Patru bărbaţi au fost executaţi în această dimineaţă prin spânzurare în India, pentru că au violat şi ucis o tânără studentă în anul 2012.[AlJazeera.com]

În decembrie 2012, o crimă a îngrozit India, însă avea să ducă la schimbări majore în societate.

Pe 16 decembrie 2012, seara, studenta Jyoti Singh, în vârstă de 23 de ani a ieşit de la filmul ”Odiseea lui Pi”.

Fusese într-un mare centru comercial, împreună cu un prieten.

Ei au urcat într-un autobuz privat, în care se afla o bandă de şase bărbaţi beţi, crezând că este vorba despre un mijloc de transport în comun.

În autobuz, prietenul său a fost bătut crunt.

Studenta Jyoti Singh a ajuns în spital după agresiune

Timp de 20 de minute, tânăra a fost violată în mod sălbatic cu rândul, în spatele vehiculului, care se deplasa prin New Delhi cu luminile stinsă, şi a fost grav rănită cu o bară de fier.

Agresorii s-au debarasat de cei doi la marginea unui drum.

De a doua zi, cazul a provocat o undă de şoc în opinia publică şi a declanşat manifestaţii spontane uriaşe.

Scandalul s-a intensificat după moartea victimei din cauza rănilor, la 29 decembrie, într-un spital în Singapore.

Unul dintre violatori dă vina pe victimă

”O fată decentă nu umblă afară la ora nouă seara. O fată este mult mai responsabilă de viol decât un băiat”, se justifica Mukesh Singh, unul dintre violatori.

„În timpul actului, fata nu trebuia să riposteze. Trebuia să tacă şi să se supună şi atunci doar băiatul era lovit.” a continuat acesta. [BBC]

Condamnarea şi execuţia violatorilor

Această dramă a pus reflectoarele asupra tăcerii grele care înconjoară violenţele sexuale în ţară, carenţele sistemului său judiciar în domeniul luptei împotriva violurilor şi tratamentului aplicat femeilor în societatea indiană.

Mukesh Singh, Vinay Sharma, Pawan Gupta şi Akshay Thakur au fost spânzuraţi la ora locală 05:30 (02:00, ora României) în Închisoarea Tihar, din capitală.

violat şi ucis

Până în ultimele ore, condamnaţii şi-au multiplicat recursurile judiciare, care le-au permis să obţină din ianuarie trei amânări de ultim moment ale execuţiei.

Doi alţi bărbaţi au luat parte la viol.

Unul a murit în închisoare, în anul 2013, în urma unei presupuse sinucideri

Al doilea, minor la momentul agresiunii, a fost eliberat în anul 2015, după trei ani într-un centru de reeducare – pedeapsa maximă care poate fi aplicată unui minor în India.

Oamenii au sărbătorit execuţia celor patru bărbaţi care au violat şi ucis o tânără nevinovată

Câţiva manifestanţi s-au adunat la miezul nopţii de joi spre vineri în faţa sediului Închisorii Tihar pentru a saluta această execuţie, agitând steaguri indiene.

”Dreptatea a triumfat. Este de cea mai mare importanţă să se garanteze demnitatea şi securitatea femeilor”, a reacţionat pe Twitter premierul Narendra Modi.”Avem satisfacţia că fiicei mele i s-a făcut în sfârşit dreptate după şapte ani. Animalele au fost spânzurate”, a declarat presei Asha Devi, mama victimei Jyoti Singh.

Aproximativ 400 de condamnaţi aşteaptă în prezent pe culoarul morţii în India.

Totuşi, autorităţile procedează rareori la execuţii, acestea aplicându-se doar când cazul este foarte mediatizat. Pedepsele capitale sunt comutate, de obicei, la închisoare pe viaţă.

1 Comentariu

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele