Grampus griseus, cunoscută mai bine sub numele de „delfinul lui Risso”, după naturalistul Antonio Risso.

Timp de 24 de ani, între anii 1888-1912, delfinul Pelorus Jack a ghidat navele care se deplasau între oraşele Wellington şi Nelson, traversând strâmtoarea Cook, din Noua Zeelandă şi canalele periculoase din apropiere, în special Trecătoarea Franceză. Această zonă are curenţi foarte rapizi şi puternici, care pot zdrobi navele de stânci.[sursa]

Pelorus Jack, delfinul care a ghidat navele în apele periculoase

Deşi sexul delfinului nu a fost stabilit cu exactitate, după mărimea mamiferului, cercetătorii sunt de părere că animalul era mascul.

Nu se ştie exact de la ce vine numele de „Pelorus Jack”, însă una dintre explicaţii face referire la Pelorus Sound. Se spune că delfinul Jack se afla la intrarea în acea întindere de apă, din regiunea Marlborough Sounds, unde marinarii ajunseseră să-l aștepte, fiindcă nu aveau curaj să se aventureze în apele periculoase. 

Trecătoarea Franceză, Noua Zeelandă

Delfinul Jack a fost văzut pentru prima dată în anul 1888. Atunci a apărut în fața unei ambarcaţiuni cu pânze care se apropia de Trecătoarea Franceză.

Legenda spune că marinarii au vrut să captureze delfinul, însă soția căpitanului i-a convins să nu o facă. Ulterior, Pelorus Jack a ghidat nava până la intrarea în Trecătoarea Franceză, înotând alături de ea.

Ulterior, delfinul Jack a făcut un obicei din a aştepta navele şi a le însoţi prin apele periculoase din zona Trecătoarei Franceze.

Cu timpul, faima sa a crescut, iar delfinul a devenit o atracție turistică atât pentru oamenii de rând, dar şi pentru multe personalități precum scriitorul american Mark Twain.

delfinul jack
Delfin din specia Grampus griseus

Totuşi, această faimă a atras şi răuvoitori. Un marinar de pe vasul The Penguin a încercat să-l împuște pe delfinul Jack, care a supravieţuit.

• CITEŞTE ŞI:  "Străbunicul", un chiparos de 5.400 de ani, ar putea fi cel mai vechi copac din lume

Vremea furtunoasă a făcut ca nava să naufragieze în anul 1909 în strâmtoarea Cook, luând cu ea în valurile întunecate 75 de victime. Legenda spune că Pelorus Jack ar fi ghidat vasul direct spre dezastru pentru a se răzbuna.

Legea pentru protecţia delfinilor

După acest incident, cererile ca Pelorus Jack să fie protejat prin lege a dus la adoptarea unui decret cu privire la statutul de protecție deplină în temeiul Legii privind pescuitul marin. Delfinul Jack a fost, fără îndoială, singura creatură marină din lume protejată legal ca persoană. Pelorus Jack s-a bucurat de acest statut până la moartea sa, din anul 1912.

Publicitate

Au existat voci care au susţinut că Jack a fost harponat de vânătorii norvegieni de balene. Aceştia ar fi ancorat la intrarea în Pelorus Sound la sfârșitul lunii aprilie 1912.

Există chiar o relatare a unei confesiuni anonime, făcută pe patul de moarte. Aceasta aparține unui bărbat care a spus că l-a ajutat pe tatăl său să omoare un delfin blocat după izbucnirea unei furtuni. Ulterior și-au dat seama că era vorba despre Pelorus Jack. Deși nu avusese nicio alternativă, bărbatul s-a simțit vinovat de gestul său tot restul vieții.

Totuşi, există şi posibilitatea ca Pelorus Jack să fi murit de bătrânețe. Durata medie de viață a unui delfin din specia lui Jack este cuprinsă între 25 și 30 de ani.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Karolina Olsson, fata care a dormit vreme de 32 de ani, trezindu-se femeie matură

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele